Innan och efter ridning - Stretch

Det tar sin tid i stallet. Jag är inte den som sadlar, rider iväg och sedan sadlar av och går hem. Först och främst stretchar jag henne INNAN ridning, just det, och detta har gett otroligt bra resultat när hon för töja och mjuka upp kroppen innan vi rider iväg med tanke på att hon haft lite problem med länden. Det är även en bra avcheckning, jag ser oftast på hennes överlinje under stretchningen i vilken form hon är för dagen. Jag tar fram henne så långt hon kan med frambenen, så hon sträcker ut kroppen ordentligt, sedan lockar jag med godis (ja så som jag brukar göra) samt stretchar ner henne till sidorna (som jag brukar göra) dock stretchar jag inte lika länge som efter ett ridpass. Ibland har jag även tagit in henne någon timme innan ridning där jag drar på henne back on track täcket.
 
 
 
Efter ridpasset stretchar jag återigen och den här gången på mer olika sätt så hon stretchar mer eller mindre hela kroppen och under en längre tid. Jag är väldigt noga med att hon också töjer ut musklerna och håller kvar benen i dess position där jag ställt henne. Jag vill exempelvis inte att hon viker ena knät eller så, antingen så fuskar hon om det blir lite extra jobbigt för henne i stretchningen eller så har hon svårt med balansen, jag kan vara extra snäll i den sida hon har mer problem med, men jag ser alltid till att vi utmanar och tränar stretchningen framåt vid varje tillfälle, så att musklerna verkligen töjs ut och blir längre samt att hon bygger en egen balans för att kunna utföra stretchningen korrekt, jag ska visa bilder på den någon dag, när hon gör "rätt och fel". När jag stretchar drar jag sällan i benen, då jag inte tycker det är lika effektivt, men även det kan jag göra om jag tycker hon känns lite stelare i en muskel. Det finns massor olika sätt att stretcha och jag kommer på allt fler nya sätt för att hon ska sträcka ut fler muskler, ganska roligt att testa sig fram så där får man verkligen en bra uppfattning kring hästens kropp och muskler och det ger ju verkligen resultat. Sedan tror jag det är viktigt att man lär sig titta på musklerna och hela kroppen när man stretchar hästen, att man verkligen ser vilka muskler hästen stretchar, om hästen stretchar den muskel jag vill o.s.v. Jag skulle aldrig få för mig att rida ett pass och sedan bara kasta in henne i hagen, usch jag skulle få så ont i magen. Har hon jobbat väldigt hårt så blir det mer arbete i stretchningen. Brukar kunna ta ca en kvart - tjugo minuter. Jag kan även kolla av ryggen lite genom att dra den mot vid tornutskotten, samt dra svansen åt sidorna så ryggen böjs.
 
Här har vi ett exempel, titta på höger framben, det viker hon gärna, vilket hon egentligen inte får, där blir det fusk, men på just dessa bilder har vi precis börjat med stretchen, det är väl 2-2,5 år sedan nu tror jag. Hon kan ha en tendens att vilja böja höger framben även idag, har alltid varit höger, men gör om gör rätt. Från början får man vara lite schyst. Att stretcha ner hästens sidor genom att låta den sträcka mulen så långt ner mot bakhovarna stretchar ut mer muskler än om du låter den sträka mulen mot höften.
 
 
 
När detta är klart brukar jag ofta smörja länden med arnika/liniment, ibland smörjer jag även bogarna och hela ryggen, men det blir mer regelbundet kring den muskel som hon har haft kramp i. Arnika är bra att använda sig utav när man vill massera ett område, nu har jag dock börjat med något annat, jag ville ha något som tar lite bättre, så nu smörjer jag henne med något som heter Radital liniment gel (Finns på hööks) "Dubbelverkande liniment som ger lindring vid tillfällig smärta i muskler och leder samt ökar blodcirkulationen" vilket jag är väldigt nöjd över! Och gott luktar det, mmm, mint, nästan så man vill smaka haha. Jag fick lite liniment på läppen en gång och det kändes jag kan säga, så det här tar mer på musklerna. Så detta smörjer jag henne noga med på muskeln och masserar inom det området. Inte varje dag, men ganska ofta och mer vid hårdare pass eller om jag tycker hon känns lite sisådär i muskeln, ja det är sånt man får kolla av från dag till dag. Sedan släpper jag in henne i boxen med back on track täcke som hon står med i ett par timmar (minst 1,5-2 timmar) innan hon får komma ut igen.
 
 
 
Det är mycket jobb, men det ger sjukt mycket resultat, och jag själv som har styrketränat en hel del vet vad viktigt det är att töja ut musklerna. Annars blir de korta och risken är att man blir stel och ovig. Och med tanke på att hon har haft det lite besvärligt så tror jag det blir extra viktigt med stretchningen. Jag stretchar henne även när jag rider genom mycket lång och låg övningar, i uppvärmning och nedvärmning. Det är inte ovanligt att hästar får det lite knakigt i SI leden och speciellt islandshästarna. De flesta hästarna min veterinär får besök av som har någon form av muskelproblem är just upp vid kors och länd.
 
Alltså jag checkar av min häst VARJE dag, hur rör hon sig i hagen, hur ser hon ut när hon bara står rätt upp och ner i hagen, hur rör sig sig när jag leder henne, hur är övertrampet och hur mycket är det? Hur rör sig ryggen? Hur pass lätt har hon att sträcka ut varje muskel vid stretch? Hur rör hon sig och hur ser hon ut i kroppen om jag gör såhär och såhär. O.s.v. Jag tittar och känner mycket på min häst, både från marken och uppe i ryggen, varje skrittsteg hon tar "analyserar jag" jag känner min häst så jäkla noga så jag känner och ser på en gång när något inte är som det ska. Det är inte så att jag går och är nojig eller orolig, utan jag vill bara kolla av i vilken form min häst är just idag. Jag kanske har någon form av kontrollbehov men jag brinner för det här så det handlar mer eller mindre om ett stort intresse:P  Och jag tror inte på att det bara är att hoppa upp och rida och sedan slänga in hästen i boxen, inte med tanke på de krav jag sätter på min häst i ridningen i varje fall, jag tror det handlar om så mycket mer, men det är jag det. Jag tror på det här faktiskt och jag har ju fått tydliga bevis på att det ger stora resultat. Stretchningen ger ju inte bara en vigare och mjukare häst, utan man tränar även på kommunikationen, samt att man lär känna hästens kropp.
 
 
Kan visa bild på muskelkrampen. Här är när hon var som sämst nu efter jul, tagen efter en kass ridtur. Så här kan hon se ut mer eller mindre när hon har problem med sin höger länd, hon drar upp korset genom att hon krampar muskeln väldigt och ryggen blir sänkt. Nu är det är en väldigt överdrivet exempel, så här bananformig har hon aldrig varit förr, så såhär såg hon ut när hon var som värst.
 
 
Och så här ska hon normalt se ut, om jag ska vara nöjd.
 
 





Kommentarer
Tove

Rolig läsning, spännande hur resultaten faktiskt blir :) det skulle vara roligt med en video med olika övningar och hur man ska börja, man ser lite lättare hur du faktiskt gör på film :)

Svar: Absolut:) Det kommer komma fler filmer både på ridning, tricks och stretch framöver:)
mittangsull.blogg.se

2014-03-25 @ 19:16:12
URL: http://raudur.blogg.se



jfbzjlpjze

mittangsull -
jfbzjlpjze http://www.gi0e1e875xbz0316ht7os3ıg80a4y0h2s.org/
[url=http://www.gi0e1e875xbz0316ht7os3ıg80a4y0h2s.org/]ujfbzjlpjze[/url]
ajfbzjlpjze





Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?