Lek med din häst

Härom kvällen tog jag ut Kaera en sväng. Jag har verkligen en hög motivation till hästarna nu och det är så himla roligt att få umgås och arbeta med min bruna fläckis. Hon är så trevlig att greja med, så lyhörd, positiv och lättlärd. Trots detta måste jag ändå tänka mig för och vara försiktig så jag inte tröttar ut henne eller kräver för mycket på en gång. Korta pass och avsluta när det går bra. Min tanke med allt vi gör är att det ska vara roligt och intressant för Kaera. Även om vi arbetar så ska det finnas en glimt av lek och det är just det jag försöker ha i mitt arbetssätt så mycket jag kan.  
 
När vi är ute på promenader blir det mycket lek, lydnad och arbete. Jag använder mitt kroppsspråk och min röst väldigt mycket, som att öka skritten, sakta in. stopp, start, halvhalt, trav, ökad trav, jogg, flytta undan o.s.v. Ja allt sånt här gör vi under promenaderna. Så det är inte enbart en motionsrunda vi tar. Jag anser att det är lika viktigt hur hästen går bredvid mig oavsett vad vi ska göra, om vi så bara ska gå från stallet till hagen. Hästen får aldrig "ta över". Konsekvent helt enkelt. 
 
Och när jag umgås med mina hästar så vill jag att vi har roligt tillsammans, att man tänker lek när man vill få hästen att göra något man vill, och att man vid korrigerande stunder har tänket fostran/läran. Tanken medför ju känsla och känsla medför handling, signaler, uttryck o.s.v. Om jag skulle göra allt med Kaera helt tom, tom i huvudet, tom på tankar och tom på känsla då blir det mesta lite alldagligt. För mig fattas det då energi och lek. Och har man bara tanken: Jobb, göra rätt, fostra, arbeta, gör inte fel, då tycker jag man får en sämre effekt.
 
Dock tror jag att man har lätt att hamna i dom tankarna. Det kanske blir mer tekniskt, eller för höga krav, man tappar känslan? Så arbetade jag mer förr men idag försöker jag tänka på ett annat sätt. Att "leka" fram det. Fånga hästens glädje och uppmärksamhet samtidigt som man saltar på fostran och korrigering när hästen gör fel. Det är inte fel att man ska behöva säga åt hästen eller korrigera, även det ingår ju i leken. Titta bara på alla barn när dom leker, de lär av sina misstag och utvecklar sin identitet, jag tror det är samma med djuren. Däremot tror jag korrigeringen ska ha samma typ av känsla som i allt annat. Det ska liksom flyta på som en röd tråd. Och har jag tanken energi, lek, lust, harmoni med mig så hamnar jag i ett helt annat sinne och får ett bättre samspel med hästen. Det är väl så man dansar fram tillsammans antar jag och det gjorde vi härom dagen. Det låter kanske lätt men det är det inte, det krävs år av att pussla ihop teknik och känsla och jag tycker det är helt klart lättare från marken än på hästryggen. 
 
Och när jag pratar om lek, då menar inte jag leka på det sättet att man springer och busar med sin häst (vilket också är bra att göra emellanåt) Det jag pratar om nu är att longering ska vara lek, förflyttningar ska vara lek, olika ridövningar ska vara lek o.s.v. Har man tanken lek med sig när man arbetar med sin häst tror jag man får ett bättre resultat och ett bättre samspel med sin häst. Byt ut tanken "Nu ska vi arbeta/fostra" Till "Nu ska vi ut och leka" Även om man tänkt göra samma sak. 
 
Leka gör man ju med känsla och fantasi. Och fantasin sätter inga gränser. Det är ju bara att prova sig fram. Blir det fel så blir det fel och då får man försöka med något annat. Och funkar det ändå inte som man vill ja då tar man till hjälp av en kunnigare. HÄR kan jag tycka att det är svårare med att finna leken och känslan, när man ska lära sig av någon annan. Då ska man först förstå tanken i det vi gör och varför vi gör som vi gör, sedan finna tekniken OCH veta när och hur det skall korrigeras då det behövs, samtidigt ska vi ha känsla på detta? Ja då är det ju inte lätt att få den där röda tråden. Inte för mig i alla fall. Jag måste tänka mycket, och prova några gånger först och se hur andra gör. Jag måste både misslyckas och lyckas för att jag sedan - efter mycket träning och aha upplevelser kunna leka med det. Så är jag på kurs och lär mig något nytt tycker jag det oftast blir mer tekniskt än känsla, men så fort man kommer hem och tränar på det man börjat lära sig, det är DÅ man kan börja leka och experimentera. Sedan är det väl alltid lättare och mer avslappnat att finna känslan och leken när man är ensam med hästen där hemma?
 
Så, som sagt, härom kvällen när jag och Kaera var ute så blev det med fokus på lek och glädje. Och just på hemvägen fick jag som finast resultat. Då sprang jag på i hög fart och Kaera sprang så fint vid min sida, men jag saknade lite energi, lite mer power och framåtanda. Och det spelade ingen roll hur snabbt vi sprang, jag fick inte fram det jag sökte. Så när jag väl gasade på framåt och hon hamnade lite före så ändrade jag riktning mot hennes rumpa, så hon vände bort och in mot mig i motsatt riktning, samtidigt som jag fortsätter rakt fram, och när hon väl precis håller på att vända tillbaka så smackar/busar jag igång henne lite extra och då tar hon i lite extra och kommer fram med energi och lekfullhet, Och såhär håller vi på, vilket Kaera blir väldigt triggad och framåt av. Samspelet mellan oss blir helt annan och hennes rörelser därpå! Dessutom blir hon mer vaken och nyfiken, och det klart, vem gillar inte bus och lek med positiv anda?
 
Så ibland måste man väcka både sig själv och hästen. Hur ska jag göra för att det ska bli mer intressant och roligt? Ja så tänker jag, och så försöker jag arbeta tillsammans med mina hästar så gott det går. Jag är ingen expert och jag känner mig rätt ringrostig just nu efter att ha tagit en paus från hästarna i ett år på grund av min graviditet, men jag kämpar på och tänker mig att de fel jag gör, de lär jag mig att rätta sedan. Jag är för att utvecklas och det kan jag inte om jag skulle göra rätt hela tiden. Så jag har en tanke, följer den och hoppas på min magkänsla. Hitills har jag fått väldigt goda resultat därför tror jag att min tanke är hyfsat rätt :) Flummig inlägg kanske men summa sumarum: Tanken gör mycket och tanken medför känsla och känsla är en viktig del när man vill utvecklas med sin häst och få bra resultat. Och som jag alltid sagt: Det är lättare att ha en tanke och en filosofi än att handla därefter.
 
 





Kommentarer
Annie

Bra inlägg! Det ser så lekfullt o härligt ut på bilden..:)

Svar: Ja jag har fantastiska hästar som har lekfullheten i sig så naturligt :)
mittangsull.blogg.se

2015-08-06 @ 23:06:22
URL: http://anniehorselife.blogg.se



Erika Pettersson

Åh blir lite avundsjuk vissa dagar saknar jag stallet och att ha häst så mycket att det gör ont samtidigt som när jag får tänka i 10 min så inser jag att jag kan inte ha häst :(

2015-08-07 @ 16:07:30
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?