Varför mankhöjd?

Ja, precis, varför mankhöjd? Varför är det bestämt att mankhöjden bestämer hästens höjd? Jag vet det är ju den "fasta" högsta punkten på hästens kropp men o andra sidan så är hästen faktiskt mindre i "sitshöjd" om vi skall kalla det så och betydligt högre i huvudhöjd. Vissa hästar har en väldigt hög manke som min Bitter, men i sitshöjd måste han vara betydligt mindre.

Ja menar om vi ska ta sitshöjden, två hästar kan ha lika hög sitshöjd men olika mankhöjd. Det är inte mankhöjden som avgör hur stor hästen är under ridningen, men det är just mankhöjden vi går efter då vi letar en häst som passar våran längd.


Jag och mina konstiga funderingar kring allt. Men jag kan inte bara nöja mig med att - så är det!
Jag vill "ifrågasätta" och fundera VARFÖR det är bestämt som det är. Jag brukar få höra att jag är för djup,
men världen är inte bara svart och vit, jag vill veta ända in i porerna!





Linda






Kommentarer
Elinor

man borde mäta ryggen istället typ bakom manken för det finns hästar med jätte hög manke och vissa knappt någon manke alls

2011-10-24 @ 15:32:36
URL: http://engelstoft.se



Erika

håller med Elinor här.

att mäta mankhöjden varför ? :S



De kan ju vara så som du skriver, dom kan vara lika höga i sits höjd.

Men manken kan skilja dom åt i mankhöjden.



hum..



SV:

Ja man blir tyvärr lätt de. :/

2011-10-24 @ 16:48:26
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Frida

Man kan ju alltid undra :p

2011-10-24 @ 17:37:44
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Elinor

Nej han är inte värd att sörja egentligen, men klart man blir ledsen för jag älskade ju honom även om han inte verkar ha älskat mig lika mycket tillbaka. Hade han älskat mig och brytt sig om mig hade han aldrig gett upp för ingenting, för det var verkligen ingenting att ge upp för. Jag gjorde allt för honom men vad jag än gjorde så dög jag aldrig kändes det som, jag fick ofta bara höra hur dålig jag var.



Jag hoppas att jag en dag ska hitta en lika fin kille som du har hittat, jag är glad för dig skull och hoppas att han aldrig slutar vara den underbara killen han är.



Det var ett ständigt tjurande för mina hästar, han var sur för att jag ägnade för mycket tid på det, jag skulle bara vara hemma med honom tyckte han, var jag borta i stallet några timmar satt han hemma och rullade tummarna och var sur för att jag aldrig kom hem och när jag kom hem var han sur och sa någon taskig kommentar om att jag var tjock, jag var alltid stressad när jag var i stallet och det var skit jobbigt, nej nu kommer han om en timme och jag kommer inte hinna klart och då blir han skit sur igen. det tog ca 45 min för mig att gå till stallet och 10 min för han att skjutsa mig och skulle han skjutsa mig så skulle jag betala med att springa med honom, åt jag fel eller lite för mycket skulle jag också springa, han skulle kontrollera allt. Jag ville ju också komma i form men det blev ju inget kul när han bara klankade ner på mig hela tiden och det blev ett jobbigt krav. Han tyckte hela tiden att han gjorde värsta uppoffringen för mig och det var såå jobbigt att åka någonstans var man på släktmiddag hade han skit tråkigt och ville bara åka hem direkt, han ville inte vara ute i stallet med mig och var jag inte klar när han kom så tutade han och stod och gasade för det var såå synd om honom som fick hämta mig.



Jag har också körkort nu och jag skjutsar folk hit och dit hela tiden och jag tycker inte det är jobbigt man sitter på sin rumpa och gasar lite och kan prata och lyssna på musik samtidigt, men han va så bortskämd det skulle bara hände saker hela tiden, man kunde inte bara umgås, sitta i soffan och dricka en kopp the och prata utan det var tråkigt, rastlös till tusen och hände det inte något gick han sin väg eller spelade data spel istället.



Han hatade att jag la ner pengar på häst utrustning, köpte jag ett bett för 300 så gick han upp i atomer, däremot la inte jag mig i när han tog lån och köpte en bil för över 100 tusen och han tänkte inte på att jag faktiskt tjänat en hel del pengar på att sälja hästar och att min hobby faktiskt nästan försörjer sig själv.



Han hade väl rätt i att vi var för olika, men jag störde mig aldrig på honom eller klankade ner på honom och jag accepterade honom för den han var även om det var jobbigt av och till.



Det är skit tufft men jag tror ändå att det var bäst att det blev såhär och jag tror inte det skulle bli bättre om det blev bra igen tyvärr. Vi skulle kanske inte ha flyttat ihop för det var då han skulle kontrollera mitt liv, men samtidigt så måste man ju flytta ihop någon gång.

2011-10-24 @ 17:44:55
URL: http://engelstoft.se



Erika

SV:

Precis.. :P

Någon konstig människa som kommit på de där med mankhöjd o så. haha :D

2011-10-24 @ 17:48:20
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Caroline

SV: Ja visst är de läckert :D Tror dina pållar skulle passa fin fint i orange..

2011-10-24 @ 19:47:56
URL: http://islandscarro.blogg.se/



Elinor

han skjutsade mig det gjorde han, men han va skit sur efteråt och tyckte jag skulle "betala" med olika saker, antingen var det pengar eller presenter, olika tjänster som att springa eller städa mm och så var han sur och grinig till och med när man åkte på familje grejer var han sur och tyckte han gjort värsta uppoffringen. Jag tyckte det var en självklarhet att man hjälper varandra, stöttar varandra och gör saker tillsammans, men det tyckte inte han. Jag var nöjd med att bara få vara med han och tyckte det var roligt att följa med till hans släkt och vänner och till hans lantställe mm, men han tyckte det var skit trist och ville bara åka hem direkt när han var med mig på något.



Det tycker jag är en självklarhet när man är tillsammans att man är med och hjälper och stöttar varandra, klart jag kan städa och springa och köpa presenter, men det ska ju vara något man gör för att man vill det och något man gör tillsammans inte som betalning och krav då blir det inget roligt, varför ska jag städa helt själv eller springa helt själv för att han sitter på sitt bortskämda arsle i en bil och umgås med mig? bara för att han ska åka med mig och kolla på en häst. När vi kollade på unghästen som vi skulle köpa fick han 1000kr plus bensinpengar bara för att han körde.



Jo jag kommer säkert hitta någon som älskar mig för den jag är och uppskattar mig, hjälper mig och stöttar mig istället för att motarbeta mig men det är skit svårt ändå när det tar slut, man blir så jäkla ledsen och bara anklagar sig själv, vad gjorde jag för fel, varför duger inte jag?



Nej han inte inte den första men jag har inte varit tillsammans med någon i mer än några månader innan jag träffade honom så det känns ju hårt när man varit ihop så länge.



2011-10-24 @ 19:52:51
URL: http://engelstoft.se



Elinor

1000 plus bensinpengar :P ja du han påstår att jag är skyldig han en jäkla massa pengar nu, vet dock inte exakt hur mkt, men jag kan säga såhär han kan fet glömma alla pengar för hyra, varför ska jag betala för hyra när han bara varit elak och sen dumpade mig? okej om han rett ut allting och behandat mig på ett sjyst sätt menHan skulle ju betalat hyra om han bott i en annan lägenhet själv också i vilket fall som helst. Då kan han köra med att han har betalat extra mkt i bensin till sitt jobb, men å andra sidan var han nästan aldrig hos mig utan jag pendlade timmar varje helg till honom för han tyckte det var såå tråkigt här så jag fick alltid komma till han.



Det var mkt runt ekonomin han var sur för också, han ville ju inte bo i järna men jag sa att jag kunde betala halva hyran om han bodde med mig i järna istället för att bo själv på andra sidan stan, men sen strulade det ju till sig med min skola så jag fick inte loss pengar i tid och då var han skit sur för det, jag satte ut hästarna på annons för att betala honom och då var han sur för de inte blev sålda tillräckligt snabbt, det var tur att han gjorde slut för annars hade nog hästarna varit sålda ganska billigt :( inte valtyr så klart men de andra.



Jag tror, han hade ju aldrig haft någon innan mig att han var väldigt känslomässigt bunden vid mig, det var svårt för honom att lämna mig även om han egentligen störde sig väldigt mycket på mig och därför blev det en så hemsk övergångsperiod där han verkligen psykade ner mig, det var någon slags hatkärlek och han trodde att allt skulle bli bättre om han lyckades ändra mig men hur mycket jag än försökte blev det alderig bra.



Det går bra, Valtyr blev bra till sist och han har ju kommit tillbaka och varit super duktig på tävlingarna under hösten :) Eldspyta är såld och eventuellt kommer jag sälja Safira också när hon är igångsatt och hennes föl. Men nu är det inte för hans skull utan för min egen, Jag är inne på att köpa en riktig pang hingst, vill ha en tävlingshingst till och vill ha en som kan ge fina avkommor också så jag är inne på att köpa nån unghingst med riktigt fin stam, hög blup, massor av man och någon ovanlig färg typ isabell, gulbrun eller silveranlag i någon form eller dessa anlag kombinerade :)

2011-10-24 @ 20:17:22
URL: http://engelstoft.se



Q med ridtravare i fokus!

Tycker att mankhöjden är ett bra ställe att mäta från det är nämligen den punkt på hästen efter att den är färdigväxt som ger minst variationer .Att mäta från någon annan stans blir dumt .då kan det diffa en hel del med tanke på muskler.. eventuellt svanrygg pga ålder osv.



sv:Tack för ditt urgulliga inlägg ocskå Linda det värmde verkligen.Jag behövde det just nu.=)

tack än en gång !

mvh/Q

2011-10-24 @ 21:29:07
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Josefine m. ridtravaren bellie

SV: Varken min familj elr pojkvän är engagerad i mitt hästintresse. Inte ens lite. :-P



Men dom ställer alltid upp om jag behöver sjuts typ för att köpa spån, foder etc.

2011-10-25 @ 11:46:23
URL: http://minfux.blogg.se/



Caroline

SV: Fast du kan ju ändå göra snygga matchtingar, med boots, dina ridkläder och så :)

2011-10-25 @ 14:24:20
URL: http://islandscarro.blogg.se/



Jenny

Tja, att man inte mäter ryggen har nog att göra med att många hästar blir svankiga med åldern medan mankhöjden består.

2011-10-25 @ 15:07:18
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?