Travsporten bygger på förtryck och våld

Jag läste en artikel på aftonbladet ang att travsporten bygger på förtryck och våld (artikeln finns nedan i länk) Nog kan jag hålla med artikeln till viss del, det där opersonliga och i pengasak. Mycket kretsar kring att göra karriär, avla fram en bra travhäst med vinnarskalle och tjäna stora mängder av pengar.

Jag själv är inte så insatt i trav faktiskt men bara av att ta mjölkkorna som exempel, de får sina opersonliga namn där kanske tio kor i samma ladugård har samma namn, dock tillkallas det mer i nummer, de insimineras årligen, kalvar, mjölkas och lever sitt liv mer eller mindre i en ladugård, samma procedur varje dag. De nyfödda kalvarna som släpas från sin trötta moder som inte ens hann slicka den ren, sedan får hon återgå direkt till arbetet som mjölkko där hon föses in i mjölkgropen, morgon och kväll och har som uppgift att äta och producera så mycket mjölk som det går. Blir hon sjuk eller skadad, producerar för lite mjölk eller är osammarbetsvillig är ett skott i pannan inte alls ovanligt. Här är det pengarna som styr, att ta hundratals djur fungerar inte att ta hänsyn eller "dalta" med varje djur, det skulle inte funka varken ekonomiskt eller tidsmässigt. (Jag har mjölkat kor under två sommrar)

Jag tycker det låter lite väl hårt i artikeln om inte kanske sant, men man får inte dra alla över en och samma kamm. Det finns bönder som är mån om sina kor (kanske har de då en mindre mängd djur) samma som ägare till sina travhästar tyr sig till sina djur. Dock tror jag det är alltför vanligt idag att pengarna styr och duger inte djuret till så finns ingen mening att lägga tid, pengar eller kärlek till det heller och jag tror att ju fler hästar/djur man har desto opersonligare och större pengahuvud blir det, hur skall man annars lyckas skapa karriär och en bra pengahög om man har tio "onödiga" travhästar i sitt stall?

HÄR kan ni läsa artikeln
                                                                   Bild lånad från google

                          

                                                                               Linda






Kommentarer
Melissa - Livet i ett Fängelse!

körde själv trav förut, och visst finns de många rötägg. En häst tävlade dom trots att hon hade stora problem med ryggen, hon sprang ju in pengar liksom.

Men de finns ju även dom som har sina hästar som sina vänner. Nått de däremot har gemensamt är att hästarna lever som kungar, de får motion perfekt anpassat efter dom, de får tänka, de får springa (de är ju ändå flyktdjur) maten är anpassad in i minsta detalj, de har ergelbundna koller hela tiden med veterinären, hovarna kollas som och fixas till var och varannan dag. inte många hästar som får leva så bra

2012-02-26 @ 02:51:41
URL: http://HTTP://LAVALI.BLOGG.SE



Agnetha

Det här med namn tycker jag är ett löjligt argument. Att yra hästarna har såna namn beror ju på att det finns så många- det tar liksom slut. Men det är ju samma hos kattavel, hundavel eller marsvin för den delen ...

Jag kan hålla med om att det finns mycket utrustning som är tvingande men det är långt ifrån bara inom travet. Ta "vanliga" hjälptyglar... :-p

Men att hästarna springer på fri vilja och är elitidrottsmän tror jag däremot är mer sant. Visserligen kanske de inte skulle gjort det om de inte fick lära sig - men de allra flesta hästar vill jobba oh gillar att jobba. Ett betydligt större problem då tycker jag är att många hästar lider av välfördsproblem som tex fång. :-( ska vi hålla oss med "tam-djur" ska vi också bruka dem1 tycker jag.



Jag tror inte att god djuretik och moral handlar om hur många eller få djur man har- eller vad de heter och inte. Det handlar om

Andra saker och det finns eg. Inget som säger att keldjuret lysen är lyckligare än fåret 1234 som ligger och idisslar med sina polare i fårhuset

2012-02-26 @ 06:50:28
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Agnetha

Travhästar- inte yra höstar. Sabla mobil!! ;-))

2012-02-26 @ 06:52:29
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Julia

SV: Tack! Nej jag tror inte mamma hann knäpp något på honom, tyvärr "/ men i det tidigare inlägget så finns det lite fler bilder på honom från tävlingen ;-)

2012-02-26 @ 08:14:12
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Lizette

Jag läste också artikeln... och visst för många travhästar är det "industri tänk" som gäller. In i ett stall och ut om den inte duger... o.s.v. MEN skriver man så om travhästar måste det ju gälla ALL hästsport; dressyr, hoppning, galopp, fältävlan m.m.

Vi har ju själv travhästar, men för oss blir de mer familje medlemmar, även om tanken är att vi vill starta. Nästan alla raser idag är mer eller mindre framavlade för ett specifikt ändamål. Jag tycker att det finns vissa hästar som har vinnarskalle, både inom trav och annan hästsport!

2012-02-26 @ 08:57:04
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



malin

SV: haha, carro kommer en gång varannan vecka och skriker lite, så skönt!!!! haha

2012-02-26 @ 08:58:34
URL: http://malinsjolander.com



Jossan

Jag tycker du har helt rätt inte dra alla över samma kamm men fördomar har ju alltid en viss del sanning i sig också tyvärr.



Sv: Ja det är snyggt! Rött är dock inte min färg tycker jag men såg en tjej med det på tävlingen som vi va på och hon var jätte fin i det!

2012-02-26 @ 08:59:17
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Sessan

Hahaha tantkaker var ett roligt namn. Fast mina är inte smuliga som tur är.

Jag håller på ett vis med dig där choklad & kladd är mumma. Då skulle du smaka mina kladdkakemuffins ;)

2012-02-26 @ 11:25:05
URL: http://impalaa.blogg.se/



Frida

Jag har jobbat på Bergsåker i många år och sett en del saker, men det finns också de där ägarna som verkligen älskar sina hästar och gör allt för dom, även om de är väldigt framgångsrika. Tex Järvsöfax, hans ägare grät varje gång han vann och skrattade av lycka, så det finns dom också. Men jag är ganska kritisk mot trav ändå, har skett mycket olyckor och tom dödsfall under mina år där.



Svar: Nä, jag vet inte alls vad det kan vara, ser mer ut som att någon tagit en tugga än pälsätare, men är inget blod eller sår. Många använder Switch, men det har inte funkar på Guffi. Vi använde Etotal förra året, men det tillverkas inte längre, är ju egentligen för iller. Några säger att lusmedel för hundar funkar också vet jag att det finns en gammal huskur där man ska tvätta dom med vitlöksvatten. Att raka dom hjälper också, för då finns det inget att äta.

2012-02-26 @ 12:27:52
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Josefin

Det finns rötägg vad det gäller allt, om det så handlar om barnuppfostran, bilkörning eller för all del hästhållning. Känns som att det mest är dem "stora" som kör industri tänket och dom som kör på lägre, hobby nivå ändå håller på för att det är kul och för att dom tycker om hästar och låter det kosta pengar. Nått som det inte diskuteras så mycket om är alla tävlingsinriktade hobby ryttare som dumpar sina hästar så fort dom börjar bli gamla eller skadar sig. Det finn väldigt många annonser med hästar som inte "duger längre" inom ridsporten också. "Nu har jag skaffat unghäst så tiden finns inte, kan någon ge min häst ett sista hem". Tycker att det minsta man kan göra när man skaffar häst är att ta hand om den på ett värdigt sett deras sista år och låta den slippa flytten till ännu ett hem.. Tycker att det är starkt gjort av dig, allt du gör för fifa. Det borde fler ta efter, och ta ansvar för hästen dom köpt och inte göra sig av med den för minsta motgång!

2012-02-26 @ 13:44:58
URL: http://noriffraff.blogg.se/



Erika

SV:

Jag står max en halvtimme, typ 15 min på varje sida.

Mer orkar inte händerna med, och min rygg tar stryck o stå länge dessutom.



Men tidigare kunde jag stå 50 min ca. ;)

Men har dragit ner lite nu, hon känns ju bra så. :)

2012-02-26 @ 16:02:09
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Melissa - Livet i ett Fängelse!

Svar:

ja de är en råtta :)



Hon kämpade på bra, fick dock pensioneras vid 6 år och gick inte ens att rida på då. De försökte sälja henne sist jag hörde av dem men vet inte alls hur de gick, då hade hon sprungit in 3 milj åt dom

2012-02-28 @ 03:53:34
URL: http://HTTP://LAVALI.BLOGG.SE



tanja

Du skulle köpte de med hals för de satt prefekt. Tror det lurar ögat lite då de är hals på men de sitter jätte bra. Nej jag ska få ta det i helgen på tävlingen:).



De ska bli roligt att du kommer hit igen:D. Dock vill jag fasen inte tävla. Blää känns inge bra nu.

2012-02-28 @ 22:53:04
URL: http://fillstastallet.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?