Varför stretch?

 Varför strechar jag Fifa och varför stretchar jag som jag gör?
 
För mig är det inte bara att ta en ridtur med hästen och sedan släppa in henne i hagen igen, det tar mycket längre tid och mycket mer jobb än så. Jag stretchar ryggen (länden) först och främst genom att dra i den, jag kommer någon dag visa detta på film så ni får en bättre bild av vad jag pratar om. Att stretcha länden innan ridning har min kiropraktor rekommenderat just för att töja ut och släppa på musklerna.
 
Efter en ridtur gör jag likadant samt morotstricken och drar ut benen åt alla håll. Att stretcha en häst efter ridning förklarar väl främst för att töja ut muskler, så att hästen inte får träningsverk eller korta muskler, musklerna måste få en chans att kunna bli långa efter ett arbetspass, musklerna drar ihop sig efter träning och får de aldrig chansen att töjas ut finns en risk att de blir korta och då kanske vi har ett litet problem i ridningen snart. Det är dessutom viktigt att man stretchar i en tid som är rättvis för musklerna, att dra i ett ben några sekunder kanske inte gör någon större nytta, men det är också viktigt att man inte stretchar för länge än vad hästen klarar från början. 
 
Det är väl number one i syfte, men stretch för mig betyder så många olika saker, tillexempel då det stärker hästens kropp på många vis, vissa morotstrick stärker exempelvis bålen, stretch hjälper även hästen att träna på balansen och den blir vig och mjuk i kroppen. Man förbättrar även hästens rörelseförmåga. Jag tycker man kan stretcha alla delar på kroppen och man kan även genom stretch hjälpa hästen vidare i ridningen, känns hästen exempelvis stum i nacken kan det hjälpa till lite genom att man tar till stretch och får hästen att kröka och böja nacken åt alla håll, låta musklerna släppa och töjas, bli vig och mjuka.  
 
Det viktiga är att man stretchar de rätta musklerna och att man vet vilka muskler man stretchar, bara för att hästen vrider huvudet på sidan kanske den bara stretchar en liten del av musklerna än vad du tänkt. Man får stanna upp och fundera på vilka muskler hästen verkligen töjer ut i olika stretchpositioner.
 
Man kan även stretcha hästen via ridning vilket jag ofta gör, lång och låg, böja hit och dit, korsa ben kors och tvärs. Att låta hästen jogga på i lång trav efter ett arbetspass är väldigt avslappnade och bra för musklerna.
 
Det är min syn på stretch :)
 
 
 





Kommentarer
Sabina

Åh jag måste verkligen skärpa mig och stretcha oftare!

2012-12-10 @ 20:57:03
URL: http://isbitarna.se



Moa

Åh vilken fin header du har! Och Fifa är en riktig sötnos! :)

2012-12-10 @ 21:13:38
URL: http://moawestberg.blogg.se



Frida

Stretchingen har verkligen hjälpt Guffi även om vi inte gör det varje dag. Och jag började tack vare dig, så tack för det :)

2012-12-10 @ 21:22:55
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Erika

Jag stretchar Raski lite i perioder.
Men är dålig på de nu, ups skärpning där oxå.

Raski har ju ett svagt bak ben (höger bak)
Fick förklarat rätt nyligen på min blogg att hon har korta muskler i höger sidan då hon när man rider skjuter ut bogen åt vänster.

Speciellt i skogen när man jobbar henne.
Men även på ridbanan, men är är hon inte riktigt fullt så svår som i skogen.

Men ska då allt börja stretcha henne mera.
I alla fall efter ridpassen så blir de kanske en bättring. :)

Jag brukar stretcha genom att ta bak benen framåt lika så fram benen framåt.
Även fått lära mig o ta ett stadigt tag om svanroten o dra bakåt så ska hästen vilja trycka på framåt så stretchar man ut.

Lika så ta bak benet utåt åt sig.

2012-12-10 @ 21:26:31
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Agnetha - Agnethas Fundror -

Hästarna brukar ju uppskatta att stretcha också. Det var mycket så jag kom åt att beröra min första Islandshäst som hatade all form av beröring. Han slappnade av och började uppskatta att jag rörde vid honom, till slut var han riktigt gosig.
Fina bilder! :)

2012-12-11 @ 08:40:01
URL: http://agnethasfundror.se



Caroline

Tack :D vad glad jag blir.. ska bli spännande när man får tillbaka styrka och muskler, hur gången kommer att förändras. Dock så tycker jag han sitter fast lite i vänster, men det känns muskulärt, så nu hoppas jag att få min veterinär som även är kiropraktiker och kolla på honom snabbt :)

2012-12-11 @ 10:05:05
URL: http://islandscarro.blogg.se



Julia

Melroose älskar att stretcha!

2012-12-11 @ 10:22:02
URL: http://ohjuliet.blogg.se



Nina Liljedahl

Ja det vore jättekul med en stretchfilm :) Fifa ser ju så enormt mjuk och böjlig ut på stretchbilderna. Hon kanske är tillverkad av gummiband ;)
Nej men det syns ju verkligen hur bra kroppen måste må av att kunna röra sig så där och töja ut alla muskler till det yttersta.

2012-12-11 @ 10:29:33
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Malin

Sv: Man tackar, jag tycker också att den är fin på honom. :)

2012-12-11 @ 16:55:55
URL: http://tennisryttarna.blogg.se



rebecca

Jag stretchar också mina hästar, det är viktigt som du säger!! :)

2012-12-13 @ 10:09:40
URL: http://rebeccamj.bloggplatsen.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?