Vad tycker du om sporren?

Många skriker rätt ut när de hör ordet sporre, för något sådant skulle de aldrig använda på sin häst, men vet de egentligen sporrens inverkan och syfte? Vet de hur en sporre skall användas korrekt?

Jag tycker inte alls sporre är ett fel hjälpmedel om man vet vad man gör. Med sporren kan du snabbt ge hjälpen utan att påverka "störa" sitsen eller benen. Sporren förstärker alltså skänkelns inverkan.

Vissa hästar blir dessutom skänkeldöva, då brukar en sporre kunna komma till hands, det är inte ett slags straff där man hackar porren i en skänkeldöv häst man är ut efter utan sporren blir som ett pekfinger, det ger liksom en större effekt än en tryckade handflata, men är hästen skänkeldöv bör man gå till sig själv! Har du "förstört" hästen med skänkeln kanske man bör tänka noga igenom vid användning av sporre.

Nu kan detta låta obehagligt och visst kan det bli det, om man använder den på fel sätt och i fel tid. Felet blir om man petar rätt utifrån och in i hästen med sporren, den skall arbetas nerifrån och upp, "glida" med hästens sida. Alltså skall sporren inte nudda hästen när du arbetar korrekt med skänkeln, den skall komma fram när du lyfter din häl. Du skall dessutom veta när sporre snabbt skall tas bort från hästens sida, sitter du och använder den i onödan kan sporren få en motsatta effekt och ger mer skada än nytta.

Observera att man inte bara kan springa i butiken och köpa sig ett par sporrar och sedan hoppa lätt som en plätt på hästryggen, för att veta hur man skall göra något krävs erfarenhet och kunnighet, att för att kunna lära sig något krävs kunnig hjälp. Eftersom nu sporren, liksom skarpa bett, kan orsaka väldiga skador vid fel användningsätt så bör man ha lite kunnighet.




Linda






Kommentarer
Q med ridtravare i fokus!

Mycket klokt inlägg. Mina båda hästar är ju väldigt känsliga båda två.jag har gjort dem så.Men för den sakens skulle går båda att rida med sporrar i alla fall. Det handlar ju till stor del om hur ryttaren kan hantera sporren och hur väl framme för hjälperna hästen är.Jag tycker i regel att man ska aldrig behöva sporren .Men man ska kunna rida med dem.Hästen ska vara så skolad på hjälperna att sporren inte på något sätt ska vara avgörande .Måste man tex ha sporrar för att få hästen att gå fram är hästen felriden.

mvh/Q

2011-11-07 @ 19:12:20
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Frida

Håller med dig, men jag tycker man ska sträva efter att inte behöva använda sporrar och andra "hjälpmedel" vid ridning.

2011-11-07 @ 19:58:56
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



josefine m. ridtravaren Bellie

Jag föredrar personligen att lära mig rida min häst så pass känslig utan sporrar. Så av den anledningen så rider inte jag med sporrar.

2011-11-07 @ 21:25:05
URL: http://minfux.blogg.se/



Jonna Tallberg

Jag brukade använda sporrar på min ena ponny när jag kunde rida henne (hon är sjuk nu). För hon var helt skänkeldöv när jag köpte henne, så det har varit som en hjälp för mig utan att skada henne. Men min andra ponny är superkänslig, så har inte en tanke på att använda sporrar på henne! ;)

2011-11-07 @ 21:26:25
URL: http://jonnatallberg.blogg.se/



Agnetha

Jag slutade rida med sporrar när jag började rida Islandshäst. De flesta hästar hamnar skänkeln så långt ned på så man får ju dra upp hela benet för att komma åt så det gav sig självt...

Inget jag saknat, undrar vad det beror på? ;-)

2011-11-08 @ 09:27:59
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Ingela

Bra skrivet! När jag köpte min häst var han fruktansvärt skänkldöd. Jag vet inte hur många brevlådor och skyltar han gått in i fastän jag bankat och bankat. Sista gången var det så illa att hade jag inte haft chaps på mig hade benet blivit uppskuret. Så jag köpte mig ett par sporrar och de har verkligen hjälpt mig genom att jag inte behöver ge så stora hjälper och hästen för att han får det tydliggjort för sig bättre. Alla brevlådor och skyltar står nu säkert på sin plats ;) Av ren vana rider jag fortfarande med sporrar, fastän jag ofta inte alls behöver dem och sen har jag inte reflekterat över användandet i sig.

2011-11-08 @ 10:29:58
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?