Ett tips

Ett ganska lätt tips för att se hur mycket du egentligen rider med din kropp och vikter är helt enkelt att släppa helt på tyglarna. Be hästen svänga dit du vill, runda sig runt din skänkel och böja sig genom kroppen fram till nacken/huvud, stanna o.s.v. ALL ridning sker via kroppen, även när man vill böja hästen, det gör skänklarna och inte händerna. Man får ett ganska så bra kvitto på hur pass mycket man rider med kroppen och hur pass mycket man rider med händerna genom att släppa på tyglarna helt.
 
Är det så att det visar sig ha varit lite mer ridning med händer och hästen "inte lyssnar" får man börja lite från skratch. Det handlar egentligen inte om att lära hästen, det handlar mer om att få ihop delarna på sig själv. Är man van att rida mycket med händerna så är det inte så lätt att släppa det hux flux och bara rida med kroppen och vikter. Man måste lära sig att få kontroll på sig själv, skapa rutiner och känsla.
 
Till en början kanske man får vara lite överdriven och nästan hänga sig åt ena sidan om hästen är van att bli styrd och riden på ett annat sätt, som typ med händer, och det är så lätt att hamnar där, med händerna, även om man vet att ridning handlar om att rida med hela kroppen. Och även om man tror sig tycka rida med bara kroppen så kan nog händerna spela oss ett spratt, därför är det bästa sättet att kolla sig själv genom att släppa på tyglarna helt (alltså inte röra dom alls) och rida i de gångarter som är på plats, tölten kanske är lite svårare att bara släppa ut tyglarna på helt, det beror ju på hur säker den är i tölten och hur man ridit i tölten innan, men skritt, trav och galopp i alla fall. Se hur pass mycket man egentligen använder sin kropp och vart man verkar använda händer som mest och minst.
 
Det var ju inte så länge sedan jag började från noll med Fifa, lära henne trava, galoppa, gå på volt, flytta undan, stanna, lyssna, ja det som är basic liksom och då blir det ju lite mer handhjälp. När man sedan kommer framåt en bit ska det bli mindre händer och mer kropp. Jag kan säga att det blir en helt annan ridning och en annan häst genom att försöka skippa händerna så mycket som möjligt. Fuskar jag och latar mig med händer då försvinner hela överlinjen, rörelsen och den fina ridningen. Jag tror många använder mer händer än vad man tror, och det behöver ju inte handla om att du har kontakt med hästens mun, bara det att du leder ut på tygeln eller nuddar/petar tygeln med handen så har man ju använt händer och släppt lite av kroppens arbete. Det gäller att sätta om muskelminnet. så testa :) Kolla dig själv.
 
Jag och min Bitter när jag började utbilda honom, på filmen har jag ridit honom i ca ett år. Vi körde då western. Här BÖRJADE jag lära mig mer vad ridning var och då red jag nästan mindre med händer än vad jag gjorde när jag kom tillbaka i islandsridning. Han är så sjukt rolig att rida, sååå lyhörd. Saknar att rida honom. Men ni ser ju även här, ledande tygeltag ibland, eller lägger tygeln mot halsen, tar upp tyglarna då och då vid ryggning, även fast det inte behöver vara kontakt med munnen så använder man ju ändå tyglarna och kan tappa kroppen lite. Nu behövde jag inte röra tyglarna på den här hästen egentligen, han var så superlyhörd att jag kunnat rida utan träns, han är tio gånger mer lyhörd än min skäckdam där ute ^^
 





Kommentarer
Mikaela

Jag har alltid undrat; rids bitter fortfarande? Kan du inte ta och berätta eran historia? Verkar ha missat det! Kram :)

Svar: Jag ska berätta om vår historia, kommer snart ut inlägg om det :)
mittangsull.blogg.se

2013-09-10 @ 08:40:07




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?