Krav

Blev lite inspirerad idag så jag tänkte skriva ett litet inlägg ang vad jag tycker om krav, att kräva från hästen. Ett krav för mig är när man ber hästen om något, om jag ber hästen att gå fram i skritt och ingen annan gångart . Jag kräver av min häst att du ska skritta och inte trava.
 
Om jag kräver av min häst att gå i piaff så kanske det ses som ett högre krav, givet om man tänker på prestationsnivån, det är ju lite mer krävande för en häst att gå i piaff än skritt rätt fram, men ett krav är ett krav oavsett prestations- och utföringsförmåga.
 
Ibland får man sänka kraven till "en barnslig nivå" är din häst spänd eller het för en dag och kan inte riktigt hålla sig till skritten kanske man får sänka kraven. Exemeplvis kan man låta hästen skritta en bit men sedan upp i trav en sträcka, sedan ner i skritt några steg och sedan låta den trava.
 
Ska man släppa alla krav från hästen så är det enligt mig att man inte bryr sig hur hästen går eller känns. Det ska inte spela någon roll om hästen segar sig fram en dag med omotiverade tunga steg, eller om hästen är spänd och på tårna, eller om hästen hemskt gärna vill gasa en dag eller om en gångart inte funkar som den brukar. Att släppa alla krav innebär att släppa det känslomässiga, man kan inte bli missnöjd eller besviken när man släpper alla krav eftersom hästen får gå och kännas precis hur den vill. Blir du missnöjd så uppfyllde inte hästen dina krav, vad skulle du annars vara missnöjd med? Ibland säger man "men jag kräver ju inget" eller "men det här ska han ju kunna!" Kanske är det "simpla" saker men de simpla sakerna blir för högra krav just den dagen/stunden.
 
Däremot är det skillnad att släppa liite krav, jag låter hästen få gå lite hipp som happ idag men hon måste ändå vara avslappnad och lyssna på mig (något man kanske tar för givet) men ett krav är alltid ett krav. Funkar inte det kravet (oavsett vad det är för krav) så får man släppa det och kanske kräva något annat som man vet vi lyckas med, ELLER släppa allt.
 
Ska man varenda gång vid varje ridtillfälle ställa krav som man misslyckas med och man går hem med tunga steg och en besvikelse, då kommer inte ridning vara roligt längre, tro mig jag har varit där men med en annan häst och jag lärde mig verkligen av det, ridning handlar inte bara om att göra rätt, ridning handlar om att ha roligt. Målet för mig efter varje ridpass, oavsett på plan eller uteritt är att få känna mig glad och nöjd tillsammans med min häst, det spelar ingen roll vad vi gör, det är glädjen vi eftersträvar i varje sport/hobby.
 





Kommentarer
Erika

Du skriver så otroligt bra inlägg! :)

2012-12-05 @ 19:27:50
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Erika

SV
Aw tack för din fina kommentar. :D
Klart jag ska ta oss igenom detta det bara är så.
I morgon blir det åter igen ridning fast på ridbanan med sällskap av en stallkompis.

Sen fredag & lördag ska hon få komma ut i skogen.
Hon testar ju bara gränser å jag vet att bara jag ger mig tusan på att klara de så kommer jag klara de. :)

2012-12-05 @ 19:45:04
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Erika

sv:
Va spännande. :D

2012-12-05 @ 19:47:39
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



ekka

Visst får du de. Jag kommer inte rida. Men du behöver inte känna att du ska göra för att de gå dåligt för mig. Eftersom de är nåt jag gör fel så kommer du inte få samma resultat troligen. Så har det ju varit förut

2012-12-05 @ 20:32:53



ekka

Men vill du rida henne så är det bara göra de.. Det är bara bra att hon får komma ut

2012-12-05 @ 20:44:32



Nina Liljedahl

Sant men så svårt ibland....

Sv: Det är inte jag som gör mina designer. Jag köper dem av en tjej som gör sånt på beställning. Camilla heter hon och hon har gjort Agnethas också.
Det finns en liten länk på våra bloggar till Camillas företag. Eftersom jag inte kan sånt här själv, så är jag jätteglad att jag hittat Camilla. Inte är det dyrt heller :)

2012-12-05 @ 22:21:26
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Agnetha

kloka tankar! en annan grej som händer om man bara kräver och kräver är ju att hästen tappar gnistan. det är en svår balansgång!

2012-12-05 @ 22:54:00
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?