Månadsvila?

Ja nu har Fifa snart stått i.. jaa.. nästan två veckor, och tjock som en tunna är hon! Ja och inte har jag världens abstinens att börja rida heller, hmm så jag funderar på om hon ska få sin månadsvila nu, hon får kanske stå hela september ut då. Det är lite vemodigt, både för att hon blir ju så tjock och sedan kommer igångsättningen bli mindre rolig, man får ju nästan börja lite på ruta ett, ne men typ :) Men en längre vila kan nog vara nyttig ändå. 
 
Hur gör ni? Får era hästar en längre viloperiod? Hur lång? När? Varför? O.s.v!
 






Kommentarer
Julia

Stelpa vilar ju inte helt för tillfället men hon får ju ta det vääldigt lugnt nu. Min tränare sa också att de brukar kunna bli lite slöa och sådär i septemer-oktober, när de ska sätta päls och allt såntdär ;)

Sv: Ja nu har ju Jossan skrivit ut allt om Atli på bloggen och det är väl mest det + att jag inte har kunnat komma ut till stallet. Men nu har allt löst sig i alla fall ;)

2012-09-19 @ 07:26:59
URL: http://semtegensis.blogg.se



emelie

Gud vilken fin islandshäst du har! Gillar islandshästarna med silverman!

MV/Emelie

2012-09-19 @ 07:59:26
URL: http://www.lillaemmpa.blogg.se



Agnetha

Haha det är väl därför hon rymmer- uttråkad? ;-)) hon är ju van vid full fart efter eran sommar! ;-)

Jag är lite tveksamt inställd till hel-vila.... Jag tror mer på en jämn belastning över tid. Hästar som jobbar tex på ridskola är det annat med, men med privathästar är jag mer inne på ett koncept tex enstaka dagars vila....

Tjock har jag svårt att tro att hon är- men hon kanske är uppsvälld? Se upp med obalans i tarmen.. Finns kopplingar mellan det och eksem...

2012-09-19 @ 09:55:55
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se



Emma Gustafsson

Svar: Åh tack! :) Din häst är ju otroligt vacker :)
Han har blivit bättre och bättre på pass, i början går det ju otroligt sakta och det gäller att lära dom vad det går ut på :) nu går det hyfsat fort men mer fart finns i honom ;)

2012-09-19 @ 10:52:27
URL: http://Freyfaxi.blogg.se



Emma Gustafsson

Freyfaxi får ingen helvila. :) om han behöver vila så blir det inte mer än 5 dagar i sträck, det räcker gott och väl för honom :) hur gammal är din lilla tjej? :)

2012-09-19 @ 10:53:56
URL: http://Freyfaxi.blogg.se



Erika

Raski fick vila två veckor när jag var skadad.
Men de är väl typ längsta hon får stå är två veckor.
Märkte efter ca 1 vecka att hon blev rastlös i hagen började springa runt, stegra, sparka, bocka osv.
men kunde inte rida så därför fick hon stå en vecka till.

Nu när man rider är hon vissa dagar galen, bockar o busar.
så mer vila ändå på en gång är inte bra för Raski.
hon blir ju galen av o stå hon gillar att röra på sig o tänka mycket med huvudet. :)

2012-09-19 @ 11:14:37
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Tove

Jag ställer (som sagt) av mina hästar november och december, dels för att det är då det är som mörkast och tristast att rida, vi har inget ridhus, och dels för att de ska få vila upp sig och tänka över vad de har lärt sig inför nästa säsong.

2012-09-19 @ 11:38:55
URL: http://raudur.blogg.se



Frida

Svar: Jag hoppas på det :)

2012-09-19 @ 11:52:29
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Karin

Oftast sväller de ju upp lite på hösten när gräset börjar ha mindre protein i sig. Tvivlar på att din lilla tös är tjock som en tunna. :P
En längre viloperiod är ju inte helt fel när man jobbar hårt en period och utvecklat så mycket som ni gjort. Om hon står i 3-4 veckor så hinner hon ju inte tappa allt. Ni kanske får börja lite lugnare första veckorna, men hon kommer snabbt på banan igen. Det är ju värre om man ställer av dem i flera månader, då hinner de ju tappa. Jag kommer inte ihåg hur lång tid de kan vila utan att tappa, men jag vet att på en månad hinner de inte tappa så mkt. =)
Mina hästar är ju inte så små, de är 13 & 15. Men jag ger dem 1-2 veckors vila emellanåt, när jag känner att de behöver det. Man känner ju sin häst bäst. =)

2012-09-19 @ 15:17:52
URL: http://lilldamberg.wordpress.com



Sanna

Odinn har nån sporadisk vila ( 1 vecka typ) lite här å där när jag antingen har jätte mkt jobb eller känner att energin tryter.

Men annars behöver han ingen direkt vila.
En god vänn till mig som oxå är våran veterinär å kiropraktor sa det att vuxna hästar inte behöver den där vilan som alla tror, snarare människan. Hästen går typ Max 1 timme på 24 timmar, alla andra timmar latar den sig enbart. ;)

Och vi hobby ryttare rider ju inte direkt på en avancerad nivå även om vi rider varje dag så kan man inte jämföra det med hophäftats, resvädrens eller VM hästarna.

Draken går 5 dagar i veckan, och vilar alltså två dagar.
Funkar bra för henne:)

2012-09-19 @ 19:47:45



Anonym

Mobilen vill visst inte samarbetas. ;)

Hopphästat, travhästar eller VM hästarna ska de ju stå ;)
Hahaha!

2012-09-19 @ 19:49:18



Tessan

Mina får småvilor lite då och då. Stog mycket isommar och Kvistur i våras isamband med skadan.

Kvistur köpte jag för 80' oinriden :P

2012-09-19 @ 21:01:34
URL: http://thereseflodin.blogg.se



Jossan

Tja... Han får vila lite spontant då och då. Antingen efter att han har fått jobba hårt ett tag eller när det går dåligt. Jag vet inte vad som är bäst men.. Han får från 2 veckor till en månad beroende på vad jag gör och vad jag känner att han behöver :)

Sv: tja, tipset om krafft grund kommer ifrån min tränare och havren och b-vitaminerna kommer ifrån mig och mineralerna sa hon som jag köpte fodret av att jag skulle ge. :)
Haha okej då får hon rätt mycket mer foder än Atli ;)

Ja jag gillar inte hösten på grund av att det blir så mörkt och kallt och jobbigt blött ute och geggigt och bläit.... ;)

Tack Linda, det var verkligen sjukt jobbigt att vara stark i det läget var verkligen inte lätt. Det fick jag bevis på dagen efter då jag inte kunde fly från mina känslor längre.
Anledningen till att jag relaterade det hela till kolik på en gång är för att min gamla häst fick det en gång också men absolut inte på samma nivå som Atli. Han hade inte ont överhuvud taget men symtomerna i början var ungefär de samma.

2012-09-19 @ 21:23:57
URL: http://semtegensis.blogg.se



Tove

Hästar kan vila i ungefär sex veckor utan att tappa något :) de är ju flyktdjur och naturligt ska de kunna vila i flera veckor för att sedan kunna fly undan någon fara utan problem :)

2012-09-20 @ 08:03:09
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?