Underlag

Fifan är ganska så känslig på underlag. Det bästa underlaget det är strandvägen (hårdare packad sand), inte för hård men inte för mjuk, helt perfekt, samma med plan där vi tränar, mjukhård mark (sand/grus). Asafalt däremot är inget vidare och jag har verkligen lagt extra märke till detta genom att gå vid hennes sida. På asfalten tar hon korta steg men styr jag ut henne på sidan där de mjuka gruset finns tar hon genast rejäla övertramp, och så fort jag tar ut henne på asfalten igen - korta steg. Jag känner direkt vilket underlag som inte passar, hon bir stummare i kroppen och tar kortare steg, gunget försvinner och hela rörelsen genom kroppen. Hårdare grusvägar helt ok men bäst är strandvägen och ridplan, för mjukt underlag, såsom en vanlig strand funkar inte heller, det blir för tungt. Så ett bra underlag är verkligen A och O, speciellt när man är ute efter att träna  hästen.
 
 
 





Kommentarer
Sanna

Om mina hästar reagerade så mycket på underlagsbyte skulle ja misstänka att de har ont någon stanns, då det i min värld inte är normalt att en häst ska bli kort/stum/stel i kropp å steg bara för att de går på asfalt....

Men det är så mina hästar funkar, stabila på de flesta underlag.

2013-09-05 @ 23:27:05



Marie

Det kan bero på att det blir halkigt på hårdare underlag med mindre friktion (läs asfalt). :) Järn mot asfalt är ju känt för att ge lite den effekten, så smärta behöver inte vara steg ett.

2013-09-06 @ 07:55:49
URL: http://kusken.blogg.se



Samanta

Det måste vara otroligt jobbigt med en häst som reagerar så mycket på underlag. Men det är ju tur att ni har möjlighet att rida på precis det underlag din häst kräver.

2013-09-06 @ 10:35:29
URL: http://samantas.se



Erika

Raski reagerar på grusvägar, men lite på asfalt med genom o bli spänd o kort.

Men som du säger lagom hårda/mjuka sandvägar som finns ute vid ringstad är perfekt för henne.
där går hon riktigt bra.

Övervägde o slå på sulor på henne igår, men varken Yvonne eller hovis tyckte de var värt de utan bättre o låta henne gå ett tag o se om hon inte ömmar så extremt när hon fått haft skor ett tag till :)

2013-09-06 @ 10:46:46
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Tessan

Jag förstår precis din tanke! Mina hästar går oxå olika på olika
Underlag. Kvistur som gärna kan vara styv är bättre på mjuka underlag, medans disan går bättre på hårt.
Ingen av dom har ont. Alla hästar är olika.

Asfalt halkar mina på för att dom inte är vana.
Bättre när dom är nyskodda.

:)

2013-09-06 @ 18:48:27
URL: http://Thereseflodin.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?