Att sänka hästen

Det är lite tråkigt när hästarna hamnar hos folk där de "sänker" hästen eller när de inte kommer upp eller över den poäng som hästen hade innan. Vissa hästar borde helt enkelt stanna hos sin förra ryttare.
 
Här är ju ett exempel.
Det första jag tänker på när jag ser klippet är att stackars Totilas måste vara bra förvirrad över ryttarens signaler.
"psst samtidigt lider jag med karln.. en aning pinsamt kanske"
 
 
 





Kommentarer
Ida

Nästan alla hästar sänks mer eller mindre när de säljs och får en ny ryttare. Det är väl klart att det tar tid att hitta knapparna på sin nya häst?

Svar: Ja det är det men jag pratar i regel om dom som har haft hästen ett tag. Sedan tycker jag att det var liiite väl när det gäller Totilas, den historian var dessutom lite sorgligt med tanke på att Totilas och Edward fick skiljas ofrivilligt.
I vissa fall handlar det bara om att lära känna varandra men det finns fall där hästen passade den förra ryttare bättre.. så är det ju.
mittangsull.blogg.se

2013-03-08 @ 09:59:04



sophia

Visst är det tråkigt men det är inte lätt att börja om, jag är själv i den sitsen. Alla är olika, det tog ett år för mig att hitta min förra häst och precis då tog det slut för oss. Nu är det dags för ny häst och det jag lärde mig på min förra funkar inte på den nya.

2013-03-08 @ 10:24:32



Jennifer

Är nog tyvärr svårare med en så pass skolad häst som då är utbildad att vara otroligt känslig på hjälperna. Och kommer det då en ryttare som kanske egentligen är på samma nivå men har andra typer utav hjälper så blir det ju atomatiskt fel tills att häst och ryttare lärt känna varandra och hästen då lärt sig att lyssna på dom nya hjälperna =)

2013-03-08 @ 19:03:28



Anonym

Jag måste nog försvara nya ryttaren lite här.. Om jag inte minns galet var väl denna från en hingstfestival, och totilas är som synes otroligt spänd, vilket var anledningen till att han gick ut och skrittade i tio min innan han gick in igen, om det var denna gången, såg inte klart filmen. Det tyckte jag var ett otroligt moget beslut.
Sen är det svårt att få ta över en topphäst, detta ser vi exempel på i islandsvärlden också. Dom är utbildade helt enligt den förra ryttarens mönster, så man får i princip räkna på att utbilda om hästen igen, testa om alla system osv. Edward hade några år på sig att göra detta, men med nya ryttaren förväntas det att hästen ska vara färdig efter ett par månader bara för att han har gått för bra poäng.

Men jag håller även med, för edward och totilas var bara fantastiska, de där lilla extra.

Samtidigt får man höra så mycket snack, eliten i islandsvärlden kan vara bra duktiga på det. Speciellt om dessa hästar som fått byta ägare. Ryttaren får rida men en enorm press, vilket inte gynnar något. Sen snackas det, utan hänsyn. "Kan man rida ska man kunna rida en utbildad tävlingshäst med minst 6-7 poäng för samtliga gångarter"
Det gynnar inte något. Vi som provar varandras hästar vet ofta hur svårt det är att ta fram det lilla extra, för vi alla har olika system.
Hästar som ska presteras på max är otroligt svåra att hålla på max hela tiden. När ska man toppa träningen? När ska man lägga in vila? När ska vi fokusera på vad? Vad ska vi utbilda om för att få det i mitt system?

Många svåra faktorer som avgör. Man kan istället se de som så att vid ryttarbyte får man se hästens normala beteende och rörelser, och hur mycket den förre ryttaren var duktig nog att plocka fram. Om han hittade systemet som fungerade.

Svar: Jag tog bara dom som ett exempel, sedan vet ju inte jag något alls om den nya ryttaren och hans relation till hästen. Det var bara en passande video till rubriken. Samtidigt tycker jag det är tragiskt i de fallen när hästarna säljs vidare och aldrig kan prestera så bra som den tidigare gjort. Hur den här ryttaren kommer lyckas med Totilas vet jag inte, man får hoppas på det bästa med en sån pass fin häst.. o andra sidan så har jag svårt att tro att den hästen och denna ryttare kan få samma kontakt som Edward och Totilas.. men vem vet, det kan jag ju inte yttra mig något om och jag håller helt med dig, det är inte alls lätt att rida andras hästar, det är skitsvårt!
Men man får hoppas att hästarna hamnar i rätt händer och kan prestera lika fint som förut inom sinom tid, det är ju tyvärr inte alla som gör det.
mittangsull.blogg.se

2013-03-08 @ 20:53:01



Tove

Håller med ovanstående. Sedan så är det ju inte alltid det viktigaste att hästen presterar max med den nya ryttaren. Varför inte bara ge någon en chans att få äga en underbar häst som man kan utvecklas med och få chansen att bli så bra som man kan bli med den hästen, även om man inte kan bli så bra som den förra ägaren var? :)

2013-03-09 @ 11:03:06
URL: http://raudur.blogg.se



Tova

Tycker Totilas borde tillbaka till Edward, enligt mig passar inte alsl Matthias med hästen. Han har haft Totilas ett bra tag nu och för hingsten går det bara sämre och sämre. Otroligt trist att se..

2013-03-11 @ 16:25:46
URL: http://kazince.blogg.se



helena

Håller med Tove. Det kan aldrig vara tragiskt att en häst presterar sämre och får lägre poäng med en ny ryttare, så länge ryttaren inte rider hästen på ett sätt som den mår dåligt av. Jag tror knappast hästen bryr sig om vilka poäng den får, och kan den skänka glädje till nån som är mindre van och kanske inte har samma talang (eller vilja) att få ut det yttersta av hästen så ser jag inget som helst fel med det.Prestation är ju inte allt i livet, men det tror jag inte du heller tycker.

För övrigt, tack för en trevlig blogg, slinker in här då och då och det är härligt att se din fina häst och era framsteg!

2013-03-13 @ 12:08:44
URL: http://ganskaokej.blogspot.com




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?