För mycket focus på fart och aktion

Jag har faktiskt funderat lite på en sak mer och mer. Jag tycker många rider sina islandshästar i hejsan svejsan trav. Det känns som att det är så mycket focus på fart och aktion, vart tog det där vilande steget vägen? Det riktiga arbetet? På norrländska var det en del hästar som bara slängde fram traven, aktion och fart hade dom allt men rent taktmässigt såg det förjävligt ut. Vissa hästarna hade väl lite taktfel, fyrtaktstrav eller så var det orytmiskt helt enkelt.
 
I dagens läge slänger ju Fifa fram sin trav även om den är mycket mycket bättre än vad den var för tre månader sedan, nu har hon ju börjat vinkla in haserna, fått ett bättre travtänk och en bättre balans, hon höjer visseligen ryggen och trampar på, börjar få en bättre aktion och mer power, men ska jag vara nöjd så vill jag få dit det där vilande steget, en rytmisk och harmonisk trav, gärna fint sväv, bra aktion och power men det skall inte kastas fram. Jag strävar efter en lika rytmisk och trevlig trav hos dressyrfolkets hästar, det är sällan jag ser en islandshäst med den traven. Jag slänger verkligen in en guldstjärna åt de hästar som faktiskt travar så pass som jag själv anser är en bra och fin trav, för det är sällan man ser den.
 
Nej islandsfolket, det börjar bli alldeles för mycket focus på fart och aktion.
 
 





Kommentarer
Helena

Här hade jag verkligen velat visa mig och Tyra för det är en av våra starkaste sidor. En taktren, trevlig och samlad dressyrtrav :) hon är väldigt välriden min islandshäst. Mycket mycket mer välriden än de allra flesta anser jag :)

2012-07-06 @ 13:42:45
URL: http://islandstyra.blogg.se



Tove

Jag håller helt med dig, men det är nog skillnad på hur man rider hemma och på bana. Jag rider mycket samlad trav på hemmaplan, just för att stärka den, men när jag är på tävling så ökar jag farten så det blir lite flashigare. Självklart så ska ju inte hästen ramla isär och tappa formen och takten för det, då krävs det att den är tillräckligt stark ;)
Men jag tror att om man inte har uppnått den styrkan i traven än (så man kan samla hästen) så kanske man ändå hellre lägge in mer energi och visar upp hästens aktion än visar en halvsamlad trav utan energi..

Hoppas du förstår vad jag menar :]

2012-07-06 @ 13:50:50
URL: http://Raudur.blogg.se



Jossan

Jag skulle faktiskt vilja lära Atli "dressyr-ökad-trav". Asså när dom slår ut så där snyggt med frambena! :P fatta allas miner om man skulle göra det på tävlingsbanan! Haha!! :D
Sen tränar jag också mycket samlad trav men jag är inte så duktig på att få med bakbenen än så det blir inte riktigt den storhäst traven som han egentligen har... ;)

2012-07-06 @ 21:42:02
URL: http://semtegensis.blogg.se



Titti

Ja så är det nog ofta. Jag gillar inte heller det,på bana går det finemang att träna i långsammare tempo, men ute..Ja jisses...Tyvärr är det svårt att bli av med ibland...

2012-07-07 @ 06:46:12
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Josefine

Såsom jag ser det beror det på om man tränar hemma och vad man tränar och när man tävlar. På tävling vill ha inte ah riktigt det vilande steget så utan stor aktion och fart men utan att det blir spänt. Jag eftersträvar ett riktigt svävmoment, de gör nog de flesta tävlingsryttare.

Bara för att det ser ut så på banen betyder inte det att det ser ut så hemma, hemma tränar jag mycket samling (som behövs för att få till den snygga ökade traven) och trav i låg lång form på volt. :)

2012-07-08 @ 18:07:46
URL: http://Isbitarna.se



elinor

jag håller inte med faktiskt, jag har en häst som travar snabbt och med mycket sväv och bra aktion, men inte orkade gå i nån form fick runt 5.5 för trav. Valtyr fick också 5.0-5.5 i början, då gick han i form men hade inte mkt till fart, nu går han ganska snabbt, bra form en del sväv och fin aktion, nu får vi 6.0-6.5 och nån 7.a tror jag det dom vill se är både sväv, aktion OCH form. En seg trav i form kommer aldrig ge poäng och en trav utan form som bara fräser på ger heller inte några speciella poäng. Och för att få fram riktigt bra trav krävs styrka, samling och balans det är inget man får genom att bara rejsa. Det kräver massor med arbete på dressyrbanan, små volter korta länga, skänkelvikningar mm för att få styrka för att sen få till ökning genom samling. Att få till både fräs och form är bra mkt svårare än man kan tro.

Jag vill inte se vanlig dressyr häst trav på våra islandstävlingar utan just fin välriden isistrav. Det var nån som sa nån gång att lätt dressyr handlar ofta om att söva ner hästen, det vi vill se är power :)

2012-07-09 @ 00:13:35
URL: http://engelstoft.se



Sofie

Ofta rider man på lite hästen mer på ovalbanan också än "påriktigt" när man tränar hemma eftersom domarna vill se en viss vilja och power i hästen :)

2012-07-10 @ 11:42:30
URL: http://toltaren.blogg.se



Sofie

Ofta rider man på lite hästen mer på ovalbanan också än "påriktigt" när man tränar hemma eftersom domarna vill se en viss vilja och power i hästen :)

2012-07-10 @ 11:42:32
URL: http://toltaren.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?