Bortskämda djur?

Bortskämda djur, det hör man ju lite nu och då. Många tycker min hund är bortskämd, jag håller inte med. Jag tycker inte man kan skämma bort djur. Jag ger hund enormt med kärlek det är allt, det är så jag skapar en min perfekta tillvaro med min hund! 

Att jag ger min hund kramar och pussar varje dag, att jag ger min hund en dyr bra mat, att jag låter mig hund sova i sängen, att jag oroar mig över min hund när någon annan har honom, att jag leker med min hund full av glädje, att jag inte bryr mig att min hund tog en strumpa, att jag ger min hund enormt med kärlek- det är inte att skämma bort!

Jag tycker inte att man kan skämma bort ett djur. Bortskämd för mig är exempelvis ett barn som blir förbannad om hon inte får som hon vill där förälden drar sig tillbaka och låter barnet få det han eller hon vill. En bortskämd person för mig är en otacksam människa som sällan blir nöjd. En bortskämd person är sällan tacksam för det hon just fått eller har. Bortskämd blir man hur man beter sig och känner inte vad man har eller får<-- även om detta är grunden till det bortskämda.

En häst nöjer sig med naturens gräs i hagen, en hund nöjer sig med en trasig leksak, en katt nöjer sig med en ful varm filt, ett djur nöjer sig med den lilla kärlek den får. Att vi då uppfostrar och låter hunden få tugga på strumpan eller hästen får sin dyra utrustning, kanske katten bärs i famnen hela dagarna - det är inte ett bortskämt djur, det är ett omtyckt djur, de kan inte känna sig otacksama, dom är tacksam över de dom får oavsett lite eller mycket, dyrt eller billigt, sedan vad vi människor ger dom resulterar inte till ett bortskämt djur. Ett djur kan inte känna eller tänka som en människa.  

Att sedan komma med sin förklaring att katten äter inte vilken mat som helst. Om vi säger såhär, djur är smarta och det är klart det tar det godaste, får katten en massa olika val väljer denne det bästa. Får katten däremot aldrig välja kan det vara svårt att bli kräsen om katten inte vet om något annat. Är en katt hungrig så äter katten, men oftast blir vi människor nojiga och köper ny mat efter ny mat. Katten får fler och fler val och blir mer och mer kräsen. Katten är inte bortskämd, katten är smart och har sina val tack vare matte eller husse!

Enligt folks åsikter nu kring ett bortskämt djur menar det att djuret får alldeles för mycket av det som är bra? Då skulle ett bortskämt djur i mina ögon exempelvis vara en häst som skulle få ströva fritt ute på lägdarna och bara vara häst med sin flock. Det är alldeles för bra för att vara sant

Det är min tanke och min tanke är att ett djur kan inte bli bortskämd.





Kommentarer
Maria

sv: nej, tyvär inte :( Men rider 2 dagligen och har 2 till tävligshästar på gång. Så jag har fullt upp ändå :)

2011-10-11 @ 21:29:12
URL: http://isflikkan.blogg.se/



Erika

Får höra att min hund är bortskämd med.

Men att han vill vara hos mig, och tyr sig till mig måste ju tyda på att han känner sig trygg hos mig.

Tycker om mig, och sånt.



Visst han lägger gärna tassen på mitt ben o tittar så där gulligt när jag äter osv. ;)

Han har labrador i sig, så han är glupsk när de gäller allt utan sin egen hundmat.



Men jag vill ha honom så som han är.

De är liksom de som jag gillar hos honom. :)



SV:

Ja jag har också blivit lärd så.

Nu vågade jag inte ta i så hårt i dag o trycka in så hårt med tanke på hur hon reagerar när jag håller på vid fram paritet på henne.



Men nu ska hon vila ifrån massage imorgon.

Sen ska jag massera tors & fre.

Eller tors & lör.



Får hoppas de lär hjälpa till nu, så att hon blir av med spänningarna.

Så kanske hältan ger med sig också. :)

2011-10-11 @ 21:32:37
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Jennifer

Linda klart den finns "bortskämda" djur, men då är det mer om jag ska ta upp några exempel!



En hund som få dra i kopplet så husse/matte håller på att "släpas" med är "bortskämd"



En häst som gör precis som den vill för att ägaren ger med sig är "bortskämd"



Men jag skulle väl mer kalla det ouppfostrat, men finns människor som förklarar situationen som "borskämd".



Hoppas du förstår hur jag menar =)



Kram!



(Bitter och Summa är ju "bortskämda" nu då dom får morötter vid varje besök! Men det bjuder ju jag på som är så kääär i dom! <3)

2011-10-11 @ 21:50:07
URL: http://jennifher.cybersite.nu/



Mikaela

Sv: Speciell vill jag väl inte säga, en känslig och osäker häst helt enkelt som kräver mycket stöd från sin ryttare, vilket jag förtillfället inte riktigt kan ge då jag gjorde några rejäla avåkningar i våras pga hans muskelinflammation i ryggen.

2011-10-11 @ 22:17:01
URL: http://svippostina.blogg.se/



Irma- topponys.blogg.se

Hej! Fin blogg!

På våran blogg kan du läsa om våran vardag, träning och tävling, våran väg upp mot Sveriges elit!



/Irma på topponys.blogg.se

2011-10-11 @ 22:35:47
URL: http://topponys.blogg.se/



Jennifer

Nja håller inte riktigt med!



Du skriver ju att bortskämd är tex ett barn som blir sur och arg om den inte får som den vill och att föräldrarna backar och låter den få som den vill. (Kanske även dessa föräldrar inte har allt för stort intresse av att uppfostra sina barn) Precis som (hunden i dragande koppel)



Det finns hundar som gör precis som dom vill, husse/matte äger ifrån hunden blir arg och matte/husse backar undan ger upp och låter hunden få som den vill. (Visst många utav rädsla kanske, men många säger också att, äh han lär sig aldrig ändå) Alltså måste även detta betyda bortskämdehet om det nu är lika på ett barn.



Och i mina ögon så har man nog ett "bortskämt" djur om djuret har tagit över ledarskapet över ägaren. Då har ägaren själv givit djuret dess position i flocken och för säkerhetens skulle både för djur och människa så ska ju det inte hända!

2011-10-12 @ 08:20:12



Sanna

Sv: Jag tror ja sattsar på en Masterback då jag hört både posetivt å dåligt om båda sadlarna, men masterbackn är väldigt lik Clicen som så att den är väldig kort och sen är den underbar att tid i. :)



Mm, läste oxå att man kan ta den på avbetalning men de har inte ja någon möjlighet till eftersom ja inte uppfyller de krav man måste för att få ta den på avbetalning. ( ha fast jobb i över 6 mån)



Sen måste man ju även vara över 20 år, inga bet.anmärkningar osv.... Fast där har ja inga pr

2011-10-12 @ 08:22:42
URL: http://alfakrulls.blogg.se/



Sanna

Sv: Jag tror ja sattsar på en Masterback då jag hört både posetivt å dåligt om båda sadlarna, men masterbackn är väldigt lik Clicen som så att den är väldig kort och sen är den underbar att tid i. :)



Mm, läste oxå att man kan ta den på avbetalning men de har inte ja någon möjlighet till eftersom ja inte uppfyller de krav man måste för att få ta den på avbetalning. ( ha fast jobb i över 6 mån)



Sen måste man ju även vara över 20 år, inga bet.anmärkningar osv.... Fast där har ja inga prOblem ;)



Men ja, jag kommer testa masterbacken :)

Hoppas du blir nöjd med din :)

2011-10-12 @ 08:23:18
URL: http://alfakrulls.blogg.se/



Jenny

Hmm, jag tycker faktiskt att det låter som att du skämmer bort honom MEN varför ska det var något negativt? Djur är inte barn, de uppfattar inte den där "lyxen" på samma sätt. Det jag menar är att ur ett människoperspektiv skämmer du bort honom men ur hans synvinkel gör du inte det. Så tänker jag i alla fall :)

2011-10-12 @ 13:09:58
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?