Såret

Jag blir så kluven, är det verkligen bra att ha bandage hela tiden? Samtidigt har det  ju inte läkt ihop, inte hålet i alla fall så det kan ju komma in smuts och annat skit lätt, men.. hur ska det få chansen att läka när det är så instängt? Nu har det gått en vecka ju och det är fortfarande öppet. Hon är också fortfarande väldigt svullen runt kotan, undra hur länge den svullnaden kommer sitta i. Jag tvättar och byter bandage varje dag, men så var det en som undra om man verkligen ska peta och greja i såret varje dag, om det skulle försämra läkningen så att säga, o andra sidan vill jag hålla det rent då det fortfarande varar lite, om det nu inte är läkningsvätska som veterinären pratade om. Jäkla synd att jag inte får i henne penicillinet!
 
Jag har ringt och rådfrågat veterinären så många gånger denna vecka, man är väl lite mer utav en kändis, eller stalker där, och jag gör ju som de säger men.. ja sedan tycker olika veterinärer olika och jag har ju helt klart lärt mig att bara för att man är veterinär behöver man inte ha rätt. Man kan ju inte rå för att man funderar mycket på sin lilla bebis, man vill ju bara göra det som är bäst för henne.
 
Idag
 
 
Sjuka benet
 
 
Friska benet
 
 
 
 





Kommentarer
Danielle

Salvan jag skrev pm påskyndar läkning av öppna sår :)

2013-09-07 @ 14:56:56



Titti

Proteinsalva kanske kan hjälpa? Och nog måste det då luft ibland?? Såsar det så är ju potatismjöl inte fel heller.

Svar: Ne jag har också hört att potatismjöl ska vara bra..
mittangsull.blogg.se

2013-09-07 @ 16:34:12
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Erika Pettersson

Usch :/
Men helt klart borde de nog hållas lite öppet.
Men frågan är ju hur. :/

2013-09-07 @ 18:20:14
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/



Marie

Luft är alltid bra! :) Se till att smörja med 4Ess-salva eller grankådssalva. :)

2013-09-07 @ 19:08:41
URL: http://kusken.blogg.se



Agnetha -

Jag röstar för Vegebom salva. Grymt bra.

2013-09-07 @ 20:09:56
URL: http://sockerponnyn.blogg.se



Elli

Freyja fick ett liknande sår på insidan av höger skenben, ett hål som gick lite snett upp, såg jätte äckligt ut.. Hur som, på henne så bytte vi först bandage varje dag men sedan så kände vi att de inte hann läka något när vi va där och pillade varje dag så då började vi byta bandaget varannan dag ist och hennes sår har blivit såååååå mkt finare.. Hennes sår varade aldrig dock men har hon varit skadad i säkert tre veckor nu och de började inte läka förrän i början på den här veckan så hopp finns de ännu på att de ska läka ihop fint :)

Svar: Jahaa ja men jag tror som du, att byta det med några dagars mellanrum, för det har verkligen börjat ge resultat sedan jag började med det. Det blir väl så att såret får vara ifred och hinna läka :) Men var det inte du som inte hade häst eller är jag helt ute och cyklar nu? :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-07 @ 22:53:27
URL: http://wirrie-bell.blogspot.com



Josefine

Nej, nej! Öppna sår som går djupare än överhuden ska inte luftas! Det är en gammal myt! Det är mycket större risk för infektion om man lyfter förbandet ofta i avsikt att "lufta" såret!
Av bilden att döma ser det inte infekterat ut så jag skulle råda att prova låta förbandet sitta iaf två dagar. Svullnaden behöver komprimeras (lindas) för att förbättra blodcirkulationen i det skadade området och därmed främja läkningaprocessen. Det finns bakteriedödande kompresser som är bra att lägga direkt på såret (Sorbact) och sedan linda med bomull och klisterlinda.
Det tar ofta tid att läka sår av den storleken och det är viktigt att de liksom läker inifrån och ut så att bakterierna liksom inte får ligga och gotta sig innanför något som ser ut att vara nästan läkt. Därför tycker jag att du ska fortsätta ha förband över tills där är en fin liten skorpa över.
Hoppas det ordnar sig!
Med vänlig hälsning, en som jobbar mycket med sår

Svar: Okej så du tycker man istället ska tvätta såret och byta bandage varannan dag? Min travhäst gick med mycket bandage förra året och han fick brännskador av det :S Så det låter ju inte så roligt att ha bandage i flera veckor när han fick brännskador strax över en vecka, dock hade inte han öppna sår utan små sticksår och var supersvullen.
Är du veterinär :)?
mittangsull.blogg.se

2013-09-07 @ 23:19:21



Josefine

Ojdå, brännskador? Kanske var just den hästen allergisk mot förbandet som användes?
Det brukar inte vara någon fara att ha benet lindat så länge man inte lindar för hårt och ser till såret med någon dags mellanrum så att det ser rent ut. Och tvättar bort ev "var" och sårsekret så att man får en fin såryta. Just svullnaden motverkar sårets läkning och det är den man vill minska genom att linda, plus att lindan ju blir ett skydd mot smuts.
A och O är att så gott som möjligt undvika infektion i såret. Och eftersom du haft svårt att slutföra antiobiotikakuren så är mitt råd att absolut vara noga med att skydda såret från smuts och enklast då med antibakteriellt förband, bomull runt benet för polstring och därefter Linda med klisterlinda, dock inte för hårt så att det stasar (stoppar blodtillförseln). Och att byta förbandet ca varannan-var tredje dag beroende på hur du tycker det ser ut. Läker det och ser rent ut (sårvätska ger lite gulaktiga krustor istället för mörka bruna som det blir vid blodiga sår) så tror jag gott du kan byta var tredje dag. Läkningen kan ta några veckor.
Lycka till!

Svar: Okej, det låter ju som att du har lite erfarenhet. Min veterinär sa samma dag Kaera gjorde illa sig att jag skulle byta bandage var tredje dag, men eftersom såret har varat så känns det ju inte så roligt att låta det vara så i två tre dagar?:S Kan det inte bli sämre då? Hon har varit lindad dygnet runt nu i en vecka men svullnaden kring kotan går inte ner.. så jag vet inte hur jag ska göra åt svullnaden? Nu har jag en vanlig kompress mot såret då de på apoteket sa att kompresser mot bakterier var receptbelagd. Sedan har jag lindat ett lager bomull runt benet och sedan självhäftande bandage, så löst jag kan bara det inte glider ner. Så jag har väl i o för sig gjort som du redan tycker. Jag funderar på om man ska smörja med en slags salva efter jag tvättat såret? Typ kanske aloe vera gel eller annat som kanske kan påskynda läkningen? Vad tror du?
mittangsull.blogg.se

2013-09-08 @ 10:12:16



Josefine

Är såret bara rent när man lägger på bandaget så ska det inte vara någon fara att låta bandaget sitta tre dagar. Sår behöver få vara ifred lite för att läka. Ett bra förband är en jättehjälp. Varje gång man lyfter förbandet på ett öppet sår innebär egentligen en ökad infektionsrisk.
Just Sorbact (antibakteriellt förband) är inte receptbelagt. Köpte själv för ett par veckor sedan på Apoteket utan recept. Gröna är kompresserna.
Svullnaden kommer nog hålla i sig så länge såret är kvar. Prova linda lite hårdare. Det ska liksom "trycka åt" svullnaden. Så lindan får inte vara för lös heller. Sådana klisterlindor brukar vara lite elastiska. Ett tips när du lindar ett svullet ben är att dra ut ca 20-30cm linda, känn efter på elasticiteten var "max"-läget är och så tar du tillbaka till hälften och lindar om. Då är trycket som regel lagom för att komprimera svullnaden. Så "till-hälften-spänd" är lagom att linda.
Jag skulle inte smörja någon salva i själva såret, det är svårt att hålla salvan ren från bakterier och det ökar ju risken för infektion. Däremot kan man om såret vätskar mycket smörja ett tunt lager zinksalva eller inotyol runt sårkanterna för att skydda den sköra nya huden som bildas i läkningsprocessen. Men det är som sagt bara om såret vätskar mycket, om förbandet är vått när du tar av det. Annars nej, helst ingen salva i såret.
Jag tycker som sagt att det ser ut att läka fint på bilderna du lagt upp. Tyvärr får man låta läkningen ha sin gång, ha tålamod - även om det är svårt.
Tur i oturen för er att den värsta sommarvärmen är över med all ökad infektionsrisk den innebär!

Svar: Jag är lite nyfiken på vad du tycker om att ha samma sorbac kompress mot såret i två-tre dagar? Det är en del som kommenterat och säger att man måste byta detta varje dag, men då är man ju och stör såret igen ju.. nu har såret varit ifred i två/tre dagar, hur tycker du det ser ut? Den nyaste sårbilden, ej tvättad.
mittangsull.blogg.se

2013-09-08 @ 11:19:16



Malin

Inga salvor eller liknande skulle jag säga! Håll rent med koksalt och byt bandage tills de har blivit en skorpa. Du kan ju lufta de medan du borstar eller liknande men jag skulle ha de bandagerat tills de hade läkt.

2013-09-09 @ 07:53:55
URL: http://malinsjolander.se



Anonym

Rensa såret mekaniskt dvs.ta bort allt som inte ska vara där det man kallar för biofilm(den gula bakteriebeläggningen) som hämmar sårläkningen.
Inga salvor ! Koksalt är onödigt eftersom kranvatten är mycket renare än såret och man snålar sällan med det...Sedan får ju hästar lätt svallkött,det är också sårläkningshämmande, be veterinären skriva ut lotagen att pensla försiktigt på ev. svallkött.Om såret vätskar mycket med gulaktigt inslag så är sorbactkompress bra, men den koloniserar bakterier så den måste bytas dagligen. Se till att såret är täckt. Och var uppmärksam på att skorpor nte alltid är bra,kan tjäna som "paraply" för snuskiga bakterier. Jag jobbar med sår på sjukhus,men kunskapen är ungefär av lika stort värde när det gällt våra hästars sårskador ! Det ser annars inte så illa ut tycker jag. Lycka till !

Svar: Okej nu har ju jag börjat precis pröva att inte byta bandage och tvätta för ofta, för såret läkte aldrig och jag var brydd om det berodde på att jag var där och greja varje dag. Min veterinär lade dit sorbac kompress när skadan precis var skedd, enligt henne skulle jag byta bandage var tredje dag. En gulig vätska kunde även vara läkevätska sa hon. Skorpor är jag försiktig med, min förra häst petade jag på skorporna och när jag då tog han till veterinären sa han att man INTE skall göra detta för det bara förvärrar, därmed fick han lite brännskador och ärr. Så peta skorpor har jag lärt mig att man inte ska. Tack för ditt tips :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-10 @ 18:48:13



Julia

Min mamma skrev senaste kommentaren om du undrar :) Finns ingen jag litar mer på än henne när det gäller sår. Hoppas det blir bra snabbt iaf! Kram

Svar: Vad gullig din mamma är som försöker hjälpa till!! Tacka henne så hemskt mycket för det!! <3 :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-14 @ 15:26:02
URL: http://ohjuliet.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?