Hos den nya veterinären!

Nu får ni vara beredd att läsa. X= Veterinär

Dagen började rent åt helvete. Jag klev upp i god tid och ställde i ordning allt jag själv kan göra. Min andra hälft kom hem lite sent än planerat så stressen började redan där. Koppla på vagn och iiivääääg... eller inte, ne för bilen slira och rörde sig inte framåt, fan fan fan. Jag och min stress och vi var redan försenad. Efter en stund kom han iväg men fastnade på nytt på gården, skiiiit. Tog fram traktorn, skotta och fick dra fram bilen först och sedan vagn. Jag hade förstås redan brytit ihop och fattade inte varför det aldrig kunde gå bra någon gång. Efter mycket om och men lastade vi på Fifa som faktiskt gick in på en gång, TACK!

När vi kom fram möttes vi av veterinär X som välkomnade oss väldigt trevligt. X satte sig sedan i våran bil och iväg for vi till ett ridhus. Jag förklarade hela historien med behandlingar och om problem kring Fifa på vägen dit, X skakade lite på huvudet och jag förstod genast vad X menade. Först berättade veterinären om olika hältor, och olika hästar X behandlat o.s.v Veterinären berättade verkligen noggrann och ingående, vilken erfarenhet den här människan måste ha- tänkte jag på en gång. Fick ett väldigt bra första intryck alltså.

Först longering, X nickade på huvudet och vi båda två höll med exakt vad vi såg (gud så skönt) Veterinären började redan förklara här om en massa ting till och visade även Martin vad vi såg, det verkade vara viktigt att även han fick en förstålse kring detta.

Sedan fick jag rida. Fifa travade på men slog ihop höger sidas hovar så det small- därav blåmärkena som jag trodde. Detta var ett tecken på att högerbak släpades efter, hon nickade med huvudet varje gång höger bak skulle göra sin sak och det syntes och hördes väl. Veterinären log och tyckte Fifa var en riktigt härlig häst med trevlig trav och väldigt framåt, detta var riktigt roligt att höra! Efter detta red jag tillbaka till kliniken (inte alls långt) Fifa var på glatt humör och vi både trava och galoppera, aaah jag njöt samtidigt som jag kände att det inte alls var 100.

Veterinären pratade hela tiden om ALLT kring mycket, X berättade även om att det är en sådan trend att göra ett böjprov och focusera enbart på detta på många kliniker, man måste ha en bredare syn. Vi gjorde ett böjprov men ingen hälta. Veterinären menade på att Fifa har ingen hälta utan hon har en - vad ska man säga- rörelsestörning.

Snart upptäckt X något. I skritt (och även stillastående) såg man att höger bak var högre på ett ställe, som ett torn ungefär, rejält desstuom. Var svårt att se från början med alla hennes fläckar men när man verkligen hade upptäckt det själv med sina egna ögon så var det inte svårt att se sedan. Veterinären menade på att detta var som en svullnad, en kramp i muskeln. X kände och klämde på henne överallt, var så fruktansvärt noga så det var inte klokt! Samtidigt pratade X hela tiden varför, hur, om, vi fick svar på ALLT. Helt otroligt jag kände ett ljus, ett hopp! Fifa markerade på höger bogs muskel när X klämde, annars skulle hon vara rätt så mjuk.

X är helt övertygad om att det inte är lederna man skall focusera på, finns inte en chans att de är fel på dom och inte trodde X det var något fel med höfterna heller, detta hade med musklerna att göra. Hon är så pass ung och lite riden, dessutom är hon liksom inte i riskzoonen heller, hon verkar inte ha SÅ ont och det är ingen riktig hälta heller. Nu pratade veterinären väldigt mycket och väldigt veterinärsnack, en annan hade redan så fullt upp i huvudet så jag minns inte allt men jag förstod vad X sa och allt lät mer och mer logiskt, samtidigt som faktiskt veterinären talade om att det är inte säkert att de kommer få till Fifa men de tror, kan inte dom kommer de skicka mig till en annan som skulle vara grymt duktig på just det här som de ser hos Fifa.   

Veterinären kände på ryggen och såg ganska så förvånad ut, precis som alla andra. Jag förklarade allt kring hennes rygg, behandlingar och ord från förra veterinär och kiropraktor. X klämde och började prata på igen, jag lyssnade med stora öron. Självklart skulle de ta bild på ryggen, var inget snack om saken. Guuuuud taaaack! Fifa fick lugnande och det är ju också helt sjuk, hästen stod stilla. Här trivdes hon verkligen. En röntgen gjordes och nu skall ni få höra!! Vill ni höra? Haha Fifas rygg är missbildad, jajamensan hon har två tornutskott (där man känner gropen) som inte är färdigutvecklad utan är mindre än de andra, de är alltså kortare. Jag och Martin fick själva se bilden på kontoret och veterinären pratade på och förklarade allt, svarade på våra tusen frågor. Detta tror X inte är något som drabbar Fifa på någe vis, TROR iaf, det är bara en missbildning och så kommer hon alltid att ha det. Så ja.. kiropraktorns försök att rätta till tornutskotten har väl varit förjäves, för de kommer aldrig att höjas. Tänk om man röntgat på en gång? Däremot kan ju en del av kiropraktorns behandlingar ha gjort resultat med ömma och stela muskler, men kotorna dom ligger där de ligger. Nej ryggen det trodde X inte var de riktiga problemet, dock kan X inte än säga att HÄR är felet då en behandling måste ge resultat innan man vet, dock är han ganska säker ändå.

Jag visade journalerna så att X fick ett bättre hum vad som hänt det sista halvåret. Ja, som sagt en väldig trend att spruta alla leder!! Det finns ingen anledning att skriva ut allt här heller. Bara dumt.

De blev shockwave på hennes ömma delar, det vill säga fram vid bogen och på höger rump sida (muskelkrampen) samt ett medel som lösgör muskeln. Jag kan säga att medlet satte fart, hela rumpan på det upphöjda stället blev ännu högre och bubblade liksom, lite fränt att se. Fifa har även förmodligen korta muskler hela höger sida, hon behöver sträcka ut dom, behandlingen är helt enkelt..

REBAH, träna, träna och bygg upp strecha ut! Inga sprutor utan nu är det lite upp till mig. Vi bestämde bara tömkörning i skritt över mycket bommar, cavaletti, fick även olika strechövningar jag framöver kommer skriva lite om. Veterinären pratade om Fifas framtid, det kommer bli mycket galopparbeten som lösgör och är en god träning för muskulaturen samt att hon har så lätt för den och verkar tycka om gångarten. X berättade även tydligt: Linda skall kunna rida sin häst i juni månad! Veterinären siktar liksom ditåt att så lång tid skall behandlingen ta. Strechövningarna skall jag göra fem gånger i veckan, jag har att göra så att säga.

Tänderna. Ja.. veterinären ville gärna kolla dom också. Snacka om att vilja gå igenom hela hästen! Vilken trygghet man kände, de ville verkligen inte missa något. Jag berättade att hon haft enorma sår i gommen pga vassa tänder och att förra veterinären skall ha åtgärdat detta. X tog på tandställningen och kände sedan med händerna, sedan skakade X på huvudet och såg nästan lite less ut.
- Känn här! Sa X
Jag stoppade försiktig min hand i hennes mun, jävlar! Vad vassa tänder! Jisses! Martin fick också känna. Veterinären tog fram riktiga raspvertyg och började raspa, X undrade om de verkligen hade raspat något på hennes tänder, jag blev lite ledsen, jag fattar inte, stackars Fifa, jävla skit. Tyvärr hade det lugnande börjat gå ur kroppen och en ny kund stod och väntade, dock raspade X bort det mesta men ville gärna ta ännu mer nästa gång så det var alldeles lent och fint i munnen.

Återbesök den 29, det är ju snart det :) Så nu jävlar skall här tränas. Guuud jag kan säga att jag är bra glad, jag tror att det kommer gå bra för Fifa. Veterinären sa att OM det nu skulle vara så olyckligt att man inte kunde göra något åt felet (vilket han faktiskt tror de kan göra) så kan hon utan problem gå som avelsmärr, men så skulle vi absolut inte tänka nu, så dålig är hon inte- menade X. Vid nästa återbesök skall jag rida henne igen så får vi se om det blivit någon förändring, har det blivit det kommer vi fortsätta som vi gör, har det inte blivit bättre kommer det upp en duktig speciallist (på nått minns inte vad det hette, ingen veterinär iaf) i mars och då får han ta över Fifa då han är duktig på just detta med muskelkrampen o.s.v

Fifa har skött sig duktigt idag MEN hon var en riktig kärring att lasta hem, tjuuuurig. Vi var kvar där ett tag och jag höll på att ge upp, vääärldens migrän och sjukt ont i både axlar och nacke, trött och hungrig, kallt och en häst som stod och tjurade på rampen. De senaste gångerna har hon klivit på snällt, men nu råkade vi inte vara snabba nog och ju längre vi stod desto mer bestämde sig fröken för att INTE gå på, fast vi är ju hemma nu så in i transporten fick vi skitungen.

Ja nu ska jag sova, jag är heeelt slut ont överallt, snorig och måste få smälta det här. Det verkar ju dock se ljust ut. Har säkert missat mycket att skriva men jag tror ni fått ett bra hum om detta. 

Här ser ni bilden på rumpan, här har hon fått medel där hon har kramp. Om ni tittar på höger sida där det vita tecknet slutar ser ni tydligt
  

Film på dallerrumpan när medlet sätter igång. Dålig kvalite men ni får väl kolla nooooga..detta medel skall alltså lösgöra, mjuka upp muskeln.

                         

                                                                                Linda





Kommentarer
Agnetha

å gud vad spännande.

MEn allvarligt talat LINDA!!! Du har stått och betalat jättedyr kiropraktorbehandling för en missbildning -d et där måste du ju reklamera! :-( arg

trodde vetten att det kunde finnas ett samband mellan tänderna och muskelspänningarna? (gu vad jag tjatar. snart blir jag väl portad).



Så otroligt roligt att höra att det finns HOPP!!!!!!!! Härligt också med en bra och seriös veterinär! :-)



Stora kramen till er!

2012-02-09 @ 21:11:14
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Agnetha

å gud vad spännande.

MEn allvarligt talat LINDA!!! Du har stått och betalat jättedyr kiropraktorbehandling för en missbildning -d et där måste du ju reklamera! :-( arg

trodde vetten att det kunde finnas ett samband mellan tänderna och muskelspänningarna? (gu vad jag tjatar. snart blir jag väl portad).



Så otroligt roligt att höra att det finns HOPP!!!!!!!! Härligt också med en bra och seriös veterinär! :-)



Stora kramen till er!

2012-02-09 @ 21:11:17
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Alexandra

Gud vilken lättnad det måste vara! :)

Nu går det ju åt rätt håll verkligen..!

Hoppas att det blir helt bra snart också. :')

2012-02-09 @ 21:15:14
URL: http://alexaka.blogg.se/



tanja

Helt otroligt. Jag är djup besviken på förra veterinären, aldrig aldrig aldrig att jag tänker åka dit. Skulle ju åka dit och kolla tänder på Kólga. Tror jag åker till Ann Sofie Lilja i stället och fixar de.

2012-02-09 @ 21:24:39
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Frida

Vilken lättnad för dig! Det kändes till och med lättare för mig bara att läsa, så man kan ju bara föreställa sig hur det är för dig. Ni kommer klara det :) Hon kanske inte ville åka hem för att det här stället var bättre? Det där med dallerrumpan var ju lite läskigt, såg ju ut som myror under huden, haha :)

2012-02-09 @ 21:39:29
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Nellie

Vilken vetrinär hade du innan denna?:)

2012-02-09 @ 21:51:53
URL: http://rodiocchaska.blogg.se/



Bonnie

Vad skönt att denna veterinär är positivt inställd och lyssnar! Du har inte provat back on track på henne? Hjälpte otroligt på ff Majsan som hade otroliga muskelproblem tillsammans med noggrann stretching.

2012-02-09 @ 22:15:57
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Erika

De kanske inte är så illa! :D

Kämpa på nu.

Kanske har dom tittat på fel saker o så tidigare, vem vet.



verkar som ett litet nytt hopp tänds ? :D



2012-02-09 @ 22:41:34
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Men åh vad härligt att ni hittade en veterinär som kunde kolla igenom hela hästen och som är noggrann! Hoppas nu bara detta fungerar, men det ser ljust ut igen för er! Härligt! Det är ju bara 3 månader kvar till Juni nu :) Det kommer gå fort! Ni kommer dessutom vara grymma på att tömköra då :D

2012-02-09 @ 22:45:23
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Tessan

Åh vad härligt Linda!!! Gud vilka framsteg. Nu ser vi ju äntligen LJUSET i tunneln :D

Wiho! Nu hoppas vi på det bästa! Denna veterinären lät ju superduktig/kunnig!!

2012-02-09 @ 22:54:00
URL: http://thereseflodin.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

Nu förstår du kanske varför jag sa som jag sa där i början?



Du kommer som någon annan skrev här ovan vara en riktig stjärna på tömkörning sen =D Hoppas du nu hittar motivation i det här och kan blicka framåt.Det finns faktiskt en hel del hästar med missbildningar i ryggen som fungerar fullt ut som ridhästar även på tävlingsnivå.=)

mvh/Q

2012-02-10 @ 00:06:34
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



jossan

Härligt Linda!! Grattis :D

2012-02-10 @ 06:12:56
URL: http://minfux.blogg.se/



Titti

Hoppas det går bra nu för er,men det låter ju väldigt lovande :) Måste kännas skönt!!

2012-02-10 @ 07:57:11
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



Sessan

Verkar som denna verkligen tog er på allvar.

2012-02-10 @ 13:36:30
URL: http://impalaa.blogg.se/



Nina Liljedahl

Vilken TUR att du bestämde dig för att testa en ny veterinär!! Den här vetten verkar ju vara jätteduktig, grundlig och noggrann.



Allt ser ju mycket ljusare ut nu när du får rätt hjälp och att de förmodligen har hittat vad felet är. Härligt!



Nu är det bara för dig att kämpa på med alla övningar du ska göra. Men det vet jag ju att du kommer att ta dig an på stort allvar :D

2012-02-10 @ 14:17:13
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Alexandra

Detta är ju helt enormt bra, så glad för eran skull! Så skönt att ni fick träffa denna veterinär, du ska se att det ordnar sig.

Tråkigt att det inte blev så bra med förra veterinären bara :(

2012-02-10 @ 23:01:00
URL: http://barefootangel.blogg.se/



MalinS

Vad skönt att få en förklaring! Veterinären låter väldigt bra!

Fínas favoritgångart är galopp förresten ;)

Hoppas ALLT verkligen gått rätt nu med Fifa!

2012-02-11 @ 09:51:44
URL: http://www.malinweb.se/blogg



Carla

Grattis! Jag minns själv känslan när jag fick en veterinär tog oss på allvar, eller snarare en veterinär som förstod allvaret i situationen.



Lycka till med rehabiliteringen och ge järnet! Med konsekvent, intensiv och rätt rehabilitering lyckades jag rädda min häst. :)



Grattis igen!

2012-02-12 @ 14:57:54
URL: http://carlavestin.blogspot.com



elina

Hej!

Du har inte lust att skriva vilken veterinär du nu har gått till? Jag har nämligen besökt de du varit till tidigare, i över ett år. Nu är hästen triangelmärkt.

Min andra häst är jag också till dom med. Men det blir verkligen inte bra. Jag vet redan vad jag tycker och har upplevt, och skulle som sagt hemskt gärna veta vem du har åkt till nu, för snart ger man upp!

2012-02-25 @ 23:30:50




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?