Läsarfråga: Foder

Jag har börjat försöka läsa mig in lite mer på foderfrågan och kring kraftfoder till hästen och om hur bra det egentligen är att ge, ganska intressant och det väcker ju helt klart tankar hos en, kommer läsa på ännu mer och komma in på foderfrågan i något inlägg längre fram.
 
Nu är jag nyfiken vad ni fodrar era växande unghästar med (Ge ålder)? Går de på fri tillgång till hö/hösilage på vinterhalvåret? Analyserar ni höet? Tillsätter ni med något slags kraftfoder? Exemeplvis havre/korn/miniraler? Varför? Hur resonerar ni erat val av foder? Vad anser ni medför risker? Finns det något foder ni ratar? Berätta och berätta gärna kring tidigare erfarenheter.
 
 
Sedan har jag en fråga som är lite mer ang kring min egna lillfis. Tycker hon börjar se ganska bukig ut, alla hästarna är väl mer eller mindre lite bukig då de bara går och äter utan någon motion, men jag tycker min minsta fläckiga fis är mest bukig och har fått en liten ballong mage. Hon går på stort fritt höstbete för tillfället utan något annat tillsatt foder. Är det vanligt att de blir bukiga de små? Jag brukar i första hand tänka på proteinbrist och betets näring blir ju sämre och sämre, men jag blir osäker. Kaera ser mer rultig ut nu än vad hon gjort tidigare. Kolla masken ska jag göra för det har jag inte gjort än. Ni med ett gäng unghästar? Brukar de bli bukiga eller brukar de många gånger tyda det på att något är fel eller fattas i fodret?
 
 
 
 





Kommentarer
Agnetha

Bukig och svag överlinje indikerar proteinbrist. Jag skulle fodra en växande unghäst med protein för att säkra tillfärseln och sund tillväxt. Svenska beten/hö har ofta låg proteinhalt, och hästar som växer långsamt typ Islandshäst behöver mycket protein... (jag ger tex. Wilmer 1/2 kg protein/dag- för att han ska
muskla sig ordentligt, han har fått jättefin överlinje på bara några veckor.)
Analys på höet visar om tillskott behövs. Jag fodrar Wilmer
på känsla "just nu" (eftersom han var så dåligt musklad) men så snart vinterfodret kommer blir det analys!

Svar: Okej ger du han sojamjöl då eller? Jag har också funderat på att ge henne ett proteinrikare tillskott typ sojamjöl då unghästar behöver mer av protein när dom växer, men samtidigt är jag lite osäker att börja fodra kraftfoder så tidigt. Havre och korn är något de rekommenderar lite överallt ser jag. Blandat kraftfoder som mysli och liknande tycker jag inte finns någon mening att ge sedan blir jag osäker då det pratas mer o mer om att det inte är sunt eller bra för hästarna att äta blandat kraftfoder heller, bästa vore om de bara kunde gå på hö men då gäller det att det täcker deras näringsbehov också. Men som sagt är lite feg att börja fodra en unghäst :p samtidigt måste jag ju Om hon inte får i sig det hon behöver
mittangsull.blogg.se

2013-09-23 @ 10:53:54
URL: http://agnethagothe.se



Anonym

Jag ger sollilja pytte pytte musli å lite sojamjöl sedan flytande b-vitamin. Hon får bara liiite kraftfoder för att hon ska få i sig bvitaminen så vet inte om de lilla hon får påverkar just nåt. :)) Hon e ju också bukig ;) kram kram

Svar: Okej :) Ja dom är lite bukiga hehe. Ja hon har fin söt liten fluffig lugg, hela manen o allt är så fluff o söt ^^
mittangsull.blogg.se

2013-09-23 @ 11:10:00
URL: http://solliljans.blogg.se



Anonym

Föressten kajra eee så fin i luggen med hennes slingor!!

2013-09-23 @ 11:11:25
URL: http://solliljans.blogg.se



Frida

Nu är det ju inte min unghäst men 2,5åriga Vindur i mitt stall var bukig i vintras och då fick han börja äta lucern och blev snabbt bättre. Han mamma var det samma sak med fast hon är 9år så det var nog proteinbrist i höt. Han får också några dl hestamix ibland just för vitaminer och mineraler. Våran equiterapeut sa att får de inte alla vitaminer och mineraler de behöver innan 2år drabbar det dom längre fram sen och en växande unghäst att större behov av allt än en ridhäst.

Svar: Jo det är ju väldigt viktigt att de får i sig ordentligt med näring när de växer, samtidigt vill man ju inte proppa i dom för mycket kraftfoder heller- ha hört att kraftfoder egentligen inte är bra för hästarna.. men vad vet jag, jag må ju ge dom det dom behöver! Ger du Guffi nått nu?
mittangsull.blogg.se

2013-09-23 @ 13:29:09
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Rebecca

Åh jag är i typ samma sits som dig och undrar så mycket. Först och främst ska jag i alla fall göra en analys, för att se om det ens behövs något kraftfoder eller ej- och vad och hur mycket i såna fall. Annars får man gå på känslan - men jag har sånt kontrollbehov och väljer då att analysera :) ( vilka är billigast och snabbast?!! )

Bukig, tjock men tunn med muskler brukar betyda proteinbrist och årets hö har varit proteinfattigt för våra islandshästar så jag antar att det är proteinet som behövs :)

Svar: Ja jag har också lite av ett kontrollbehov :P Man vill göra det absolut bästa åt hästen! Foderanalys är ju kanon, räknar du foderstat själv eller skickar du in resultaten och får den uträknad?
mittangsull.blogg.se

2013-09-23 @ 18:48:41
URL: http://rebmj.blogg.se



Erika

Raski går på hel havre, kornkross, mineraler. :)

2013-09-23 @ 20:27:38
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Titti

Vi skickar in foderanalys på agrilab. Sen får man ju ta det därifrån. Har man bra hö borde man ju inte ge så mkt extra. De har ju testat att ge bara bra hö och det har ju visat sig att de hästarna inte presterat sämre alls,än de som fick kraftfoder åxå,det var på travhästar om jag minns rätt. Vitaminer å mineraler är nog bra att ge iallafall.

Svar: Ne höanalys brukar jag också göra men nu går det ju fortfarande på höstbete så det blir ju sen i så fall :) Ne jag har också läst det där om att ett bra hö ska duga och kraftfoder är rena skiten för deras kroppar..
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 08:17:53
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Emma

Har en 8-årig valack som är bukig, har också en 11-årig valack som inte alls är bukig. Vi har inte haft något bete denna sommaren för vi har plöjt våra åkrar. Så de har fått gå i en skogshage med skogsgräs och hö. Jag började bli orolig för att han var så bukig så frågade vet. Han sa att jag skulle ge kraftfoder till hästen och motionera mer. Men har alltid varit lite skeptisk till att ge för mycket kraftfoder och han blir riden 5 dagar i veckan. Så jag fortsatte att fråga runt. Fick svaret att de flesta hästar blir bukiga nu på hösten, eftersom de suger åt sig allt de äter så de ska klara vintern. Så jag är nog lika kluven som du till bukiga hästar...

Svar: Ja.. ne men för oftast så handlar det ju om proteinbrist. Jag har brukat ge mina hästar proteinrikt foder om höstarna men eftersom det bara var Kaera som såg ut som en jättetunna blev jag lite fundersam, o andra sidan kräver väl hon mer näring än de vuxna hästarna..
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 08:45:25



Agnetha

Att hästarna blir bukiga på hösten beror på att det är hög sockerhalt och lågt proteinvärde, i allafall betande hästar.
Därför kan man fodra upp med protein.

Bukighet är inte fetma. När hästen blir fet sätter
det sig över revben, manke, hals och nacke. Det är inte för inte man säger "fång-nacke"!

2013-09-24 @ 09:30:32
URL: http://agnethagothe.se



Ida Klausner

Vill också veta detta! Läste en tidigare kommentar om lusern, det ska nog jag prova :)

Svar: Ja jag har också skaffat lusern nu, blandar det med sojamjöl och vitaminer så nu jädrar må det väl bli nått ;)
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 10:43:21
URL: http://idaklausner.blogg.se



Jenny S

Vi ger lucern eller hippo alfa grow och soja till våra hästar på vintern och när de behöver mer protein...

Havre och andra sädesslag har jag hört inte bryts ner något bra av hästkroppen och mer blir "slaggprodukt" som ligger kvar i systemet bara.

Svar: Okej och jag har hört och läst tvärtom att blandfoder och musli och sånt är inte alls bra för hästarna som är onaturligt för dom att äta, men havre och korn exempelvis är något naturligt och skonsamt för hästen att äta. Hmmm.
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 13:11:07



Paulina - Paulinas.se

Jag kan berätta hur vi gör där jag arbetar. Alla unghästar får fri tillgång på hö och mineraler utöver gräset de har i sina hagar. Det är stora förpackningar där hästarna får slicka i sig så mycket de behöver själva. Här fungerar det väldigt bra och hästarna är fina i hullet.

Svar: Jajamensan :) Ja men då behöver de alltså inget proteintillskott eller så? Det är ju oftast proteinen om hösten som de behöver :) Kanske har ett riktigt bra hö`?
mittangsull.blogg.se

2013-09-24 @ 20:47:16
URL: http://paulinas.se



Frida

Svar: Ja, Guffi får ca 3dl hestamix efter motion blandat med linfröolja, kiselgur och nyponpulver. Han får alltså hestamixen mest för att få i sig det andra och det är ju speciellt framtaget för lättfödda hästar och jag gillar det. Vill inte heller ge för mycket, men han får inte ens varje dag och inte särskilt mycket egentligen.

Svar: Okej ja det där med foder är inte lätt, vad man ska tro på och lyssna på, de säger ju så olika överallt OCH det forskars så olika tydligen.. man vill göra det rätta men vad ska man lyssna på?
mittangsull.blogg.se

2013-09-26 @ 19:58:01
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Rebecca

Jag har tyvärr inte kommit så långt att ta analys än.. Men måste göra det snart. Hur har du gjort? Vet du billigaste och snabbaste leverantören?

Jag har turen som har en vän som är expert på att räkna ut vad hästen behöver och inte sen när hon fått sett analysen, så jag ska bara ta mig an att fixa det först ;) haha!

Svar: Agrilab har jag skickat till och är mycket nöjd!!
Vilket flyt, inte dåligt att ha en vän som kan räkna foderstat, en annan har inte alls den typen av huvud för sådant, förr hade jag en via nätet som räknade åt mig, men tror inte det är aktuellt längre, känns inte rätt att fråga heller, så jag vet inte hur jag ska få min uträknad faktiskt..
mittangsull.blogg.se

2013-09-27 @ 12:04:38
URL: http://rebmj.blogg.se



Frida

Svar: Lyssna på dig själv och vad du tror på och det du tror är rätt för dina hästar så blir det nog bra tillslut :)

Svar: Ja :) Oftast ska man lyssna på sig själv så är det ju :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-27 @ 12:56:17
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Rebecca

Okej tack så jättemycket!! :) Kan ju fråga henne om det blir aktuellt om hon kan tänka sig och hjälpa fler ;)

Svar: Ja men gör det :D!!
mittangsull.blogg.se

2013-09-28 @ 12:46:55
URL: http://rebmj.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?