Varför travhästar säljs som ridhäst

Nu kommer jag in på ett jädra hett ämne, hur många gånger har man inte hört diskussionen om travhästar som ridhästar hit och dit? Det kan bli ett jädra tjat faktiskt. "De lämpar sig inte som ridhästar" "De har inte förutsättningarna" "De är heta och oproportionella" Bla bla och yadayada. Sedan har vi den andra parten som ska försöka bevisa vad sin travare kan "De kan faktiskt" och yadayada där. Båda sidorna kan bli lite jamsiga, men nog om det, det jag tänkte ta upp är mina tankar kring varför det finns så många travhästar som säljs som ridhästar.
 
 
Min första tanke är att hästen som inte funkar på travet får en andra chans i livet genom att säljas för en billig peng som ridhäst. Det finns många diskussioner och frågor kring varför det finns så många travare som säljs till ridhäst eller annat, det spekuleras att det måste vara något fel på de hästarna och att travet i sig inte är en hälsosam och otrevlig sport som bara sliter och tvingar på djuret, och klarar därför inte pressen både mentalt och fysiskt i travet, på så vis säljs de vidare som ridhäst.. eller?
 
Jag kan tro att varför man låter en travhäst få en ytterligare chans till att göra något annat i livet som att bli ridhäst är för att de i grund och botten är trevliga allroundhästar som funkar för lättare ridning i många fall, de är hästar som duger gott och väl till de ryttare som inte kräver allt för mycket, kanske lite skogsridning eller bara en kompis, även om det faktiskt finns de som satsar fullt på sina travhästar i ridningen med, men i det stora hela så är det en trevlig kompis man kan få tag på till ett rimligt pris. Det där med priset kan ju diskuteras, jag kan tänka mig att ju lägre priset är desto större chans att en oseriös person köper hästen, men nog om det. Man har ju sett att det funkar ju att sälja vidare travhästarna som ridhästar, varför inte ge den chansen? De verkar vara populära för många.
 
Min fina bitter som är en varmblodstravare och har gjort sitt på både travet och ridningen.
 
 
Sedan är travsporten så gigantisk, det finns massvis med travhästar idag, det bara kryllar av dom så det är väl inte så konstigt att de syns mycket på annonsmarknaden också, och det är väl kanske så att man satsar lite större inom den sporten, det handlar om mycket pengar och funkar inte hästen på banan så kanske man får gå vidare till en annan häst, även om detta låter opersonligt och lite känslokallt, o andra sidan så kanske man alla gånger inte kan spara på alla "mindre bra" hästar, idag kan man ju faktiskt jobba och leva inom travsporten (det förutsätter att det går bra såklart) och då är det väl ungefär som i en ladugård, den ko som inte ger någon mjölk "plockas bort". Visst handlar det nog många gånger om pengar, men o andra sidan så kanske det även ger något gott i slutändan för både häst och ägare. En häst som inte lämpar sig i travet kanske många gånger inte brinner för det och att då får en ny chans till något annat kanske bara är toppen?
 
När en ridhäst säljs brukar det oftast handla om att kemin inte passar, man vill byta till storhäst, gren, tappat intresse, satsa på en värre häst o.s.v. Det finns sååå många anledningar till att ridhästarna säljs runt som folk inte ger reaktion på, men jag tror knappast att det finns så många anledningar till att man säljer sin travhäst, har man en riktigt bra travhäst brukar man ju spara på den själv, det är väl sällan någon vill köpa en travhäst som inte funkar, om nu inte personen tror att han kan få till hästen bättre, men travhästen säljer man nog oftast om den skadas eller inte funkar på travet, och jag tror det är sällan en travmänniska köper en halvdan travhäst bara för att kemin passar, klart det finns, men om vi tänker oss antalet travhästar på marknaden och de glada trav-amatörerna som det finns av oss amatör-ryttare och ridhästar? Förstår ni min tanke? Klart det finns många travhästar som säljs vidare till en annan travnisse, men det brukar inte finnas så många vägar att gå efter en karriär på banan för en travhäst. Inte lika många vägar och anledningar som hos en ridhäst i alla fall. Det blir ju oftast så att de får gå vidare i livet till ryttarna..men enligt andra blir det.. fel? Då är väl en annan utväg ett skott i pannan i så fall.
 
Istället för att reagera så starkt och negativt till att travhästar säljs vidare till ridhästar kanske man istället ska glädjas åt att hästarna fick en till chans i livet och att de får göra något som de kanske glädjs mer åt? Det finns både negativt och posetivt kring detta, det går att spekulera fram många sidor, men allt handlar ju om olika situationer och sammanhang, så är det ju kring alla raser och ridgrenar. Det finns alltid något dåligt kring allt, men jag tycker hysterin kring travarna är lite väl uttjatat nu Så länge hästen hamnar till ett bra hem med kärlek och värme så tycker jag man inte ska göra annat än att glädjas åt båda parter..man ska inte vara så rädd att det ska vara något fel hela tiden så fort hästen säljs vidare till annat, det behöver inte betyda mer än att man vill ge hästen en andra chans.
 
En som har gett sin travhäst ett fint liv är Josefine med Bellie, de har gjort en helt fantastisk resa ihop och jag har följt dom redan från starten. Det är en tjej som verkligen satsar fullt ut på sin häst och de har ju verkligen gjort resultat, även om de många gånger har varit i svett och tårar så har det även varit i lycka och hopp, hon har gjort ett himla bra jobb med sin häst och de båda verkar så lyckliga tillsammans, så varför inte ge travhästarna den chansen och även de ryttarna som kan få en sån fantastisk vän? Vi ska glädjas åt varandra istället för att vara så misstänksamma hela tiden :)
 
www.minfux.blogg.se
 
 
 





Kommentarer
Jossan

Vad gullig du är! Tuuuusen tack :-) Hedrad man blir ;-)

2012-12-12 @ 22:18:08
URL: http://minfux.blogg.se



svea-karin

håller med dig, det är jätte bra att hästarna får en andra chans. Har flera inackorderingar som har gamla travare. Jag själv har faktiskt en travare på foder.. :) (mer eller mindre påtvingat)

Tycker dock att det är synd, som du säger, att de säljs så billig. Risken är så stor för oseriösa köpare

2012-12-12 @ 23:34:26
URL: http://karinmattson.blogg.se/



Fia - med islandshästen som passion

Det är trist det ska finnas så många fördomar (och strider) mellan alla inriktningar, och raser. Förmodligen något vi aldrig kommer att komma ur dock.

2012-12-12 @ 23:44:21
URL: http://www.meistaraverk.blogg.se



Tova

Vera köpte jag som outbildad 6-åring. Jag var precis fyllda 14 och betalade stolt med egna pengar. (Envis som synden, det skulle minsann vara MIN häst, står även som ägare på henne)

Just då visste jag inte riktigt vad jag hade gett mig in på. Vera var riktigt jävlig, sparkade, bet och var inte alls rolig att hålla på med. De första månaderna var inte alls roliga. Efter jag haft henne i strax över 1 månad så lyckades hon hoppa upp i luften så jag åkte av bakåt där hon även sparkade mig i ryggen. Blev kryckor i 2-3 innan jag var tillbaka.

Hade nån sagt till mig hur jobbigt det skulle bli, vilka skador, slitage och krångel hon har skulle jag nog inte ha köpt henne. Men just där och då så blev jag kär i henne. Nu har jag snart haft henne i 2,5 år och hon är in bästa vän. Hon har sina bitch perioder men de får man leva med. Hon är sån, och jag älskar henne för den hon är.

Tyvär så har hon då skador på båda fram så hon kan inte hoppas, då blir hon tvärhalt. Hon har vilat i drygt 6 månader pga skadan så nu är hon under igångsättning. Vera är mer åt skogsmullehållet, dressyr i paddocken blir kanske nån gång om jag märker att det skulle funka. Annars dressyrar vi mest omkring i skogen och har roligt. Min fina pärla.

2012-12-13 @ 06:59:54
URL: http://kazince.blogg.se



Erika

Klart det är bra om dom får en andra chans. :)
Jag är lite "rädd" för att äga en travare igen p.g.a att jag haft otur med dom tre jag haft igenom åren var ena köpte jag o fick ta bort kort tid där efter p.g.a skador som han hade.

Ena fick lämnas tillbaka till ägaren p.g.a skador några år senare fick även hon somna in.

Den tredje lämnades oxå tillbaka p.g.a skador och idag lever hon som skogsmulle häst.

Visst finns det finare travare och jag beundrar dom som lägger ner jobb, tid, pengar m.m. på sina travare som Jossan gjord med Bellie.
Jäklar så snygg häst o vilket jobb!! Beröm till henne.

Men själv skulle jag nog inte klara de eftersom jag inte gillar de här heta, hetsiga längre.
där av avstår jag från travare nu för tiden för jag vill ha lite lugnare hästar. :)

Sen finns de lugna travare oxå.
Så själv skulle jag satsa på en annan typ av häst om jag köper en till i fram tiden.

Men jag vill ju ha lite halv grövre inte nordsvensk/ardenner stuck, men lite grövre än Raski kanske, lite högre så där av min inställning.

Men tycker som sagt dom som lägger tid, pengar m.m. på travarna, ger dom bra hem och allt, dom ska ha beröm punkt slut. :)

2012-12-13 @ 09:14:47
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



malin

Är sista hästen en travare?!
Din bitter är så himla fin!

vill du vara med och tävla om en design från AnnaForm gå då in här! http://www.malinsjolander.com/2012/12/tavling.html

2012-12-13 @ 11:34:47
URL: http://malinsjolander.com



Nina Liljedahl

När jag började min hästbana, så var det i ett amatörtravstall. Det här var i början på 70-talet och då fanns inga fördomar om travare ännu. Travet var inte så stort att det börjat säljas travare som ridhästar ännu.

Jag gillar ALLA hästar! Jag tycker att det är jättebra att det finns mångfald inom hästnäringen, då är det lättare att det finns en häst för alla önskemål och behov. Ingen häst är mer värd än någon annan i mina ögon och då menar jag inte ekonomiskt, för där skiljer det ju massor och det är ju självklart, utan då menar jag som individ. Precis som att vi människor också har lika värde.

Själv skulle jag dock inte välja en travare, men å andra sidan skulle jag inte välja ett halvblod heller. De är alldeles för stora för mig. Jag är kort och har alltid ridit ponny, så det är den storleken jag är van vid. På hästar känner jag mig som en liten mygga och jag far runt i sadeln som en liten smörklick eftersom de har så stora steg i jämförelse vad jag är van vid.

2012-12-13 @ 11:44:03
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Agnetha - Agnethas Fundror -

Å jag är jättejättejättekluven till det här med travhästar som ridhästar. Jag blir g a l en när folk skänker bort hästar eller säljer de grymt billigt ... Det är inte Ok. Självklart riskerar man att sälja till någon som spontanköper en häst eller som inte har råd att varken köpa eller äga en häst ... Fast gäller väl egentligen alla hästar. då kan jag tycka att det är bättre att man faktiskt låter hästen somna.

Kruxet med att träna många travare - i synnerhet de som tränats för trav - är ju att de har lite andra erfarenheter... Jag VET att det finns de som lyckats jättejättejätte bra, men det kräver tid, tålamod, en BRA häst (!) som faktiskt har förutsättningarna (det har inte alla varmblod - tyvärr).

Jag hade ett varmblod på foder för en herrans massa år sen. Hon var otroligt snäll men hade alla fem gångarterna. Hon både töltade och gick i passgång och om det kan vara trassligt att reda ut gångarterna på en Islandshäst som är avlad för detta kan du ju tänka dig ... Sen hade hon ett annat hyss också och det var att hon vägrade gå hem förän hon var "nöjd" - hon var tränad för trav och fick hon inte den här "kicken" som de får när de tar ut sig hade jag fullt sjå med att få hem henne. Angenämnt problem men man kanske inte vill rida så hårt alla dagar.

Alla som lagt ned det där jätteengagemanget och lyckats bra med att skola om en häst ska ha en eloge tycker jag. Men antalet personer som har kunskapen, möjligheten och envisheten är färre än antalet hästar som har förutsättningarna.

Så jag är kluven. Jättekluven.
Jag skulle aldrig välja ett varmblod som ridhäst.

2012-12-13 @ 12:07:21
URL: http://agnethasfundror.se



Agnetha - Agnethas Fundror -

Det här med att de säljs så billigt också , btw: det handlar ju faktiskt om att ingen är beredda tt betala mer. Sätter man ett för högt pris får man ju behålla sin häst också. Tråkigt men sant.

2012-12-13 @ 12:11:14
URL: http://agnethasfundror.se



Lizette

Tycker det kan vara bra om de säljs som ridhäst, om säljaren och köparen är seriösa. Det finns många anledningar till att en travare säljs som ridhäst. Det måste inte vara ngt fel på den. Ofta passar den alldeles utmärkt som skogsmulle.
I de stora proffsstallen är det ju pengarna som styr, men vi som är amatörer får en helt annan känsla för hästen och då blir det på ett annat sätt. Vi har en pensionerad travare, som tyvärr inte håller för annat än att gå i hage nu, men det får hon göra. har även ett 3-års sto, som det är tänkt att hon ska starta nästa år.
Vi har alltså två blodingar (varav en aktiv travhäst), vi har en ponny som dottern tävlar i dressyr, samt mitt halvblod som också tävlas i dressyr.

2012-12-13 @ 19:32:34
URL: http://lizettepadellaro.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?