Gå inte efter show

Nu ska vi se här. Linda kommer återigen med åsikter och tankar. Kuligt va ;) Nej en det behöver ju inte betyda att jag har rätt, men det kan ju vara intressanta tankar kanske.
 
- Man ska inte titta på en hästs rörelsemönster när den showar. Detta har väl de flesta hört antar jag? Det är nog ingen främmande mening. Det man menar med detta är att alla hästar kan showa, busa och styla sig vilket ger en helt annan rörelse mot för om de bara skulle springa rätt upp och ner (utan show) man vill säga att den rörelsen hästen visar i lek och uppvisning inte är den rörelse man ska gå efter utan man skall gå efter den rörelse den rör sig rent allmänt.
 
Jag kan på sätt och vis förstå vad man vill mena med detta. Alla hästar har ju någon form av lek- och showsida och då lägger de lite extra vikt på att visa upp flottare rörelser än vad de gör när de bara springer på rätt och slätt. Och det klart en häst som rör sig sådär extremt flott när den bara springer på allmänt eller uttråkad är ju fantastiskt. Det blir väl som en säkrare biljett än en häst som visar sin flotta sida i mer show. Fast jag tycker att man kan tänka om lite här. För alla hästar showar inte på samma sätt och inte lika flott, alla KAN inte visa samma flotta rörelser hur mycket de än showar.  På så vis kanske vi kan jämföra hästarnas showiga rörelse som vi jämför dom med den vardagliga rätt och slätt rörelsen.
 
Fifa kan showa hon, hon rör sig betydligt flottare än normalt vid dom tillfällena, men hon kan inte mäta sig med den show som Kaera ger, det är ett helt annat rörelsemönster som flyter på i en guldvåg. Man kan se att Kaera finner det naturligare och lättare än vad Fifa gör, trots att det är en show. Fifa har svårare att komma fram i showens flotta rörelser, medans Kaera har så lätt att få fram det. 
 
För trots att de är en show de visar så kan vi ändå se en del av hästens potential. Förstå mig rätt nu jag menar inte att alla hästar som rör sig flott i hagen blir lika flotta ridhästar, men oavsett vardaglig spring rätt fram eller show så ser man ju hur den faktiskt kan röra sig. En häst som visar upp sig, kröker på nacken, lyfter ryggen, vinklar in bakbenen under sig, svävar fram i rytm och harmoni - DET är ju detta som vi vill komma åt i ridningen, det är ju här som hästen verkligen arbetar sig framåt och det är det vi ryttare vill åt i ridningen. Jag kan tycka att det visar en hel del vad hästen skulle kunna ge. Det är såhär den ser ut när den arbetar sig framåt med glädje, harmoni och styrka, frågan är om vi som ryttare kan rida fram det. Äh jag vet inte, jag spånar bara lite tankar, men det är ju intressant :D
 
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?