Hjälpmedel till besvärliga sadellägen!

Fifa har ett hemskt dåligt sadelläge. Sadelgjordsläget ligger betydligt längre fram än självaste sadelläget, det vill ju mer än logiskt säga att sadelgjorden lägger sig i sitt läge och sadeln skjuts då framåt.

Nu finns det ju alla möjliga knep för att försöka få sadeln att sitta på sitt rätta läge och självklart strävar man efter en välanpassad sadel i första hand. Nu får man ju ha i åtanke att alla hjälpmedel funkar inte på alla hästar och att alla hästar trivs inte med samma saker som en annan häst kanske skule göra, dessutom har märke och olika typer av föremålet stor betydelse.

Svanskappa: Jag dissar det totalt! Fifa var inte alls nöjd med denna och svanskappan spändes rejält när sadeln ville glida framåt, bara det säger ju obehag i det yttersta! Nu har jag hört att svanskappa kan vara till nytta för att hästen skall lyfta sin rygg, genom svanskappan skall den lyfta svansen mer och därmed ryggen, det säger jag ingenting om men jag skulle nog försöka komma på en annan lösning än svanskappa. Jag hade hööks svanskappa men den töljdes bara ut mer och mer, ju mer sadeln ville glida fram. Ska man ha en svanskappa bör man köpa i rejält material så den inte töjs ut och det blir väldigt fram och tillbaka med sadeln, men ändå DISS från mig!

 


Anti glid pad:  Jag köpte mig en Lightweight gelpad, väldigt tunn pad. Ju tunnare padden är desto bättre, den skall inte påverka sadelanpassningen, alltså den får inte vara för tjock så att sadeln blir något smalare på hästryggen. Min pad funkade litegrann men då hade jag ändå en felanpassad sadel (vilket jag inte visste då, då den var rekommenderad från sadelprovare) Så visst ville min för långa och smala sadel glida lite framåt. Mina åsikter kring anti glid pad är inte många, jag vill helst undvika all slags hjälpmedel för att hålla sadeln på plats, men nu finns det hästar som har sämre sadelläge och att alla sadlar glider fram på något sätt. Så i dom fallen tycker jag en anti glid pad är bättre än att sadeln ligger på bogarna, Fifa brydde sig inte ett dugg om padden. Så ja då blir det nog en HISS från mig.



Sadelgjord: Jag har en Claridge House dressyrgjord från hööks som är lite vågformad. Den "står ut" lite mer framåt mot hästens framben där den skall stoppa lite. Samma här kan jag inte säga så mycket faktiskt då jag red med samma sadel som med padden, o andra sidan hade jag denna jord på den bomlösa, men eftersom jag inte kan bedömma den bomlösa än så kan jag heller inte bedömma sadelgjorden med. Dock hade jag velat att "vågen" var lite större så den stoppade ännu mera. Jorden var inget som störde Fifa. Jag vet inte vad jag vill ge den här jorden, Hiss eller Diss då jag inte riktigt vet hur den fungerar, den kanske skulle funka bättre til en häst som inte har ett lika besvärligt sadeljordläge.



Sedan finns det förjordar och säkert något fler sätt att stoppa sadeln.

En islandshäst har oftast kort bred rygg och är ibland överbyggd baktill med liten manke, samt att sadeljordläget brukar kunna ligga lite längre fram. För att hitta en passande sadel till dessa små ryggar så behövs oftast ovanligt korta sadlar och som är byggd så den släpper baktill annars skjuts den framåt, dessa små sadlar brukar ligga i ponnystolekar, 15"-16,5" Observera att en fullvuxen rumpa skall få plats i sadeln! Där har vi ju ett vanligt problem med dessa islandshästar.

Ett annat problem är om bröstkorgen är ovanligt stor, hästen ser ungefär ut såhär över ryggen () sadeljorden vill lägga sig i normalläge, "kulan" skjuter såklart fram jorden och då hänger sadeln på, sådana hästar är omöjliga!

Så kanske en del har fått en lite bättre förståelse kring varför alla dessa hjälpmedel finns, självklart strävar man efter en välanpassad sadel till sin häst, men finns det en orsak till att allt glider fram blir det väldigt svårt. Det går inte riktigt att jämföra med de stora bruna, ingen sadel glider fram på Bitter, inte ens oanpassade sadlar, han har ett bra sadelläge och bra sadeljordsläge, dessutom får han inte den där runda kulan som de lite mindre hästarna har tendensen till att få, samt har han en hög manke som stoppar lite. Jag säger inte att det är lättare att finna en välanpassad sadel till stora bruna, men det jag menar är att det oftast inte har de här vanliga problemen som islandshästen har så sadeln glider framåt, de behöver oftast inte en pad eller svanskappa för att stoppa en sadel.

Observera att man i första hand skall hitta en välanpassad sadel som ligger bra i sadelläget, man kan inte köpa en för lång eller kort sadel och sedan använda hjälpmedel efter det.

Linda





Kommentarer
Frida

Väldigt bra information, jag har tur nog inte problem med att min sadel glider fram på Guffi, man har är ju ändå lite större och har längre rygg än vad islänningar brukar ha, känns det som iaf så kanske är därför.



Svar: Ja, eller hur? :) Därför den bilden fick vara med :)



Precis, vi får vara fattiga hela livet, så är det :)

2011-11-09 @ 10:33:49
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Ingela

sv: Så sant! En kvart är inte alls mycket, men om den glider fram varje gång kommer den ju att anpassa sig efter hur Fifa ser ut just där och kommer aldrig bak på "rätt" plats. Jag ser att du dissar svanskappa och jag kan till stor del hålla med dig där. Kanske skulle du prova göra en modifikation på en baksele? Tills sadeln format sig i alla fall?

2011-11-09 @ 10:36:53
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Erika

Jag har en anti glid padd åt Raski, prövat två gånger bara sedan så gick hon ju inte rida mera.



Och ska köpa en sadelgjord som förhindrar att sadeln glider fram.

Men köper inte förens jag vet vilken färg på sadeln det blir och om sadeln passar. :)



Klart i första hand ska sadeln passa. :)



SV:

Nej fy är inte redo. ;)

Är skit nervös rent ut sagt, är så jävla orolig hur de ska gå imorgon.



Känns som jag inte litar på min ponny för fem öre.

Men de gör jag, men på nya ställen vet man aldrig hur dom reagerar eftersom hon bara varit iväg en gång tidigare.



Och då gick de livat till med henne.

Då var hon 1 år gammal. :P

Nu är hon 3, större o starkare med mera vilja.

Men alla får hålla tummarna. ;)

2011-11-09 @ 10:59:30
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Ulliz

SV: Det går så bra med lilleman, vi börjar lära känna varandra lite mer nu & det känns verkligen helrätt! :)



Ja, jag vill också ha bilder, men Love jobbar typ heeela tiden... Men han är ledig på fredag så då ska jag försöka muta han med något så han hänger med & tar lite kort, haha!

2011-11-09 @ 11:35:36
URL: http://unicorn.blogg.se/



Sanna

Carsten Engelke, som designat sadlar åt Prestige (bla D1:orna) sa att islandshästarna var en sadelprovares mardröm. Jag förstår vad han menar!

2011-11-09 @ 12:28:37
URL: http://sannasant.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Jag håller inte med om det utan jag tycker att man ska sitta lika mycket på båda sittbenen.Det hjälper inte hästen i det långa loppet att sitta mer på det ena eller det andra.Det ger inte mer liksidighet utan hästen får snarare svårt att förstå vilket i sig kan skapa andra spänningar.=)jag vette tusan om jag läste dåligt eller om jag inte förstod.Var Fifa högre på höjden på ena sidan eller var hon längre på längden så att säga?

mvh/Q

2011-11-09 @ 12:37:39
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Mikaela

Sv; Men sen ska du tvärs över landet och det är minst 3h;)

2011-11-09 @ 17:11:23
URL: http://svippostina.blogg.se/



Jenny

Har en gelépad som är en anti glidpad, funkar toppen, men vi ha ju problemet att sadeln glider åt sidorna ist ;) Dock mindre nu när han är klippt å lite smalare. Funkar ju även lite som stötdämpande oxå, fördelar trycket över rygggen.

2011-11-09 @ 17:30:17
URL: http://jen81.blogg.se/



Josefine m. ridtravaren bellie

Bellie har oxå sånt läge, att sadelgjorden drar fram sadeln. Men i vårat fall är det så pass lite att inte ortspetsarna hamnar på bogbladet vilket är huvudsaken.

2011-11-09 @ 18:36:08
URL: http://minfux.blogg.se/



tanja deimo



Jag ogillar allt förutom sadeljorden och gelépaden. Jag har gelepad på vinter då pälsen är så glidig av sig själv;). Jag har testat både svanskappa, stoppjord och speciall sadeljordar men är ogillar det mesta. Men den där nya sadeljorden som kostar 1600kr som är som en stor rund platta den vet jag är grymt bra för just sånna där problem:).



sv. jodå, jag är faktiskt väldigt nöjd. Jag tror dock att jag behöver hjälp att veta vilket kopparjärn jag ska stoppa in. Är inte van att ha en sadel med helt platta bossor, alla mina andra sadlar är som rundade i formen och de är inte denna. Men idag när jag bytte järn låg den helt still och bra hela ridturen. Plus att jag satt för jävla skönt haha.



Haha jaa jävla pälsbollar. Hade de inte vart för att pälsen är så bra mot kylan så hade jag lätt tagit av all päls men tycker så synd om dem om dom ska få leva med täcken på hela vintern och inte vara häst. Men om den hade gått att dra på och av med en dragkedja den där vinterpälsen då hade jag vart super nöjd.



Vad skönt, låter som om din sadel passar bra du! Alltid svårt det där med sadlar när man inte riktigt vet vad man ska leta efter.

2011-11-09 @ 20:08:52
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Vera

Tack gode gud får jag väl säja.Min sadel ligger & passar perfekt.Åker inte åt något håll.Jag vill ju så gärna ha en Hrimnir men inte plånboken..Viveka köpte den dyra sadelgjorden av KÅ & hon är jättenöjd med den.Ja det är ju nästan alltid nått som man vill ha eller behöver.Sune var för övrigt helt underbar.Det fanns inget på Àra & de känndes ju bra.

Kram Vera

2011-11-10 @ 06:41:49



Vera

Tjooo jag har frågat Viveka så jag hör av mej om det går bra..

2011-11-10 @ 22:11:53



Jenny

Så är det absolut. Vissa hästar har bara väldigt dåligt sadelläge eller sadelgjordsläge. Min sadel åker fram på Daladis nu eftersom hon har en rejäl kalaskula som puttar fram den. Jag har hört att så kallade "dräktighetsgjordar" bukar funka bra för att åtgärda problemet om felet är en för rund mage, alltså en sådan gjord som är det motsatta till en förgjord och spänns på bakre delen av magen. Har dock aldrig testat en men det kan ju vara värt att kika lite närmare på.

2011-11-10 @ 23:46:10
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



gullan86

Jag kan nog hjälpa dig även här:)

har exakt samma problem med Thengill, extremt kort rygg och dåligt sadelläge alla sadlar gled fram på honom och det kvittade om han var tjock eller smal.

de låg lite bättre när han inte hade mage men ofta gled de fram endå.

det enda som funkade var hööks islandshäst sadelgjord den med spännen som "rullar" hoppas de fortfarande har kvar den för jag har 30cm nu skulle behöva en 20cm till glampi som är mkt smalare och thengill smalnar av mer och mer nu med.

den är skitbra, sadeln glider aldrig fram så himla skönt innan fick jag hoppa av och sadla om 3-4gånger varje ridtur.

nu gör jag så att jag spänner främre stroppen mer än den bakre och inte så hårt sedan går jag en bit med honom så lägger sig sadeln tillrätta.

sen spänner jag den ordentligt innan jag hoppar upp och spänner alltid den främre stroppen 1-2hål kortare så anpassar sig gjorden efter magen mycket bättre.

och som sagt även om han inte har mage.



du kan titta lite på mina bilder på bloggen har sadelgjorden där även på den nya sadeln.

2011-11-12 @ 00:31:08
URL: http://gullan86.blogg.se/



Tess

Säger bara en sak: Gibaude gjord och prestige D1!! Lycka! :-)

2013-06-17 @ 20:58:33




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?