Premiär: Handhäst

Egentligen inte för jag har fusktestat lite för ett par veckor sedan, men det var bara några hundra meter, barbacka och i grimma på Fifa med Kaera bredvid i lugn skritt - så jag vill väl inte påstå att det var en riktig handhäst-tur ;)
 
Men idag tog vi tag i saken. Redan när jag tog ut flickorna ur hagen hade Karea energi och var så framåt och positiv på vägen upp till stallet, annars får man nästan dra med henne - hon är lite småseg, men idag var det fulla rullar med öronen rätt fram, hon såg hemskt glad och nyfiken ut. Band upp båda töserna som stod som två vackra änglar, mina änglar <3 Sadla Fifan och borsta minstingen som såg ut som en lerig griiis. Sedan bar det iväg. Vi stack mot skogs.
 
Jag har tidigare använt spö vid promenader för att driva fram Kaera, det är ju inte så att hon går framför en haha, men Fifa var likadan fast i ridningen när jag köpte henne, seg som tusan. Typisk unghästsak - kanske lite osäker och ovan. Så spöt har hon lärt sig betyder framåt. Idag gick det riktigt bra med att driva henne fram, hon lyssnade galant och jag var noga med att jag ville ha henne bredvid mig ungefär strax förbi min skänkel, hon fick varken gå längre fram eller längre bak utan hon sla lära sig att hålla samma position. Och vet ni.. det var sååå roligt, vi både tölta, trava och galoppa, eller ne jag och Fifa - Kaera travade på hon, men i en backe i skogen tog hon galopp bredvid Fifan och det var hemskt roligt att få se deras rörelser tillsammans, de rör sig helt olika!
 
Ibland blev det lite småhackigt, Kaera saktade in, vi hann hamna framför, då saktade vi in och Kaera travade ikapp. Så visst hon höll inte samma tempo hela tiden men jag måste säga att båda mina hästar var sjukt duktiga och Kaera började fatta grejen mer och mer så tillslut behövde jag inte peta spöt på hennes rumpa längre, hon ökade när jag visade pekpinnen och hon hade ganska bra koll när vi skulle upp i en annan gångart. Hon var väldigt positiv och framåt. Mötte bil gjorde vi till och med utan problem, det var bara att valla ner minstingen i diket. Jag var så stolt. Första gången jag har handhäst dessutom så jag tyckte det gick ypperligt! Kommer bli kanonroligt när det blivit en vana och när Kaera byggt på sig lite mer självförtroende, när det bara ska flyta på :)
 
Jag såg på Kaera hur roligt hon tyckte detta var, hon såg så himlans glad ut och Fifan hon ånga ju på jättefint!! Åh det här behövde jag, det var dunder-roligt, och att man kan bli SÅ glad över en sån här sak?! Mina prinsessor, och Fifan verkade ju absolut inte klaga på sällskapet. Mina jäntor <3 Kommer bli mer handhästridning framöver, tar nog en till tur den här veckan! Roligast var ju ändå att mina flickor verkade tycka det här var kalasroligt!
 
 
 
 
 





Kommentarer
Anonym

Önska svala levde då hade en annan kunna gjort sällskap och tur du fått en sån snäll unghäst. . Solis är ett monster idag sparka hon.med hoven mot mog osv.. blä börja bli lite osäker på henne ibland. hon är den tuffaste häst jag träffat är så orolig att hon ska bli en cloudy..

Svar: Jag kan hjälpa dig med Solis om du vill. Hon känner nog att du är lite ovan och osäker. Det är bara att säga till jag hjälper dig så gärna.
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 17:24:31
URL: http://sollilja.blogg.se



Agnetha

Haha vad söta de är! Tror också det är en unghästgrej att hon inte går fram.
Hon var nog lite piggar idag eftersom hon inte härjat med Solis.

ang. inlägget ovanför ang sollija så är det ganska vanligt att unghästar blir bråkiga av att inte ha lekkamrater.
ursäkta at jag är näsvis men det är många som upptäckt det .. som barn ungefär, de behövet också andra barn för att inte bli rastlösa och uttråkade och hitta på bus ...

Svar: Jag tror också hon hade lite mer energi och ville göra något idag :)

Fast Solis har en jämnårig hon leker med där hemma :) Solis har alltid varit väldigt tuff även mot de äldre hästarna, knappt hon flyttar på sig när de biter och sparkar mot henne.
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 18:48:17
URL: http://agnethagothe.se



Agnetha

ok :) vad bra att hon har kompisar! Såna tuffa hästar behöver det! Hoppas det går bra för henne. Man får sätta hårt mot hårt...

Svar: Ja samtidigt tror jag såna hästar skulle behöva äldre hästar också som kan sätta dom på plats men hon har tyvärr bara den lille som sällskap, men man kan inte få allt, jag önskar Kaera hade kompisar men det går inte att lösa som det ser ut nu, jätte trist =/ Men hoppas till våren!
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 18:59:42
URL: http://agnethagothe.se



emma

Va kul=)Vill också kunna göra det med min bebis=)Har en äldre häst i stallet som jag kan få låna o ha min som handhäst. Hur började du träna Kaera? Min häst är så himla stirrig o nervös när vi är ute o promenerar så vågar inte ha henne som handhäst ännu. Vet ju inte hur den andra hästen reagerar om min börjar stirra. Ang Sollilja så kan jag säga att min häst är också en supertuff häst o gjorde precis som sollilja när hon var ett år. Och det är bara att vara bestämd och visa vem som bestämmer. Min häst testar mig fortfarande ibland men hon är bara 2 år så de måste ju få ha lite hyss för sig=) Det kommer lösa sig med Sollilja=) Mvh emma

Svar: Ja det här var ju första gången på riktigt som jag tog med henne som handhäst :) Så jag har nog inga tips på hur jag har tränat. Däremot så tränade jag med att driva fram henne med spöt vid promenader, för en del unghästar kan sega och hamna efter och man vill ju ha dom vid sin sida, sedan kanske det finns de som vill ligga före och det är väl samma sak där, träna unghästen VART den ska gå.
Vore jag du skule jag rida ut på hästen du får låna först och checka av liten hur den är, du märker nog fort om det är en lättskrämd stissig häst eller en cooling. Är det en cool häst så tror inte jag den kommer reagera på din lillas stissighet, och det är ju ännu bättre om du väljer en cool och trygg häst som ridhäst när du ska ta med din lilla för då kommer hon såsmåning om lära av den andra att det inte är farligt.


Om man är osäker på just handhästgrejen kan man börja med att du sätter typ en longeringsgjord runt ridhästen, sedan binder du fast unghästen 3-4 dm kanske runt en ring i gjorden och går med hästarna, du kan ju även longera dom så ilag och ha unghästen i mitten till en början. Det kan alltid vara en bra start :) Segar unghästen på får du försöka driva fram henne, lära henne framåt och att hon ska följa den andre.

Jag började direkt från ryggen för jag tyckte det var lättare att komma åt Kaera med att driva fram henne, och sedan var det ju inga problem :)
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 20:51:19



Erika Pettersson

Va duktigt av henne. :)
Inte lätt o veta exakt vad man ska göra, men de verka ju gått bra.

Svar: Ja jädrans de är så duktiga båda två, ja menar det låter enkelt men det är inte bara att ha handhäst och lära de små hänga på. Sedan tror jag det är viktigt att man har en lugn, trygg och lyhörd ridhäst.
mittangsull.blogg.se

2013-10-29 @ 21:25:08
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/



Erika Pettersson

SV;
Absolut som tål att de går en häst bredvid osv. :)
Raski gick ju som handhäst en del när hon var yngre på Grim o de var nyttigt för henne.

Där gick de inte fullt lika bra o ha Grim som handhäst på Raski för hon tjurade sådant på honom då o ville sparka o ha sig.

Svar: Jaha ajdå ja då är det ju inte roligt :P
mittangsull.blogg.se

2013-10-30 @ 08:39:27
URL: http://erikapettersson.webblogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?