Lättare för islandsryttare än dressyr-ryttare?

En sak som jag har funderat på litegrann (och rätta mig om jag har fel)

Det känns och verkar som om det är lättare för islandsryttarna att boka/träna inför en proffsryttare? Ryttare/tränare som ligger på elitnivå, det verkar dessutom vara vanligare att islandsfolket tränar för sådana topptränare än vad dressyr-ryttarna gör? Ja menar hur många tränar för Jan Brink? Kyra? o.s.v

Om jag nu har rätt, varför är det så? Skulle gärna vilja ha lite kommentarer från dressyr ryttare också kring detta, så man får lite blandade svar.



Linda






Kommentarer
Erika

hum, jag har ingen aning. ;)

men intressant.

2011-12-02 @ 17:54:23
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



helena

Tänker att det beror på att det är mycket mindre pengar inom islandshästsport på hög nivå än vad det är inom annan elitridsport? De som är både framgångsrika på tävlingsbanan och duktiga på att lära ut åker gärna runt och håller kurser för att det är ett sätt att gå runt. Sen känns det inom islandshästvärlden heller inte lika "långt" mellan en fritidsklubbryttare och en vm-stjärna, det är liksom en mindre värld.

2011-12-02 @ 18:27:43



Q med ridtravare i fokus!

Dressyr och hoppningen är så mycket större än vad islandsporten är.Sen är det nog väldigt svårt att hinna med som elitryttare i hoppning och dressyr efter som de reser väldigt mycket via världscupen EM VM SM osv samtidigt som de ska plocka fram nya hästar och underhålla de de redan har .Sen tränar de ett fåtal ekipage som också är på väg upp tex och clinics brukar dock samtliga hålla från och till vad jag vet och har själv varit på flera.

mvh/Q

2011-12-02 @ 19:29:17
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Sofia

(Återigen, förlåt för detta extremt långa och osammanhängande och egentligen ganska tråkiga kommentar :)) Ah okej! :) Ja, så som jag har fått uppfattningen om dem så är dem så som du beskriver. Är det dock ingenting för agilitytävlan så får jag nog stå över, men jag har ju mina kära shelties så jag överlever nog :)



Jag brukar också drömma om björnar, usch och fy. Brukar oftast drömma om att jag ska promenera en sväng med hundarna i sommarhagen och precis när jag kommer runt en liten dunge så brukar det alltid stå en björn och sniffa på backen, jag ljuger inte när jag säger att har världens panik. Det brukar sluta med att jag gömmer mig inne i huset medan björnen går bärsärkargång och krossar altandörren för att komma in och äta upp mig, typ. Nej, usch det är det absolut värsta jag vet!



Åh, skönt med egen gård! :) Man kan bestämma allt efter sina egna önskemål. Jag försöker i detta nu tvinga vår familj att flytta, det är en superfin gård tillsalu inte långt från oss som jag vill bo på (och ta över när den dagen kommer, typ efter plugg osv.), kanonfint hus, ca. 18 Ha mark med tonvis av stora hagar, stall med 24 boxar, två spolspiltor, tvättrum med wascator-tvättmaskin, litet "sällskapsrum" med toalett, fyra sadel/foderkammare, skrittmaskin, rakbana på 800 m, ridbana på 30x60m och ca. 10 minuters skrittpromenad till nybyggt ridhus på 22x60m. Jag skulle kunna göra listan lååång med alla perfekta detaljer, men det är så jobbigt att skriva :P Hursomhelst, jag vill ta över det senare för att kunna bedriva tävlings- och träningsverksamhet samt uppfödning i mindre omfattning. Duvet, ha ett par tävlingshästar (hingstar?) och några (förhoppningsvis lovande) unghästar och säg en tre - fyra avelston, samt ta emot träningshästar, ha året-om-lösdrift för unghästar och ha lite hästar inackorderade, allt naturligtvis med islandshästinriktning ;) Det skulle vara så perfekt, men även om vi inte flyttar dit så kommer jag ju att skaffa mig en liknande gård för samma ändamål fast än det kanske blir lite senare (typ när man tjänat ihop en förmögenhet eller träffat en rik snygging). Tills dess får jag börja med att (heheheh) 1. skaffa mig islandshäst, 2. komma nånvart (=skaffa fin häst, tävla upp migpå de högre klasserna osv), 3. etablera mitt namn (= när folk hör mitt namn ska de tänka något i stil med beundran ;)), 4. kicka igång verksamheten och leva mitt liv :) Detta var alltså en grovplan över mina närmsta ca. 15 år. Planen är att allt ska vara biff runt trettio :)



Oj, förlåt för allt svammel men jag bara skriver på utan att tänka mig för :) Har du några planer inom "hästvärlden" eller vill du ha dem som ett fritidsgrej? :)

/Sofia

2011-12-02 @ 19:50:44
URL: http://sofiaolssons.wordpress.com



Mikaela

Jag har också den uppfattningen. Jag tror på att dressyr/hoppryttarna har så många internationella tävlingar hela tiden att åka på plus att dom tjäna pengar på det.

Islandshästarna har ju inte så många internationella tävlingar och inget du tjänar pengar på.



2011-12-02 @ 20:31:31
URL: http://svippostina.blogg.se/



Erika Pettersson

SV:

Nej, man kan ju aldrig vara helt säker. :/

Skadan kan ju återvända tyvärr.

2011-12-02 @ 20:34:39
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Här har du ett sätt.

http://knytkalaset.com/about/



Det krävs en hel del för att öht ha möjlighet att få träna för eliten i dressyr speciellt regelbundet.och ströträningar ger liksom inget i längden.



Och jag förstår det också faktiskt för varför ska de ödsla sin dyrbara tid på medelmåttor som ändå aldrig blir något?

Tid är pengar i sådana här kretsar och man får lov att prioritera.Många av dem jobbar ju med avel inridning och tillridning och matching mot 3 års .championaten osv också samtidigt som de tävlar/tränar sina "egna" hästar vilket på denna nivån tar väldigt mycket tid i anspråk.

mvh/Q



2011-12-02 @ 21:03:02
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Q med ridtravare i fokus!

Och tränare finns det.Många finns här.

http://tranarportalen.se/tranarportalen/Src/TPWelcome.asp

mvh/Q

2011-12-02 @ 21:05:54
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Erika Pettersson

SV:

Usch.. :/

Håller tummarna att det ska gå bra er. :)

Inga fler skador eller andra problem.



Med Raski är det bra. :)

Pigg så hon snart exploderar, jag tycker hon gått ner lite i vikt.

Inte mycket, men magen verkar ha minskat sig lite.

Eller så inbillar jag mig.

men hon får ju mindre mat, men tillräckligt mycket, och lätt motion.



Från och med måndag utökar jag promenaderna o går lite längre sträckor. :)

Så då kommer hon få röra sig mera.

2011-12-02 @ 21:12:31
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Vi medelmåttor behöver inte rida för eliten helt enkelt för skickliga blir vi aldrig haha.Det är bättre att de lägger krut på de som faktiskt kan bli något och har hästmaterial för det tycker jag och då menar jag då toppelit.Vi har ju andra ryttare också som tävlar på elit nivå som håller träningar också.Jan brink och kyra är liksom lite att ta i =D



Ang Sigrid uttalar jag mig inte öht eftersom jag själv inte var där så det är lite svårt att ha en åsikt då.Hon leder ju tränar listan så helt ute och cyklar har jag svårt att tro att hon är i allafall när det gäller att utbilda hästar och ryttare och det är ju huvudsaken att hon kan det eftersom det är hennes jobb.Veterinär eller ET är hon ju inte.

mvh/Q

2011-12-02 @ 21:43:33
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



tanja deimo

Jag tror att du har helt rätt, vi kan rida för våra världsmästare och nästan för alla. Tror till och med att det är mer vanligt hos oss att man rider lektioner för de som ligger på den högsta nivån.



sv.

jaa man ska alltid lita på magkänslan även om andra har utbildning inom ämnet!!! Man blir ju bara så irriterad för de ska ju inte behöva bli så när man har en professionell bettutprovare! Men nu har hon fått ett helt nytt dyrt jävla bett och tack gode gud så fungerar det perfekt!



Jag tror jag ska ta och beställa ett par sånna till vintern faktiskt:).



2011-12-02 @ 22:00:27
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Ingela

sv: Japp, koka betten har jag kört länge med ;) Funkar hur bra som helst!



Jag blev helt uppslukad av hans text! Jag håller verkligen med dig där, han plockar isär delarna i ridningen på ett så bra sätt att man verkligen förstår för en gångs skull! Och jag älskade hans inlägg om halvhalter (jag gillade iofs alla hans inlägg jag läste!)

2011-12-02 @ 22:02:28
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

Och ett svar skickat med raket fart ;-)

mvh/Q

2011-12-02 @ 22:37:13
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Jenny

För att islandshästvärlden inte är lika stor som dressyrvärlden. En känd tränare inom våra kretsar är inte lika känd som en känd dressyrtränare, så att säga.



SV: Om två veckor får jag rida igen. Om jag nu lyckas hålla mig så länge...

2011-12-02 @ 22:40:46
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Bonnie

Många dressyr och hopptränare på elitnivå har ju en lägsta nivå som krav för att ens ta emot elever, brukar vara MSV och uppåt. Har ju fått rida för ett par såna tränare iom utbildningen men för min del så gav det mer att rida för min vanliga tränare. Jag rider ju långt ifrån såpass bra som de elever de brukar ha och de där topparna är ju inte alltid de bästa pedagogerna(undantag för Lotta Björe och Sylve då) och då gav det mer att rida för den som satsar på medelmåttorna som mig.



Islandsryttarna har kanske inte lika stor krets att röra sig i och kanske är mer som distansen som vill få upp så många som möjligt i klasserna, vilket gör att även medelmåttorna får vara med.

2011-12-02 @ 22:53:31
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Hmm... Det som de andra har skrivit är kloka saker.

Att de har väldigt fullt upp med sina egna hästar och alla stora tävlingar. Det är inte lika många sådana islandshästtävlingar. Men samtidigt har ju många islandshästtränare många tillridningshästar osv, så de har inte hur mycket tid som helst heller.

2011-12-02 @ 23:17:25
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Emilias Hästblogg!

Tycker du som jag? - om inte, berätta gärna varför!

/ Emilia - mydesire.blogg.se

2011-12-02 @ 23:49:35
URL: http://mydesire.blogg.se/



Sanna

SV: Ja, just nu hyr jag övervåningen hemma hos mamma. Mamma och hennes man bor i ett väldigt stort hus, vilket behövdes en gång i tiden när vi var fyra syskon som bodde hemma. Nu är det bara jag kvar, och då har det varit smidigt för oss alla att jag har hyrt mina rum här.

2011-12-03 @ 08:48:33
URL: http://sannasant.blogg.se/



Frida

Svar: Tack! Man behövde inte motivera, utan bara välja en produkt från Charlies man skulle önska sig i julklapp och det blev en vinterjacka för mig :) Känns lite dumt att gå omkring med en jacka det står Riiby på när vi är i Viby :p



Just ja, du gillar ju inte att köra bil. Det är ju väldigt fint där uppe :)

2011-12-03 @ 08:52:06
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Emelie

Oj bra fråga.. haha ingen aning faktiskt =P

2011-12-03 @ 09:07:03
URL: http://systrarnawester.blogg.se/



Kerstin

Tror att de stora ryttarna är för upptagna, precis som de övriga säger. Såg ngn kommentar om Sigrid B, vet ju inte vad den handlar om, men jag har sett några träningar med henne och skulle gladeligen rida med! Läste ett reportage för ngt år sedan att hon till och med köpt en friser och en PRE för att få kunskapen om hur hon skulle kunna hjälpa sina elever med dessa raser på bästa sätt, då är man seriös tycker jag. :) Men som sagt, jag vet inte vad kommentaren handlade om, men nu vet du vad jag tycker :)

2011-12-03 @ 09:49:40
URL: http://stallrosen.bloggplatsen.se



Mikaela

SV; Fast det är verkligen inte lika mycket. Sen har vi säkert en liten annan kultur i dom olika sporterna. Vi har inte lika många ridskolor och sånt.

2011-12-03 @ 12:47:13
URL: http://svippostina.blogg.se/



Elin stjernstedt

Det är samma sak inom western ridningen, lättare att få tag i proffs ryttare/tränare än det är i hoppning och dressyr, fast vi tar ju mest in tränare ffrån tyskland och usa.



Men antagligen är det för att hoppning och dressyr är lite större grenar inom ridsporten :)

2011-12-06 @ 21:00:04
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?