Svalas sista dygn <3

I lördagskväll kontaktade vi distriktarna för Svala började vika benen, "spy" massvis med slem (saliv) ur både näsa och mun, hon harklade och var väldigt ansträngd, hon flemade extremt mycket också. Lite över en timme och veterinären var på plats. Svala hade foderstrupsförstoppning. Vi slangade henne ett bra tag men lyckades gå igenom fodret som satt fast i halsen och fick ut en hel del. Dock varnade veterinären om att allvaret behövde inte vara slut här, en lunginflammation kunde ske om hon hade otur, rätt som det är har hon dragit ner slem och foder i lungorna. Därför skulle hon få pencilin och metacam i några dagar. Boxvila i ett par dygn med enbart några nävar gräs då och då. Svala var i alla fall piggare och sitt gamla jag igen.
 
Under de närmsta dagarna var Svala otålig och ville bara upp till de andra, vad skönt, det var ett bra tecken, pigg och sig själv. Dock fick hon inte komma ut och Erika gav henne den medicin hon skulle ha samt tempa. Vi var så glada att det gått så bra och började redan planera för när hon skulle få komma upp till de andra igen. Bitter och Svala ropade till varandra en hel del så det skulle bli så roligt att få släppa upp henne till flocken.
 
Men så kom tisdagnatt och Erica ringer mig och talar om att Svala är väldigt hängig och har över 41 graders feber. Hon har varken ätit eller druckit. Jag kommer dit och veterinären kontaktas återigen. Vi har en bit till närmsta klinik, tar över en timme att åka och även för distriktarna att ta sig hit. Så vi väntade och väntade. Det kändes som en evighet. Tillslut var hon på plats och började undersöka Svala. Jag kan inte påstå att varken veterinären i lördags eller denna verkade ha erfarenhet alls. De var unga tjejer, väldigt trevliga men osäkra. Denna veterinär visste nog inte alls hur hon skulle göra. Hon kontaktade strömsholm och andra veterinärer flera gånger om för att rådfråga. Svala skrapade i golvet, lade sig ner flera gånger då hon knappt orkade stå men kravla sig upp flera gånger om, flemade gjorde hon också och sparkade sig ibland mot buken. Jag frågade veterinären om hon inte hade kolik och borde röra på sig? Veterinären var osäker och trodde att det kunde var lite koliksymptom tillsammans med lunginflammation men hon var så osäker på hela situationen och det blev inte så mycket annat än att göra en lite tarmundersökning, lyssna på hjärta och lungor. Hon fick en annan medicin innan veterinären for hemåt. Skulle Svala inte bli bättre rådde hon om att låta hästen åka till klinik. Febern hade däremot börjat gå ner lite och hon drack äntligen några klunkar vatten, hoppet var ju helt klart kvar.
 
Nästa dag kom, den hemska dagen. Svalas feber hade gått upp igen och hon var riktigt hängig. Erika ringde ATG kliniken i Sundsvall och berättade om situationen, men de snäste bara ifrån att de inte kunde göra något åt Svala, de rådde bara att distriktarna fick komma och sätta in en kanyl. Hon fick helt enkelt inte åka ner med henne till kliniken. Ringde distriktarna och de tyckte absolut Svala skulle ner för att röntga lungor och få dropp med det tillståndet hon var i. Snart blev Svala värre, hon började skaka i främre delen av kroppen och hade svårt att hålla balansen, hon flemade en del och bukandades kraftigt. Jag blev så jävla arg och bad Erika att ringa idioterna på ATG igen och tala om att tillståndet var värre och hästen måste ner. Erika ringde och försökte verkligen förklara för veterinären hon talade med, dock blev han näst intill arg på henne och sa att de inget kunde göra, rätt som det var hade hästen smitta och kunde smitta de andra hästarna på kliniken. Jag skulle kunna drämma till karljäveln! Erika ringde förtvivlat till distriktarna som i sin tur ringde kliniken i Huddik. Som tur var fick vi fara dit med Svala, dock är det 20 mil dit (10 mil till ATG i Sundsvall) och frågan var om Svala skulle orka resan!?
 
Det blev mycket samtal med distriktarna och veterinären i Huddik. Erika hämtade finkan men velade hur hon skulle göra. Om distriktarna skulle få komma och sätta i en kanyl (vilket distriktarna ogillade) eller om hon skulle fara ner med henne. Det var verkligen en stressig situation. Det var ett otroligt svårt beslut för Erika hur hon skulle göra. Snart blev Svala värre, nu skakade hon ordentligt i hela kroppen som ett krampanfall och släpade med mulen mot väggen. Erika bestämde sig då här för att låta henne tas bort. Vi grinar allihopa i förtvivlan. Hon kontaktade distriktarna återigen för att ge det beslut hon jobbigt nog valt. Fem minuter senare börjar Svala vagga och sedan faller hon ihop. Här får man ju lite panik och tårarna strömmar. Hästen håller på att självdö och veterinären har inte en chans att hinna hit. Vi ringer en slaktare av veterinärens godkännande. Nu ska jag inte gå in på mer detalj, det är för fruktansvärt att skriva, och det är inget jag vill lägga till minne här överhuvudtaget, men min svärfar som är en lugn och trygg karl sätter sig ner i boxen med Svala och smeker henne kärleksfullt. Vi andra har gått därifrån och grinar i förtvivlan!! Vi kan inget göra och det är fruktansvärt. Slaktaren hinner aldrig komma på plats innan Svala är borta.
 
Det har varit jobbiga dagar och det är fortfarande jobbigt. Jag fattar inte att hon är borta, jag fattar inte. Detta är så hemskt så hemskt, lilla gumman. Stackars Erika, vad hon kämpade och försökte. Jag måste säga att vilka jävla inkompetenta veterinärer de finns, de på ATG skulle jag kunna skjuta, ingen empati och bara en jävla massa bullshit. Distriktarna var så otroligt söta och försökte verkligen men ändå så gröna och osäkra. Jag och Erika är bra brydd om Svala ändå inte hade kolik och dessutom kanske fick tarmvred? Det känns som så på symptomen och detta frågade vi ju tio gånger om till veterinärerna, men det var ingen som kunde svara på det eller ha nån aning.
 
Nu är hon begravd och lider inte mer, tyvärr så är det många hjärtan kvar här i livet som gör de. Man får försöka glädjas åt att hon fick en riktigt fin sommar där eksemen var under bra kontroll och hon gick med sina vänner på stort bete. Erika gjorde så gott hon kunde, hon har inte kunnat göra något bättre <3 Vill skänka henne massor med styrkekramar, det kommer göra jävligt ont ett tag men det kommer "gå över" även om det alltid kommer finnas en smärta i hjärtat Man får sörja och man får vara förbannad men tiden kommer då man går vidare. Svala hade tur som hade en matte som kämpade så in det sista <3
 
 
 





Kommentarer
Titti

Näää men fyyy!!! Stackars Svala å Erica! Å jävligt dåligt av atgkliniken!!! Skämmas ska de banne mig!Har inte alla hästar rätt att få hjälp kanske?

2013-08-30 @ 11:35:07
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Karin

Usch vilket tråkigt slut! RIP fina Svala.
Stackars Erika! Men ni kämpade och gjorde allt ni kunde!
Så tråkigt att ha så gröna veterinärer runt sig och så långt till närmsta klinik. Det låter ju som kolik, men det borde ju verkligen de kunna se som veterinärer... Väldigt konstigt!
Och den där veterinären på ATG, man bli ju så förbannad! Vilket folk det finns!

Kramar och styrka till er!

2013-08-30 @ 15:01:28
URL: http://lilldamberg.wordpress.com



Elinor

usch jag sitter här och gråter stackars er :( ATG är pinsamt inkompetenta både Isjaki och Hrimandi blev feldiagnoserade, Hrimandi togs bort i onödan (det blev en tvist eftersom nya ägaren stämde mamma då hästen tydligen var jätte sjuk, de förlikade sig sedan men under alla förarbeten inför rättegången så kom det fram att det inte var något allvarligt fel på hästen utan det hde rckt med att dra ut en tand så hade han blivit frisk) Och lilla Isjaki kunde dom inte hitta felet på och sa att han hade nån medfödd sjukdom som dom inte visste vad det var och man visste inte om han skulle bli bra och det skulle kosta massor att reda ut det och det var inget försäkringen täckte så jag sålde honom asbilligt till en kompis. Nya ägaren tog ut en annan veteribnär det visade sig att det var en speciell typ av borrelia som var ganska vanligt och efter en penicillinkur blev hästen frisk.

2013-08-30 @ 15:07:42
URL: http://raggsockornas.blogg.se



Jenny

Fy gröne, lider nå fruktansvärt med er alla å allra helst erica! Värsta tänkbara mardröm :( Styrkekram till er alla!

2013-08-30 @ 15:33:03
URL: http://jen81.blogg.se



Agnetha

Åh fy fan vad jag gråter nu. Så där gick det till när min ponny dog (i princip). Veterinären stod också som fån och rådde oss att åka till Ulltuna (30 mil!!). Hade vi åkt hade vi konmit fram med en död häst. :( Gräsligt!!!

2013-08-30 @ 16:18:22



Erika

Men herregud.
Ni borde gå vidare med detta hur kan dom neka till att låta någon få komma in!!
Vilka jävla puckon.

Sån hemsk historia med ett hemskt avslut.

2013-08-30 @ 18:22:25
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Elin

Angående ATG... Min Prins fick allvarliga biverkningar av vaccinationssprutan ifjol. Han hade hög temp, åt och drack inte
Vilket gjorde att hans blod blev fullt med fetter osv plus att pulsen var tre gånger så hög. Distriktarna gjorde allt för att ATG skulle ta emot honom men de ville inte. De sa att hästen är redan död med de värderna och pulsen han hade! Dock såg jag i hans ögon att det fanns något kvar och tur var det! Han lever idag och är pigg frisk och glad men ATG hade kunnat skynda på hans lidande genom att ta honom för behandling! Dessa människor där som inte vill hjälpa hästarna i nöd borde inte ha det yrket. Distriktarna var väldigt osäkra även här men de
försökte åtminstone hjälpa honom.

2013-08-30 @ 18:57:57



Josefin

Vila i frid Svala, tänker på er <3

2013-08-30 @ 19:11:13
URL: http://deladiways.blogg.se



Jossan

Men fyfan i helvete. Vila i frid fina Svala. Vi tänker på er alla!

Atg är helt efterblivna, blivit båd feldignostiserad och felbehandlad där. Tycker ni bör anmäla det hela, utan tvekan.

2013-08-30 @ 19:35:54
URL: http://isbitarna.se



Tova

Så fruktansvärt hemskt...

Jag har blivit väl bemött på ATG men blir förbannad när jag läste detta. Som Jossan skrivit, det borde anmälas. Klart hon skulle fått åka in akut.. Styrkekramar till er alla!

2013-08-30 @ 19:51:11



Erica Svalas matte!

Hej fina människor!!
Jag vill börjatacka Linda som summera allt så fint. Du har verkligen talangen för att skriva och tack för att du fanns med mig vid alla veterinärbesök osv.. Till er andra tack för alla fina ord! Våran Svala är så EXTREMT saknad! Pga av detta har jag börjat blogga igen för att försöka komma över sorgen genom att skriva, det kan funka ibland.. Kvällarna och mornarna är dom värsta timmarna på dygnet nu.. Jag bloggar nu på min första blogg minsvala.blogg.se men har även en till blogg ekka.blogg.se som ni kan läsa om lite vad jag gjorde med svalis i våras! Tack och KRAM TILL ER ALLA!!

2013-08-30 @ 20:54:23
URL: http://minsvala.blogg.se



Tove

Så himla orättvist! Ska en häst behöva lida så mycket pga andras okunskaper?
Jag blir så förbannad när jag hör att ni nekades att åka in. När min Vidar fick hög feber så var det inget snack om saken, Strömsholm bad oss åka in på en gång! Tyvärr så var det försent då men de gjorde ändå allt de kunde.
Borde det inte gå att anmäla det där? Fast det spelar väl kanske egentligen ingen roll för er nu..

Massor med styrkekramar till er, det gör så himla ont att mista en vän! <3

2013-08-31 @ 02:25:04
URL: http://raudur.blogg.se



Julia

Får knappt fram ett ord. Det är så hemskt.. Lider verkligen med er. Många kramar <3 <3

2013-09-01 @ 23:28:10
URL: http://ohjuliet.blogg.se



malin

fY så hemskt :( stackar lilla svalis, massa styrkekramar till erica!
jag är så glad att vi bara har dryga 45 minuter till Ultuna vid akuta fall...

2013-09-02 @ 18:17:09
URL: http://malinsjolander.se



Carina Gebe

Fruktansvärt!
Jag förstår mig inte på vet. på ATG!
Lider med er som drabbats. :(
Styrkekramar Erica.

2013-10-15 @ 18:45:29




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?