Den som säger..

att islandshästar är lätta att rida kan få en bitch slap. Har läst det allt för ofta nu i olika bloggar och andra sidor. Vilka tror dom att dom är? Jag kan lugnt säga att islandshästen är den svåraste häst jag hitills ridit och det är inte för att jag är en islandsryttare, det är verkligen inte lätt. Det är inte bara att trava, tölta och galoppera.

Vill jag träna traven tillexempel är det ju väldigt bra om du kan få fram den gångarten också. Idag hade jag gärnat velat sätta en sån där fördomsfull person på Fifa rygg och bett denne få fram trav. Jag hade med ren glädje velat se det.

Varför är det så lätt att rida islandshäst? För att dom är små? För att de är populära verksamhetshästar? Tölten är inte alls en lätt gångart, jag ser allt för många som rider passtölt och travtölt och tjollahoppsan. Men för en icke islandsryttare är tölt allt annat än trav och galopp, och hur lätt är det inte? Man behöver ju bara dra upp huvudet på dom så töltar dom, ja Fifa tvekar inte alls att tölta om du drar upp huvudet men varför vill man rida så? Grattis hörru du som förstått dig på islandsridningen! I Fifas fall är det traven som har varit svår, tölten har hon inte haft några större bekymmer för.
 

Idag focuserade vi på traven. Fifa ville bara tölta och tacka för det när matte sagt ifrån traven i en hel vecka. Jag kanske får ta trav och tölt varannan dag för det verkar som att en hel vecka är för långt uppehåll för en gångart.

Till en början var traven väldigt ojämn och väldigt obalanserad. Eller till en början.. mest under hela ritten. Hon rollade väldigt mycket och ville gå upp i galopp, kändes tung och lade sig på handen. Traven var jobbigt för Fifa.
Ett tag ville hon inte alls trava, det var bara tölt tölt tölt, det är ju jätteroligt att hon har så lätt för tölten och är så glad och pigg för den gångarten, men när man väl försöker få in traven utan att det händer nått känns det för stunden rent omöjligt. På hemvägen sista biten släppte hon faktiskt och var inte lika tung. Jag bad under hela ridpasset bara om några få steg. Vi får börja så, att hon skall få lite mer travtänk och dessutom kunna skilja gångarterna åt. Jag vet att hon har en fin och trevlig trav, det har hon visat.

Fifa är liiite fram och tillbaka under ridpassen. Ibland måste jag släppa tyglarna väldigt mycket för att få fram en trav och ibland måste hon ha ett väldigt stöd. Ibland måste jag sitta ner och ibland får jag ställa mig lite upp. Hon är såklart väldigt obalanserad och väldigt väldigt känslig. Minsta störning och hon tappar traven helt.

För övrigt är jag ändå riktigt nöjd med ridpasset och känns det som om min gamla Fifa är tillbaka, hon är väldigt mjuk och trevlig i munnen. Lyhörd och framåt. Känns jätte roligt. Jag älskar verkligen min lilla häst, hon är så djukt underbar, perfekt för mig helt enkelt, lill jänta min! Hua. Bitter har jag inte glömt min gogubbe, dock är det blankis ÖVERALLT och han är barfota, så jag tror han är säkrast i hagen just nu.






Kommentarer
Lizette

Varför provar du inte att rida för Maria Berg på ÅRK (när du kommit igång lite mer)? Jag vet två som rider för henne med islänningar och har gjort det ett tag, varav en har haft jätte svårt med traven och den andra med galoppen. Nu är det mkt bättre! Maria påpekade just att islänningar INTE är lätta att rida.

Kram

2012-03-12 @ 17:51:08
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



Nellie

Jag känner allt för väl igen mig i detdär med att folk säger att islänningar är lätta!

Förra gången jag var i ridhuset så sa en tjej en massa saker om just detta.

Till exempel att islänningar inte kan galoppera en samlad galopp?



Sedan när hon satt sig på läktaren var jag minsann tvungen att visa att islänningar kan, jag galopperade så samlat som möjligt och gjorde massa saker som islänningar "inte kan"



Där fick hon mohaha ;)

2012-03-12 @ 19:52:59
URL: http://ishastarna.blogspot.com



Q med ridtravare i fokus!

Prova att hjälpa henne att hitta travtakten genom att rida lätt.Att hon lägger sig i handen bitvis beror troligen på att hon inte riktigt orkar.Bry dig inte så mycket i det just nu utan fokusera på att takten hittas först och främst.Hur hon väljer att gå i övrigt kan kvitta lika just nu bara hon hittar takten.

Det är ju lite bökigt med hästar som blandar gångarter och det gäller då att vara extra tydlig så just i travarbetet skulle jag som jag ovan skrev lägga vikt vid att träna under lättridning för att göra det extra tydligt för henne vad du vill.Det blir troligen lite bökigt i början men forsätt ihärdigt att med ditt sätet bestämma så kommer hon rätta sig efter det så småningom eftersom det inte är bekvämt för varesig henne eller dig att vara i otakt.

Knas har ju blandat gångarter hejvilt och det går att reda ut.så ge inte upp.Nu är han ioförsig inte islandshäst.Men släkt med sleipnir undrar jag om han inte är i bland för 8 ben kan man lätt tro att han har haha.Han kan tom lyckas med bedriften att ha en gångart i varje ben om det vill sig riktigt illa ;-)

mvh/Q

2012-03-12 @ 20:01:11
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Helena

Jag kommer från ridning på tregångare och min Tyra är min första islandshäst och jag har haft henne ett år. Trodde ALDRIG att det skulle vara så svårt att rida tölt! Jag gör till den skara människor som trodde de bara var att göra en halvhalt och sen gasa iväg i perfekt tölt. Hade ingen aning om vad det finns för taktfel i tölt. Trodde tölt var tölt precis som trav och galopp ungefär. Gasar man får man trav och gasar man lite till får man galopp typ. Det har jag fått äta upp minsann :)



Det är så tråkigt med folk som har massa fördomar. Den tråkigaste tycker jag dock fortfarande är den när folk tycker en vuxen inte kan rida en "ponny". Även att folk generellt förutsätter att man är en skogsmulleryttare när man har islandshäst. De tänker inte på att man faktiskt tränar och tävlar islandshästar precis som inom anda discipliner

2012-03-12 @ 20:02:18
URL: http://islandstyra.blogg.se/



Erika

Grim är lätt att rida så länge du inte ställer några direkta krav.



Men de är inte lätt att hitta traven.

Så nej islänningar tillhör inte de lättaste hästarna.



Visst Grim är snäll å jag kan sätta upp vem som helst på honom.

Men jag kan inte påstå att han är lätt o får fram trav & tölt på.

han kan de, men för en som är ovan så har dom noll koll på om de är tölt eller trav eller någon blandning. :P



Man kan inte säga att en ras är mer lätt riden än andra.

De är ju från häst till häst.



2012-03-12 @ 20:07:31
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Bea

Oh Gud vad fin Fifa är på den där bilden, helt sjukt snygg! Och snacka om att hon passar i brunt, det där tränset passar henne så himla bra! :)

2012-03-12 @ 20:36:52
URL: http://sillybea.blogspot.com



Paulina

Islandshästar är så satans svåra att rida. Mycket mer att hålla koll på och en gångart till gör det inte lätt! :)

2012-03-12 @ 20:53:43
URL: http://fotopaulina.blogg.se/



Tessan

SÅÅÅ word på den. Du tog orden ur munnen på mig!!

Det är bannemig inte någon enkel lek!



Vad sköönt för dig att det börjar känns bättre :-)

Om du stärker tölten på rätt sätt så kommer även traven stärkas också!! :)

2012-03-12 @ 22:13:11
URL: http://thereseflodin.blogg.se/



Therese

Rida islandshäst är det svåraste jag nånsin gjort. Den som säger nåt annat har helt enkelt inte testat.



SV: Låter ju som en supertrevlig ras! Enda erfarenheten jag har var en skällig typ; men det känns ju orättvist att döma av en sån! Får läsa på lite mer om spetstypen, men verkar helt klart som en jättetrevlig ras!



Hur gammal är Fifa förresten? :) Vad har hon för stam?

2012-03-13 @ 10:07:25
URL: http://ishestur.se



NIna L

Oj, jag trodde inte att 'folk' trodde att islandshästar var lätta att rida. Själv har jag aldrig velat köpa en isis till Minou, just för att det verkar så himla komplicerat med fyra eller fem gångarter, trots att Minou själv alltid har älskat islandshästar.

Nu när hon äntligen har en egen isis, kommer vi naturligtvis att ta hjälp av en islandstränare så att Tyr kommer attt kunna fungera så bra det bara går i sina fyra gångarter.

2012-03-13 @ 11:52:44
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Alexandra

Sv; Haha den har jag varit för lat för att knåpa ihop.. Ska ta tag i det. :)

2012-03-13 @ 16:21:24
URL: http://alexaka.blogg.se/



Petronella

Åh vilken härlig bild, travar den eller skrittar den? Har svårt att se för det ser ut som olika ;)

2012-03-13 @ 21:00:32
URL: http://upplandsryttarnas.blogg.se/



Ingela

Haha! Jag kan i princip noll om islandshästar men jag tillhör den "smarta" delen som aldrig påstått att de är lätta att rida… Däremot är de sköna att åka häst på ;)

2012-03-14 @ 16:28:39
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?