Att vinna över hästen

Det här uttrycket av att vinna över hästen. Det låter ju lite väl som mänsklig maktposition i mina öron. nu har jag läst det lite varstans och tanken slår mig varenda gång - Vad menar man när man vill ha vunnit över hästen? Jag trodde det mer handlade om att vi tillsammans, hästar och människor är ett team, ett lag, inte två motståndare där ena ska vinna över den andra.
 
Hästen kan absolut vara bråkig och svår, med andra ord rena tjurskallen eller bitchen, vilket i sin tur kan bli en utmaning för ryttaren, men då gäller det väl att läsa av hästen på rätt sätt och finna de rätta små vägarna för att ta sig an den utmaning som finns, att som ett team spåra vägen och börja förstå varandra både häst och ryttare. Vi måste ju vara lika tydlig för att hästen ska kunna läsa av oss och förstå vad det är vi vill som vi måste vara tydlig att läsa av den.
 
Att slåss med hästen kan också vara ett uttryck man hör, och visst, ibland blir det en "fight" men inte ska det väl gå ut på att någon går ut som en vinnare? En häst kan "vinna" slaget men egentligen har den bara förlorat ett teamwork med sin ryttare, samma som ryttare har förlorat sitt med hästen, en ryttare "vinner" aldrig ensam. Har man lyckats med att få positiva resultat efter en träning då har ju båda "vunnit", både häst och ryttare. Vi har spelat i samklang.
 
Om jag lyckatas få fram goda resultat ur ett kämpigt ridpass, då skulle jag nog säga att jag äntligen lyckats förstå och nå in på hästen och hästen lyckades äntligen förstå och nå in på mig. Vi blev ett team, inte att jag vann över hästen. För det är väl inte det vi vill? Man ska alltid vara ett team, vill man vinna över någon kanske schack eller pingis vore något. Ingen går ut som ensam segrare, man går ut som ett team eller ett förlorat team. Vinna det ska vi ju göra tillsammans. Tja så tänker och resonerar jag iaf ;)
 

 

vinna

1 segra, utgå som segrare, triumfera, komma först; vinna över besegra, betvinga, slå, klå
 
Ordet vinst i motsatsord är förlust. Om jag har vunnit över hästen, då måste det betyda att hästen har gjort en förlust.
 
                        
 
 





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?