Varför importera från Island?

Det är väldigt populärt att köpa och importera islandshästar från Island. Vissa åker dit och väljer sin häst men jag tror inte många har den chansen utan köper hästen osedd.
Vad tycker ni om detta?


Jag tycker det självklart har sina nackdelar. För det första vet man ju inte alls om man trivs med hästen, man kan heller inte med egna ögon klargöra sig för att hästen är hel och frisk. Visst kan man förälska sig i hästen genom att bara få se dess utstrålning på kort, men det är ändå en risk att det kan vara felbedömt och inte som man tänkt sig. Risken för eksem är ju alltid större på en import dessutom <-- vilket är söndertjatat!

Fördelarna
är väl främst att det är lite spännande att spontant skicka hem en häst man "pekat" ut, jag tycker nästan att många hästar från island verkar lite känsligare och "fräschare" vet inte hur jag skall uttrycka mig rätt. Oftast har hästarna fått en uppväxt med mycket frihet och gemenskap i en flock som är viktigt och sunt!

Men vad prioriterar man där egentligen? Vad är viktigast? Bör man ta in fler hästar från Island när det finns så många ute på marknaden? *VARFÖR köper folk hästar från Island istället för här i Sverige?* Ja menar det är väldigt svårt att säga att - man inte fann någon som föll en i smaken i vårat land, för det kan man aldrig vara säker på med en import heller. Bilder säger mer än tusen ord och kan vara missvisande. Hade jag i grund och botten vetat hur Fifa EGENTLIGEN var hade jag aldrig köpt henne haha, men jag ångrar inget idag. Så bilder kan vara väldigt svårt att gå efter ändå. Intressant fråga tycker jag :) 

Jag är inte bangen att köpa en häst från Island, spännande tycker jag! Dock skulle det ha blivit min andra-tredje häst. Inte som första häst tror jag, den första vill jag vara säker på och då vill jag gärna träffa och provrida. Sedan kan jag vara lite spontan och halvgalen och köpa mig en present från Island, främst föl/unghäst.

Bild tagen från: http://www.islandshastarskane.se/

Linda






Kommentarer
jossan

SV: Det var ironiskt :P Hehe

2011-10-08 @ 20:07:25
URL: http://minfux.blogg.se/



Elinor

Jag skulle nog aldrig importera om jag bara var ute efter en familje/hobbthäst/klubbtävlingshäst, då finns det massor som duger alldeles utmärkt här i sverige.



Däremot är jag sugen på att hitta något ovanligt super blod för avelns skull, är sugen på att så småningom importera en jätte hög blupad hingst med ovanliga linjer och unik färg som verkligen sticker ut och kan bli en topp häst. Finns massor av bra hästar i sverge, men många är släkt med varandra.



Ja det har varit tufft, men ja jag är nog ganska stark för nu mår jag rätt okej.



ja vad skulle jag göra utan valtyr <3 idag var han sjukt duktig, jag var verkligen skit trött och oengagerad sa igår att jag inte orkade tävla och i morse kom vi iväg i sista sekund för jag var så seg och omotiverad.



Men som tur var blev det av och jag ångrar det inte, Valtyr var helt otrolig, simply the best, vann uttagningen på 6.0 och kom 2.a endast slagna av Johanna Elgholm i finalen på 6.0 igen och vi blev klubbmästare. Han var såå fin :) underbara häst <3

2011-10-08 @ 21:44:59
URL: http://engelstoft.se



Lina Jonsson

SV: okej, låter härligt :) tack !

2011-10-08 @ 21:52:09
URL: http://ryttareochhast.blogg.se/



Mikaela

Håller med Elinor ovan att hobbyhästar finns det ingen anledning att importer från Island.

Nu tillhör jag den skaran som gjort precis det Glaesir och ett annat sto, köpte vi över telefon från Island. Det skulle jag aldrig göra om, om jag söker en ridhäst. Man vet ju aldrig vad man får.

Sen finns det ju massvis av islandsfödda hästar i sverige redan som man kan köpa här..



Sen tror jag att det är bra för avelns skull att det kommer in lite nya hingstar och framför allt bra ston!



2011-10-09 @ 10:53:24
URL: http://svippostina.blogg.se/



Agnetha

Pja... alltså eksem är så pass utbrett och vanligt även hos andra raser, som är födda i Sve i generationer, så det där med eksemrisken synar jag lite ...

Jag är också lite sugen på att köpa en häst "osett" från sagoön. Men.... det finns så mycket sånt hästmaterial i Sverige idag också. Men det är ju nåt lite "romantiskt" med importhästar på nåt vis... Ja, jag vet inte.



SV: Strumpan var ca 135 i manken, lite grövre än Fifa men med storhästgalopp. Det är inte mankhöjden som avgör det. :-) Välj en hingst med bra galopp istället eller köp en häst som är större med större galopp. Betäcker du Fifa med en stor hingst är det säkert 75 % chans att du får en till "liten" plutt, (många menar att stoet är starkare i arvet än hingsten) så vida inte Fifas storlek beror på underutfodring under uppväxten (inte ovanligt).

Avel är kul, men man kan ju få en häst som inte alls är som ens fina sto, utan mer som hingsten, eller hans mormor,eller ens stos morbror. Det är lurigt med gener. ;-)

2011-10-09 @ 12:14:48
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Jenny

Tja, egentligen borde ju ja ha alla svar sett till att bägge mina är importerade, men ärligt talat förespråkar jag inte alls att köpa häst rån Island (jag hade bestämt mig för att inte köpa islandsfött igen), på grund av nackdelarna du nämner. Varför jag gjorde det i alla fall var för att jag var totalt såld på dem båda två. Jag hade ju en himla tur sett till att jag fick hem två fantastiska hästar som jag trivs jättebra med, men alla har inte samma tur. Så länge man vet vad man ger sig in på och är insatt i allt vad eksem och importsjuka heter så är det alldeles upp till en själv, men visst är det smidigare och oftast billigare att köpa svenksfött.



Kort och gott tycker jag att folk i allmänhet lägger sig för mycket i vad andra gör, jag får konstant försvara mitt val att importera fastän det egentligen inte angår någon annan än mig själv och mina hästar (som jag försöker ta hand om på bästa tänkbara sätt).



Håller även med Agnetha om att svenskfödd inte automatiskt betyder eksemfri, något som verkar vara ett antagande hos de flesta. Bara för att man köper en svenskfödd islandshäst betyder det ju inte att den kommer vara kärnfrisk, det finns så mycket annat de kan drabbas av också.



SV: Jag antar att det inte hålls så mycket hästmässor där uppåt landet? Tycker du ska ta chansen om du får en i alla fall, gillar mässan i Göteborg mest, dit ska jag nästa år igen! :)

2011-10-09 @ 17:47:12
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



tanja deimo

Åh gud vad roligt! Nu går jag igång, i detta underbara samtals ämne!



För ca 10 år sedan så hade inte Svergie så bra utbud på islandshästar och då blev det allt mer populärt att ta hem hästar ifrån Island. Idag så har antalet islandshästar ökat kraftig. Men samtidigt som hästarna har ökat här i Sverige så hat priset stigit så otroligt högt att det är skrämmande. En avelshingst som gått VM kan kosta 2.000.000kr en topp tävlingshäst som kan nå SM kostar ca 200.000kr Föl kan ligga på allt ifrån 20.000kr till 80.000kr beroende på stam familjehästar 50.000kr. För inte alls så länge sedan så kostade en bra avelshingst ca 300.000kr, tävlingshäst ca100.000kr familjehäst 20.000kr och föl runt 8.000kr till 15.000kr. Nu kanske inte priserna är exakta siffror men vad jag har sett igenom åren så har priserna ökat fruktansvärt.



På island så ökade priserna också men inte alls lika kraftigt. I dags läget kan du få så mycket mer häst för pengarna som du köper den ifrån Island. Vi skulle kunna ta Kólga som exempel. Om Gummi skulle ha köpt in henne till Sverige eller om hon var född här i Sverige så skulle hon säkerligen ha kostat runt 70.000kr till 80.000kr . Själva Kólga kostade mig 30.000kr svenska + flygresa. Totalt blev det ca 58.000kr. Ju bättre häst du ska ha desto bättre är det att importera då kostnaderna blir mindre än att köpa här i Sverige.



Ja, du vet aldrig om du köper en häst osedd hur den kommer vara att rida eller hantering. Finns ett uttal du ska aldrig lita på hästhandlare. Man ska vara noga med att själv följa med till veterinär eller få dokumenten hemskickade och granskade av sin egna veterinär innan man köper något. Många hästhandlare drar till fula knep.



Men en sak tycker jag är lite lite fel med att säga att man inte vet vad man får när man importerna ifrån Island. Du vet aldrig vad du får när du köper en unghäst inte ens om du köper den i Sverige. Bara för att du provar en häst och tycker att ni passar behöver inte betyda att ni kommer göra det när ni kommer hem till er nya miljö. Jag vet otroligt många ryttare som provridit en häst, blivit förälskad köpt hästen och sedan när man får hem hästen så går det bra i någon månad och sedan går allt åt helvete och hästen blir helt annorlunda i både hantering och psyke. Det kan hända med både hästar i från Sverige och Island eller ett annat land. Det är en stor chansning att köpa häst, för du lär aldrig lära känna hästen på den tiden då du bara får prova den. Så jag skulle säga det är lika stor chansning vart du än köper den, visst du kan provrida den här i Sverige men det finns ingen större garanti för att den kommer bli den häst du vill ha i slutändan :)

2011-10-10 @ 09:59:15
URL: http://fillstastallet.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?