Stångbett?

Jag är väldigt försiktig med att gå vidare med saker som kräver att hästen är redo, man ska vara försiktig. Stångbett är något jag är väldigt försiktig med, det är inte direkt det första jag tränsar hästen med.
 
När tycker ni en häst är redo att ridas på stångbett? När tycker ni INTE en häst är redo? Vad finns det för risker om man börjar för tidigt? Nyfiken på era åsikter! Kom igen, ordet är ditt!
 





Kommentarer
Agnetha

Enligt mig: Stångbett används i två syften när det gäller Islndsridning; som förbannad nödbroms (!!) - gärna med kombinerad nosgrimma (achen)- i tävlingssammanhang,eller som verktyg för det ultimata finliret i att forma nacken. Vilket man typ aldrig ser.. :-/ nu är jag hård och raljerande men jsg tycker verkligen att det är detta man ser... (generellt).

Islandsstången är ju en blankstång, rätt svårhanterligt tycket jag. Skulle hellre rida med kandar alt. kapson+stång om jag nådde den nivån...

Så tycker JAG. :)

2013-05-01 @ 12:04:08
URL: http://www.agnethagothe.se



Agnetha

jag tror förresten inte att alla hästars mål är att ridas på stång.
i mina ögon finns det inget egenvärde i det, såvida man inte rider dressyr på väldigt hög nivå...

2013-05-01 @ 12:10:13
URL: http://www.agnethagothe.se



Hanna

För mig som hör till AR-skaran ser jag kanske lite annorlunda på stångbettet. Jag sätter lika gärna på ett stångbett + kapson på en oskolad häst som att börja med tränsbett på den. Det beror helt och hållet på vad jag behöver få för effekt i hästen. Är det en häst gärna vill dyka med nosen kan tränsbettet vara bra då det fungerar uppresande, behöver hästen istället hjälp med att söka nedåt-framåt är stångbettet bra. Jag skulle dock inte rida på bara stång så länge som hästen inte går att böja och forma utifrån min sits, då behöver du något mer. Sen gillar jag hackamore + nån form av kapson för att få det bettlösa alternativet men med samma funktion som stången. Huvudsaken är att jag vet varför jag vill använda en viss typ av betsling/bettlöst, hur hästen fungerar på det och att jag själv vet hur jag ska inverka för att störa och "förstöra" så lite som möjligt.

2013-05-01 @ 14:07:52
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



evelina

jag ser ingen som helst annledning att rida med stångbett. min häst SKA vara så välriden att jag får det lilla extra utan massa bett o trams. gillar verkligen inte stångens "böj på huvudet" inverkan. på unghästar borde det va förbjudet att ens prova. strunt i formen , rid för framåtanda o lösgjordhet så kommer formen NÄR HÄSTEN ÄR STARK O REDO för det...

2013-05-01 @ 15:56:51



Elinor

Tyvärr är det ju inte så många som kan rida på ett korrekt sätt med stångbettet. Allt handlar om utbildning, bootsen eller stången gör ingen märkvärd skillnad utan det som gör skillnaden är god ridning där hästen är välutbildad och balanserad och tar i bakifrån. Jobbar hästen rätt så kommer formen på köpet. Finns för många som använder stången i fel syfte, form sitter inte i halsen.

2013-05-01 @ 18:09:38
URL: http://raggsockornas.blogg.se



Emma G

Jag tycker att man kan använda stånget när hästen är så välutbildad så att det inte behövs ;) om du förstår hur jag menar haha. Jag rider Freyfaxi på stånget då och då, och jan fungerar bra på det. Gillar stånget då mina hjälper förfinas och det där lilla extra kommer fram :)

2013-05-02 @ 10:29:01
URL: http://freyfaxi.blogg.se



Elli

Jag håller mer kommentaren över :) Och sedan måste jag bara säga att din blogg är otroligt inspirerande!

2013-05-02 @ 10:50:12
URL: http://wirrie-bell.blogspot.com



Josefine

Hmm, gud vad det känns som jag kan skriva en novell om detta MEN ska fatta mig kort, jag tycker att stången ofta missbrukas både såväl inom islandshästar som andra grenar. En häst redo för stång för mig är en lätt och lösgjord häst med välbyggd kropp som INTE går emot handen, eller lägger all sin vikt på framdelen, den ska alltså bära sig korrekt. Den ska ha kommit en bra bit in på sin utbildning och stången ska användas i syfte att plocka det lilla extra och förfina hjälperna ytterligare lite. Sen anser jag att stången är lite mer ett renodlat tävlingsbett än träningsbett. SJÄLVKLART ska man träna på det också om man ska kunna tävla på det. Men kanske ska det inte användas som ett tränsbett i träningssyfte. Gud så luddigt, hoppas du hänger med!

SV: Jaa han är så fruktansvärt söt, vet knappt vart jag ska ta vägen! :D
Ååååh, när ska ni neröver? ;) Jag kan faktiskt när som helst under nästa vecka! :)

2013-05-02 @ 19:08:12
URL: http://Isbitarna.se



Jossan

Jag håller med Emma. Om man ska använda islandsstång så tycker jag att man ska använda det när hästen inte behöver det, så som andra Josefine säger, hästen ska vara stark i kroppen, orka bära sig rätt och vara lätt i handen och för hjälperna i övrigt. Då tycker jag att det är okej att använda det. Sen får man också se över situationen litegranna... Om hästen är jäkligt stark och drar väldigt mycket så det finns stora risker för att man försätter både sig själv och hästen i en farlig situation så tycker jag att det är okej att använda skarpare bett så som islandsstång, pelham eller Jaktkandar. Hiss bett i alla former är jag däremot mycket emot! Kan finnas något som jag tycker är något så när som okej men inte mer.
(Haha märks det att jag suttit och skrivit uppsats innan eller? Väldigt vad formellt det blev!)

2013-05-03 @ 15:16:07
URL: http://semtegensis.blogg.se



Jenny

Jag ser faktiskt ingen anledning alls att rida med stångbett, som många andra redan påpekat används den ju främst som nödbroms på tävlingar och den användningen gillar jag verkligen inte. Man måste vara så enormt duktig för att kunna rida med islandsstång på ett korrekt sätt och dit kommer nog aldrig jag, och inte så många andra heller. Det känns som ett väldigt överflödigt redskap, helt enkelt.

2013-05-03 @ 22:04:17
URL: http://videungens.wordpress.com/



Tove

Jag håller med de flesta här. Stångbett får endast användas när hästen har styrka att gå i en bra, stabil form utan och om ryttaren har väldigt stabila händer. Bara för att kunna ge känsligare signaler.
Tyvärr så känns det som att många använder stångbett för att tvinga ner hästen i form. När jag var på NM så kunde jag bara titta på hästarnas form (utan att se bettet) och säga om hästen hade stångbett eller ärlig form. :/

2013-05-04 @ 11:47:03
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?