Morotstricket

Morotstricket.
Som sagt har jag fått lite hemläxa av veterinären och det är både att tömköra henne i skritt samt stretchning. Stretchningen kallas för morotstricket och jag tänkte nu visa och berätta lite kring detta.

Man stretchar hästen i fyra positioner och varje position strecthar sin sak.

1. Framför bogen
2. Vid bogen
3. Strax bakom bogen
4. Vid flanken

Det går då till så att man har en morot eller annat smaskigt i handen, lockar hästen åt sidan neråt, det är viktigt att du lockar så långt ner du kan så att alla muskler sträcks ut ordentligt, lockar då mer åt sidan, mot din mage eller bröst förlorar du en del stretchning. Så långt neråt skall man sikta. Vi varje position skall du "reta" hästen låta den sträcka ut innan du ger godbiten så att hästen håller positionen ett tag och låter musklerna sträcka på sig än att ge godisen på en gång. Så här gör du tre gånger vid varje position. Det är vid flanken som är viktigast för Fifa, att sträcka hela kroppens sida och speciellt högersida där hon har muskelkrampen uppe vid rumpan samt att veterinären tror att hela höger sidas muskler är korta.

Syfte: Så här står det på mina papper: Syftet är att få hästen att höja ryggraden och böja den åt sidan och att böja halsens ansättning. Vi vill också öka stabiliteten i mellandelen, stärka bukmusklerna och öka ryggens böjlighet och elasticitet. Den här övningen motsvarar våra sit-ups.

Resultat: Ökar elasticiteten i halsens ansättning och i ryggen. Främjar en korrekt ryggradshållning. Ökar hästens förmåga att böja sig.

Jag hade förberett med en massa äpplen och svärmor stod med kameran i högsat hugg. Men.. Fifa visade inget intresse, hon nosade på äpplet och sedan vände hon tillbaka huvudet. Hmm hon var rätt slö idag kan bero på att det är + 10 i solen men ne, det här gillar ju Fifa att göra. Jag var tvungen att fundera lite. Pling! Äpplena ville hon ju inte ha hos veterinären heller konstigt nog, så vi tog fram lite morötter och Fifa var med på noterna igen. Det heter ju faktiskt morotstricket ;)





Lite längre bak och lite längre ner skulle vi kunna ta, men Fifas balans rubbas lite då så vi får ta det i hennes takt, jag tycker hon gör det jättebra och är ju verkligen vig och töjbar för att inte alls ha hållt på med detta utan bara skrotat i hage.







Sedan har vi övningen - morot mellan frambenen.

Det går då till så att man lockar hästen med en godbit mellan dess framben, huvudet skall då mellan sina framben och ryggen lyfts och stretchas ut. Locka så långt in under magen som hästen klarar av.

Syfte: Så här står det i mina papper: Syftet är att få hästen att böja halsen och ryggen och höja manken och ryggen. Syftet är också att öka stabiliteten i mellandelen, utveckla överlinjens muskulatur, stärka bukmusklerna och öka ryggens böjlighet. Denna övning motsvarar våra sit-ups.

Resultat: Böjer halsens ansättning och höjer ryggen genom att bukmusklerna drar sig samman. Främjar en korrekt hållning som ger ryggen stöd.

Fifa klarar denna uppgift väldigt lätt, nästan lite föör.. lätt? Dock har hon så bråttom och är så ivrig i detta så hon lägger liksom huvudet snett på backen, egentligen skall huvudet vara RAKT  mellan frambenen, men den här skruttan pressar verkligen ner sig själv för att få den där förbannade morotsbiten! Det är även under denna övning hon lagt sig på framknäna ibland.



En tredje övning som är bra för just Fifas skada (dock inte stretch) är att skritta över bom och gärna hög. Där aktiveras Fifas muskelkramp kanon samt att hon har ont i en del av höger bog och att denna aktiveras med höga benlyft fram.

Syftet: Syftet är att få hästen att höja och böja ryggen, böja höftleden, bog- och armbågslederna, bakknäet och hasen. Vi vill också stärka de muskler och strukturer som hästen använder när den trampar under sig med bakbenen och de muskler som böjer höftleden och stabiliserar bäckenet. Syftet är också att öka böjligheten i bog- och armbågslederna, i höftleden, bakknäet och hasen.

Resultat: Ökar böjligheterna i bog-armbåslederna, i höftleden, bakknäet och hasen.

Fifa gör det gär ganska bra nu, från börja slog hon väldigt i bommarna och försökte alltid smita åt sidan. Nu kliver hon över försiktigare och går mer än gärna över bommarna, jag har nu börjat höja bommarna. Ringarna på bilderna visar var muskelskadorna finns.





                                                                                   Linda





Kommentarer
Adina & islandshästen Funi

Smart! Dessa övningar är väl alltid bra? :)

2012-02-12 @ 14:45:09
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Frida

Kanske något man ska prova på stela pinnen Guffi också :)



Svar: Det är otroligt svårt att övertala honom om det mesta faktiskt, en sväng på Ikea, handla lite mat osv, nä, men han vill inte följa med till stallet längre :( Ska kolla med någon av tjejerna som brukar vara där om hon vill hjälpa mig :)

2012-02-12 @ 16:40:10
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Sandra

Gör samma stretchövningar med min pålle, och håller absolut med om att morotstricket var ett perfekt namn ;).

Man ser verkligen på dem att de tänker: Ge mig moroten nu då!

2012-02-12 @ 18:10:44
URL: http://goldponnyn.blogg.se/



malin

det är precis det här min häst behöver! är så hääääääääääääääääär glad för detta inlägg!!!! :DDDDD

2012-02-12 @ 18:13:48
URL: http://malinsjolander.com



Mikaela

Oddi ratar allt vad morot hete när jag körde dom de första gångerna slutade med att jag fick ta lucern-pellets. Dom är han TOKIG i:)

Roliga övningar för man får väldigt snabba resultat:)

2012-02-12 @ 20:28:56
URL: http://svippostina.blogg.se/



Erika

Ah^^ :)

så har jag prövat med Raski oxå, men hon backar bara när man försöker. ;P

2012-02-13 @ 19:03:02
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Therese

Vilket kul inlägg! Helt klart värt att testa! :D

2012-02-16 @ 12:00:50
URL: http://ishestur.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?