Varför kunskap, tid och pengar är viktigt - En tankeställare


Jag har funderat lite. Förra ägaren åt Fifa hade inte bråttom med att sälja henne, de hade till och med tankar på att ha kvar henne i turridningen. Då känner jag lite såhär- vilken jävla tur att jag köpte henne! Jag tror aldrig ALDRIG att de hade upptäckt hennes skada på väldigt länge, saken är den att jag upptäckte den som tidigast när jag började kräva ÄNNU mera i ridningen från hennes sida, då pallade hon inte och jag förstod direkt att något var fel. Sedan känner jag denna häst utan och innan, jag känner och vet när något är fel och jag hade under denna nådda tid faktiskt lärt känna henne på riktigt, ändå hade jag fått lära känna den skadade Fifa, annat är det om man lär känna hästen under den friska tiden, då är det lättare att upptäcka en kommande skada vid senare fall. De som ridit henne hitills har inte alls kännt att Fifa varit skadad på något vis, men det är ju för att de inte känner henne utan och innan.

Vid turridningar vill jag inte tro att man har stenkoll på varje hästs hälsa, inte sådant som kanske ligger lite döljt, hade Fifa gått som turridningshäst hade hon förmodligen gått väldigt länge med skadan och ständigt nya ryttare på ryggen, dessa ryttare kommer ju inte att upptäcka någon skada, eller ens bry sig? Jag menar turridningshästarna går där på sitt led med "turister" på ryggen dag ut och dag in, skulle Fifa grisepassa så skulle man väl förmodligen säga att förklaringen till detta är att ryttarna inte kan få in rätt gångart, att hon inte är riktigt tränad för det o.s.v Så länge hästen hänger på bak i ledet är det bra? Fifa töltade ju till och med rent här på slutet trots den onda höften.

Förstå mig rätt, självklart har väl många inom turridningsbranchen koll på sina hästar, men oftast, som i Fifas fall krävs det att verkligen komma fram till den gräns och den punkt där hästen säger ifrån,  dessutom bör man rida regelbundet på samma häst så man faktiskt kan se skillnad på att detta är ett problem eller olat eller otränad. Jag drar inte alla över samma kamm. Man kanske inte upptäcker den dolda skadan för att man inte ställer de högra kraven där hästen måste säga ifrån pga att smärtan blir för stor. Jag vet ju själv hur det är, jag har ont i vissa delar min kropp, som min nacke exempelvis, men så länge jag inte utsätter den för vissa saker som jag inte riktigt klarar av så går det ju bra men jag har fortfarande ont och ingen harmoni med kroppen, men jag lever på, fast det kan ju samtidigt inte vara bra. En häst kan dock inte säga ifrån på samma sätt sedan kanske hästen faktiskt talar om att den har ont men förstår vi den alla gånger?  Ett annat exempel är en vän till mig som höftröntgade sin unghund, hunden hade D höfter, hur kan detta vara möjligt då hunden sprider glädje varje dag och springer omkring på gräsmattan med fartränder efter sig? Djuren kan inte tala till oss, därför är det vårat ansvar att skaffa kunskap, pengar och tid för att kompensera och ge det bästa. Här hade hunden tur med en matte som bryr sig och lade pengar på en höftröntgen, det var ju verkligen värt pengarna då målet var att både avla och tävla på högre nivå. med denna hund.

Sedan styr ju ekonomin mycket, inte tror jag att varje turridningsbranch eller ridskola går igenom alla sina hästar med ET (equiterapeft), kollar tänderna, letar efter perfekta sadlar o.s.v, ja menar tänk vad lång tid det kan ta att hitta en sadel för EN häst, att hitta den perfekta sadeln åt trettio hästar har jag svårt och tro att alla inom dessa brancher gör. Tiden och ekonomin styr en hel del och jag tror att man är nog inte så noggrann med dessa hästar som kanske en privatperson är med sin ENDA häst.
Det finns ju även sådana personer (privatpersoner) som inte lägger ner tid eller pengar på att faktiskt ta reda på att sadeln ligger bra på sin häst, eller om de behöver fodertillskott, eller kanske en tid hos ET eller VET? Bara hästen står på benen i sin hage och går framåt i ridningen är dessa nöjda, men hur vet de egentligen att hästen mår bra? Hur vet de att sadeln inte ligger där obekvämt på ryggen och trycker, hästar döljer smärtor och obehag väldigt lätt, det kan ta månader till och med år innan hästen verkligen visar att nu har det gått så långt och smärtan är för hög för att jag som häst skall klara av detta, är det inte bättre att undvika detta och skapa lite kunskap?

Jag tror att detta fallet händer inom många ridskolor och turridningar, hästarna går med felverkade fötter, eller med felanpassad sadel i flera år, men de går framåt och lyder för vad ryttare ber den om, sedan börjar de gå utför, hästen kanske blir grinig eller beter sig ovanligt på ridskolan, då brukar man antyda att hästen är trött på alla tjattrande ungar i stallet och den samma vardagliga ridpassen med olika ryttare, visst kan det vara så men det kan även betyda att hästen har haft ont eller mår inte riktigt hundra och här kommer deras gräns.
,
Tänk ändå vad många turridningshästar och säkert ridskolehästar som har någon form av smärta eller problem, det behöver inte vara världens undergång eller ens synligt men det ligger där, dolt under ytan och bränns vid varje ridpass. Efter alla dessa behandlingar och alla dessa fel mina hästar dolt under ytan så kommer jag låta en veterinär eller kiropraktor kolla igenom dom minst en gång om år, även om jag inte känner att något fel, men min kunskap kanske inte är så pass hög alla gånger att jag ser eller känner just det felet som ligger där, tänk på att ett litet fel kan bli stort, men då är det
 väl bra att vi upptäcker detta frö i tid så det inte hinner blomma ut ordentligt? Hästar är inte lätt vilket många verkar tro, det är bara att köpa sig en sadel som ligger still på ryggen, stoppa ett bett i munnen, slänga in en höbal och dra till skogs, men så enkelt är det inte, jag har själv varit där men insett att det är verkligen inte BARA det här med hästar. Man är inte petig eller överdriven när man skall leta efter en riktigt bra anpassad sadel och kanske anlitar en sadelinpassare, eller gör en analys på höet eller dittan och dattan, för hästarna behöver faktiskt det här om du själv inte har kunskapen om allt kring deras behov, men kunskap lär man sig inte över en dag och det krävs ofta flera års utbildning av något slag, hästen är inte skapad att rida på därför måste vi "kompensera" med något och göra det på bästa sätt.

Nej det kanske inte är roligt att lägga ut flera tusen på att finna en riktigt bra sadel, nej det kanske inte är roligt att betala dyra kiropraktor räkningar när man kan göra annat för pengarna, men här gäller det att prioritera, har du skaffat dig ett ansvar så sköt det, tänk vad jag länge har önskat att få köpa lite finare möbler till hemmet eller lägga undan pengar till kanske en framtida resa, men det är rent omöjligt i dagens läge men det får jag infinna mig i, så är det när man skaffar sig djur eller något annat som ställer vissa krav.

Nej jag tycker man bör skaffa sig en del kunskap när man har hästar, man behöver inte skaffa kunskap för att bli något, man bör skaffa kunskap för att djuret ska få ha det bra. Fast man ska ju ha kunskap om att man bör skaffa kunskap :P Nu skaffar jag mig kunskap för att utvecklas OCH för att mina hästar ska få ha det bra. Jag tycker det är roligt att lära mig något nytt och faktum är att jag läser om något nytt varje dag inom hästeriet, vissa kanske inte tycker detta är roligt, nej men visst o andra sidan tycker jag att man är skyldig att skaffa kunskap när man tar på sig ansvar. Det är samma med barn, du kan inte bara pluppa ut en unge utan ekonomi eller skalle överhuvud taget, här kommer väl bland det största ansvaret i ditt liv och det krävs att du är förberedd och ger barnet goda förutsättningar, en bra framtid. Hade jag haft bättre kunskap så kanske jag hade sett Fifas skada bara av att hon sprang i hagen, men här trodde jag att det hade med obalans att göra och var en typiskt unghästgrej, precis som alla andra sade, hade jag bara haft mera kunskap så kanske Fifa inte behövt bli såhär dålig, för faktum är ju att min ridning under det halvåret på Fifa måste såklart ha förvärrat skadan mer och mer och mer..

Det är synd att många ridskolor och turridningar inte klarar av detta pga tid och ekonomi och kanske inte kunskapen heller för den delen..



Så tycker jag i alla fall!

Linda





Kommentarer
Erika

Jag vet en ridskola vars ridskolehäst hade problem i ryggen.



Han fick dom avliva.

Men innan dom ens upptäckte felet har han gått med de i flera år.

Han skenade med ryttare, var omusklad o allt.

Men dom brydde sig inte eller såg inte felet.



Jag känner till detta p.g.a att min kompis var skötare på honom.

Och kunde inte släppa taget, utan fastna för han o hängde kvar som skötare tills de var dags.



Och sen tror jag det är som du säger.

Turridning, ridskoler eller så dom har nog inte 100% koll på ALLA hästar.

Och dom går med många olika ryttare, som inte kan läsa av hästen osv.



Sorligt men sant.. :/

2011-12-13 @ 18:20:27
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Hanna

Bra skrivet :)

2011-12-13 @ 18:20:28
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



Frida

Bra skrivet :) I mitt stall har dom ju ridskola och turridning, men jag tror att de är en av dem som har väldigt bra koll på sina hästar. De flesta har de ridit in själva och är deras egna uppfödningar, så på det sätter känner dom hästarna bättre än att köpa en "färdig" häst som många ridskolor gör. Dom brukar också åka till Kvicksund eller ta ut kiropraktor med jämna mellanrum. Tex i höstas när det var lite livat i hagen och några fick några sparkar, tog de med den ena till Kvicksund för bara ett litet sår på benet visade de sig, men de tog med henne för säkerhetskull iaf :) Dom andra fick träffa veterinären också. Det är väldigt måna om sina hästar jämfört med andra tycker jag.

2011-12-13 @ 18:43:42
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Sant. Många ridskolor har nog inte 100% koll på alla hästarna. Min ridskola tror jag kollade tänderna varje år, alla hästarna skoddes av samma hovslagare (som även skor hennes hingst idag vilket bör vara en bra hovslagare då). Hon tror jag la ner så lite som möjligt, men kvalité. Som man ska göra.

Men jag tror att mycket av det som du skriver är sant. På många ställen tyvärr.

2011-12-13 @ 20:16:06
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Agnetha

Ja, jag som har varit i "skrået" både håller med och håller inte med.

En del turridningsstall har ju samma "led" hela tiden och samma ledarhäst, det är bara kunderna som rider hästarna och då är ju risken enorm att det går hästar som inte mår riktigt bra i ledet.



Men min erfarenhet är att det på seriösa turridnignsfirmor/ridskolor så rids och gås alla hästar igenom regelbundet och vid misstanke sköts de om av både vet. och ET eller vad nu hästen behöver.



SADLAR är ett kapitel för sig dock. De flesta "elit-ryttarn" rider alla hästar i samma sadel. Tror till och med Tobbe (du vet han häst-konstnären) sa till ungarna i Ponny-Akuten att de skulle få rida i "hans" sadel.

när jag jobbat med ridverksamhet har det funnits en uppsjö av olika sadlar och därmed har man också bytt ofta. Det är inte optimalt men jag tror att risken för skador är större om man har samma felanpassade sadel hela tiden.



Hästarna på ridskolor/turridningsföretag arbetar ENORMT mycket - så skadas de så märks det nog ganska snart. Jag menar en "vanlig" privatägd häst kanske rids tre-fyra gånger i veckan, ca 1-2 timmar. En verksamhetshäst går kanske 3 -6 timmar/dag fem dagar i veckan.



Hästarna som används så där i verksamhet är ju också stommen i verksamheten. Funkar inte hästarna så kan man inte ha någon verksamhet.



De flesta är väldigt måna om sina hästar. sen finns det ju idioter överallt, men de brukar ju ha ganska dålit rykte också. ;)

2011-12-13 @ 20:17:47
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



A-S

Jag orkar inte ens läsa hela inlägget för att jag blir så arg. På ditt "prat" verkar det som att vi lever i ett u-land 300 år tillbaka i tiden.

Det är klart att det finns undantag men alla ridskolor/turridningar är mycket måna om hästarnas hälsa, det lönar ju sig i längden. Det är arbetskamrater som vilka andra som helst, änglar som går med på att sköta sitt jobb med världens tålamod! Såna är man rädda om! Bra hästar till verksamhet växer absolut inte i träd och under hela tiden rids dom oftast igenom för att man ska känna av statusen på dom. När man jobbar med hästar i sådana situationer och litar på dom till 100 procent varje dag, då känner man dom bättre än sin egna häst man rider en timme 5 dagar i veckan!

Jag tror jag talar för vääääldigt många när jag skriver detta.

Dom står ut med oerhört mycket och om man nu ska prata ekonomi är det dyrare att få en turhäst med ryggont än att lägga ner pengar på en bra sadel.

Tycker att det du skriver om mer stämmer in på vanliga hobbyryttare som inte fattar ngt eller ens har lust att punga ut mer än 5000 kr för en sadel. Har man en häst eller ett djur oavsett om man jobbar med dom eller ej har man en skyldighet att ta hand om djuret och visa lite intresse. Företagarna har mer intresse och kunskap än tanten som grisepassar runt i skogen.



Hur det ser ut på kommunala vanligahäst ridskolan vet jag inget om men jag kan garantera att alla är övertygade om att en skadad häst inte ger ngr pengar så man får hoppas att alla är lika nogranna

2011-12-13 @ 23:54:06



A-S

Som de jag har erfarenhet av!



/Anna-Sara som sett olika verksamheter och vars morbror har en firma med turridning där många av hästarna ena dagen går b-klass på ovalen och nästa rids av en hästrädd Japan som aldrig sett en häst!

2011-12-13 @ 23:58:09



Ingela

Verkar som om de finns vitt skilda meningar här, men utifrån vad jag upplevt på de ridskolor jag varit medlem i så har hästarna inte gåtts genom varje dag, jag vet en del exempel som är ganska horribla. Dock är det bara tre ridskolor av hundratals i Sverige och den ena finns inte ens längre. Turridning kan jag inte uttala mig om för jag saknar helt erfarenhet av det området.

2011-12-14 @ 08:26:38
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Jenny

Jag har ett företag med turridning, ridskola och ridläger. Detta företag har funnits i över 10 år, jag känner väldigt många fler som har turridningsföretag. Jag vet inte någon som behandlar sina verksamhetshästar som du beskriver och jag vet ingen som skulle tveka till att ta ut veterinär om en häst skulle må dåligt.



Jag har som mest haft 35 hästar, av dom 35 hästar har 20 varit verksamhetshästar och det finns inga hästar som jag känner så bra som dem.



Skulle mina verksamhetshästar, mina anställda, gå sönder så skulle jag inte ha något företag kvar, man kan inte ha ett företag med trasiga djur, som har dåliga hova etc. Sen finns det något som kallas för Länsstyrelsen som regelbundet utför inspektioner av verksamheter, vid inspektionen kontrolleras bland annat stallinredning, takhöjd, mått på boxar, dörrar och gångar, eventuella skaderisker, hästarnas hull och hälsa samt lagring och hantring av gödsel. Detta sker minst 1 gång per år. Skulle något vara fel, så har man inte längre någon verksamhet. Det är mkt dyrare för ett företag att ha trasiga hästar än hästar som mår bra och kan användas.



Mina hästar verkas och skos av en av sveriges bästa hovslagare, 1 gång per år tar jag ut tandläkare till alla hästar, hästarna avmaskas och vaccineras regelbundet, får massage av hästmassör/kiropraktor 1 gång i månaden, mina anställda och jag rider igenom alla verksamhetshästar 1 gång i veckan. Och de flesta andra företagare som jag känner prioriterar sina verksamhetshästar mkt högre än sig själva.



Sen är det klart att det finns undantag, det finns det alltid, vare sig det handlar om privatägda islandshästar eller verksamhetshästar. tyvärr. Och så kommer det nog alltid vara.

2011-12-14 @ 08:37:21



Jennifer

Nu tror jag faktiskt själv att du kanske valde fel typ av folk att prata om. Då jag själv tror att det nog är fler privatpersoner som inte tar sig tid eller pengar att hålla hästen frisk. Medan det nog även förekommer innom ridskolor och andra hästrelaterade arbeten. Men nä, privatpersonerna är nog dom som är mest snål och ointresserad.



Men visst finns det ridskolor som gärna ridersönder hästarna för att få ut pengar för dom och köpa nya, det vet man ju. Men finns många privata som också ser det som en lösning. Och folk som hellre köper dyra utrustingar för att det ska se bra och dyrt ut än att spara pengarna och lägga det på hästens välbefinnande.

Och själv har man nästan dåligt samvete för att dom fick nya grimmor i julklapp nu då dom ju faktiskt har grimmor ;P

2011-12-14 @ 10:09:14



tanja deimo

oj oj oj här var det hett såg jag! Haha så typsikt att folk ska reagera så här. Jag håller med dig Linda! Om ni andra nu påstår att att om man har ett företag med 30 hästar att man då kollar upp ryggen på dom med jämna mellan rum eller att man veterinär besöker med varje häst. Jag vet vad en ryggbehandling kostar och vi säger att vi ska göra en ryggbehandling på 30 hästar så är vi uppe i ca 19500kr, och vilken turridning har den ekonomin att undersöka alla hästar en gång om år? Har man företag går det delvis ner i pris. Men att ha hästar är dyrt dock så tror jag inte att man kan kolla upp en häst lika ordentligt som som du är en privat person med bara en häst. En häst i verksamhet kanske du ställer av ett tag för att se om hältan går över? De skulle jag aldrig göra. Men jag förstår att man kanske gör det när man har 30 hästar.



Sen är det faktiskt många hästar som har skador fast dom fungerar ändå. Alla ryggskador behöver inte kännas ifrån sadeln utan kan visas senare då alla ryggskador förr eller senare går ner i benen!



Men jag vet ridskolor och verksamheter som har bra hand om sina hästar och behandlar dom med veterinärer så fort det är problem. Men jag vet vem du pratar om Linda och där skulle inte skadan ha upptäckts på länge.

2011-12-14 @ 16:55:57
URL: http://fillstastallet.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?