Att skicka iväg hästen på träning

Cia skrev ett väldigt bra inlägg tycker jag ang att skicka iväg hästen på träning. Blev inspirerad över hennes inlägg. Läs HÄR
 
Vad tycker då jag? Ja jag är ju skapligt duktig på att fundera och tycka om saker och ting och jag står ju verkligen för det jag tycker också. Jag skulle aldrig (som de flesta kanske vet) aldrig skicka iväg hästen till en tränare pga flera orsaker. Ett är att jag vill göra allt själv, jag är bara sån, som ett litet barn säger - kan själv. Två, jag vill känna att det är jag och hästen som tagit oss dit vi är. Tre, JAG vill lära mig, det räcker ju inte med att bara skicka iväg hästen - oftast. Att andra gör det bryr jag mig inte om, jag kastar inte smuts på någon för det, alla får göra precis som de vill, ingen skall säga att nu gör du si och så, var och en bestämer över sig själv och sin häst och sina beslut.
 
Att tycka hästen är ett problem i sig och att den behöver åka iväg för att "fixas" är en fel inställning, ingenting är hästens fel om den nu inte har psykiska problem vilket är väldigt sällan i sådana fall. Man kan aldrig skylla på sin häst, oftast speglas ju ryttarens egna problem i hästen, ryttaren formar sin häst. Det är så lätt att klaga, vara arg och skylla ifrån sig på sin häst, ja visst det är väl mänskligt men i sanningens värld ganska så fel, där handlar det oftast om okunskap hos människan. Det är människan som har problem att handskas med sina känslor, hästarna går efter instinker, vanesaker och inlärningsbeteenden. Att skicka iväg hästen till en tränare kan absolut ge resultat på de "fel" som ägaren skickade iväg den för, men sedan är det som Cia säger, när hästen väl kommer tillbaka till matte eller husse hamnar den förmodligen i den vardagliga rytmen som förr. Det är bättre att skicka iväg husse eller matte så de får lite bättre begrepp kring ridning och hästhantering.
 
Att skicka iväg hästen på träning för att man själv inte kan ta sig fram dit man vill är en annan typ av inställning. Där har man ju helt klart förstått att det är inte hästen det är "fel" på utan att en annan saknar erfarenhet, då har man kommit en god bit på vägen. Dock blir det ändå samma cirkel här. Hästen kanske skickas iväg och kommer hem igen med de resultat matte eller husse bad om, allt känns så fräscht och nytt, helt fantastiskt, men sedan skall ju träningen fortsättas och vet man då fortfarande inte hur man skall gå tillväga med fortsatt träning eller korrigering så tror jag att det är lätt att man får ett bakslag och då ligger man på samma tröskel igen som förr, hur gör man då? Skickar man iväg hästen igen? Hästar är lata och ganska så smarta djur, snart kommer de på att de kan faktiskt kan ta sina lata genvägar med matte eller husse, genvägar som man kanske inte tänker på för stunden men så en dag funkar det inte alls. Hästarna gör allt för bekvämlighetens skull och alla får ju alltid en typ av bakslag. 
 
Ja det är väl både och det där, att skicka iväg sin häst kan ju säkert göra nytta i vissa fall, exempelvis som inridning (insutten). Jag kan dock tänka mig att i många fall där man skickar iväg hästen blir det rätt så oekonomiskt, det är ju inte precis bara att ta hem hästen och fortsätta som man gjort förr, man är två i ridning och kommunikation, det krävs lika mycket från ryttaren som för hästen, båda måste ligga på samma utbildninsnivå om det ens skall gå framåt. Det är så lätt att ryttaren drar ner hästen. Jag tycker det ultimata är att fara iväg till tränare TILLSAMMANS med sin häst, vi skall utvecklas tillsammans och jobba tillsammans.
 
Det här är ju mina tankar vad jag tycker, spotta mig inte i ansiktet för det. Jag är aldrig ute efter att kritisera eller trycka ner någon.
 





Kommentarer
Titti

Jag håller med att det oftast är ryttaren som ställer till bekymren,och om att skicka iväg till tränare så kan det väl vara bra ibland,men hur det än är så är det långt ifrån alla som har råd. Jag har tänkt mig att rida in Hraffe "hjälpligt",han ska vara styrbar å åkbar eller vad jag ska kalla det,sen kan man ta privatlektioner. Man får en massa lektioner för samma kostnad som en månads träning.

2012-09-13 @ 15:34:18
URL: http://livetpavischan.blogg.se



Agnetha

Jaa du... På många sätt håller jag med dig men... Jag gillar också att göra det själv, men ibland kan man som "glad amatör" göra mer skada än nytta i sin önskan att "göra själv".
Skulle jag stöta på patrull med min häst skulle jag gärna lämna bort de på träning- så det blir rätt. Sen när hästen vet "var skåpet ska stå" skulle jg givetvis se till att Vi Tillsammans får träning. Jag tror inte att någon är så dum att man kostar på tusentals kronor och sen tror att man får hem ett färdigt koncept.. :-p
Jag tänker tex på tjejen som köpte min unghäst. Hon har ridit och kört in honom själv men hon har lämnat bort honom för töltsättningen. Jätteklokt tycker jag. Att inse sin begränsning och be om hjälp är något att vara stolt över tycker jag. :-)
Sen är det inte fel att göra det själv heller om man tror sig kunna och kan få hjälp med det man gör... Typ. :-)

2012-09-13 @ 16:15:38
URL: http://Agnethasfundror.blogg.se



Sienna

Inte allt är guld som glimmar... det gäller också att skicka iväg hästen. Min bästa vän skickade iväg en 6-årig halvblodsvalack till en mycket duktig dressyrryttare i Danmark. Ryttaren i fråga hade flera gånger hållit kurs & clinic på min väns gård.
Efter knappt 4 månader hämtades hästen hem - då såg han ut som en vandrande fågelskrämma och hästen blev körd direkt till djurkliniken. Där konstaterades hälta på alla 4 benen, början till benpålagringar och skador i ryggen efter en illasittande sadel. En lovande dressyr unghäst blev utdömd...

2012-09-13 @ 16:57:20



cia

Oj tack! Så glad jag blir! :)
Väldigt kul att läsa andras åsikter med ang att skicka iväg häst på träning :D

2012-09-13 @ 17:59:20
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



Erika

Jag har fått höra sen jag red in Raski att jag kanske skulle lämna ifrån mig henne för vidare inridning, tillridning, utbildning.

Men de är ju som du skriver.
Visst jag kanske får hem henne betydligt bättre o lättare o rida än hon är idag.
Men man ska även underhålla de när hon kommer hem, jag måste lära mig rida på rätt sätt och allt de där.

Så jag har valt att ta hjälp av tränare på hemma plan.
På de sättet får jag hjälp av en tränare som rider Raski åt mig.
Som hjälper mig när jag rider Raski.
Och vi har faktiskt utvecklas riktigt bra.

Nu blev det ett tråkigt uppehåll p.g.a att jag blev skadad.
men sånt händer och nu vill jag rida i henne henne lite innan jag sätter mig på ridbanan igen.
eftersom hon har tappat lite i kondition, muskler och sånt blir hon snabbt trött både i kropp o huvud.

Så nu rider jag i gång henne lugn i alla gång arter.
När jag börjar märka att hon inte blir trött efter ett kort ridpass så kör jag lektion för tränare igen o försöker hålla igång de regelbundet. :)

De funkar bäst för mig.
åh jag får vara en del av min hästs utbildning å jag får göra mycket av jobbet själv, men jag får ändå den hjälp jag behöver = perfekt!
Men det kanske kommer ta längre tid, men tid har vi gott om hon är ung än. :)

2012-09-13 @ 18:00:11
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Mikaela

Visst är det så att det är vi ryttare som "gör" våra hästar. Fast vissa saker kan det vara bra att få träna varför sig på. Vissa mönster kan vara väldigt svåra att bryta själv. Unghästar tycker jag att det är superviktigt att det blir rätt från början med.

2012-09-13 @ 21:44:51
URL: http://svippostina.blogg.se



Tove

Jag tycker också att det är fel att skicka bort hästen och inte tänka på att man "kanske" kan ha påverkat hästen själv. Däremot så har vi skickat bort hästar på träning dels för inridning och dels för att vi inte har klarat av att rätta till problemen själva. I det sista fallet så handlade det om en häst som vi köpte som hade varit felriden i flera år. Självklart så fortsatte vi att träna för instruktör med hästen efter det.
Sedan så har jag ju skickat min gamla häst Vidar på träning ett par gånger, men det var för att jag var liten när jag hade honom och han var en väldigt tuff häst.
Raudur skulle jag inte vilja skicka bort, jag funderade faktiskt på det ett tag för att skynda på utvecklingen men jag har ändrat mig helt. Hektor vill jag också göra allt med själv, åker istället på träningar regelbundet med båda hästarna.

Sv. Ja, ibland tycker jag verkligen att domarna dömer olika, och då blir man ju osäker på vem man ska lyssna på.
Tack! :) Jag köpte Raudur när han var 5 år, han var inriden men inte så stadig i gångarterna. Kanske var riden något år :)

2012-09-14 @ 07:11:09
URL: http://raudur.blogg.se



Karin Damberg

Jag förstår hur du tänker och jag håller med till viss del.
Jag ska "skicka iväg" Freyja på träning i oktober. Jag vill också göra det mesta själv och vill vara delaktig i allt som händer min lilla häst. Men jag känner att jag inte riktigt har kunskapen att vidareutbilda Freyja. Hon är 13 år i år och borde kommit längre än hon gjort. Vi står och trampar lite på samma ställe. Min tränare (som bor ca 1½ mil från oss) ska träna henne i ett par veckor och sedan kommer jag ju fortsätta med att rida lektioner för henne.
Det är det allra bästa för oss känner jag.
Jag har henne nära, jag känner min tränare väl och kan sedan följa upp allt de gjort genom lektionerna efteråt.
Men skicka iväg henne någonstans långt bort till någon som bara ska fixa till henne skulle jag aldrig heller vilja.

2012-09-14 @ 10:03:02
URL: http://lilldamberg.wordpress.com



Nina Liljedahl

Jag tycker inte att det är fel eller konstigt att skicka iväg sin häst på träning. Jag antar att de som kostar på att göra det inte tror att de ska få hem en helt "ny" häst som det bara är att fortsätta rida likadant på som innan och tro att hästens nya färdigheter ska finnas kvar även om man inte tränar dem. (om nu någon skulle göra så, så är det ju verkligen att slänga pengarna i sjön)

Jag tror att de flesta gör som Karin i en av kommentarerna ovanför, man skickar sin häst till sin tränare eller någon annan välrennomerad tränare och sedan följer upp träningen med sin egen tränare eller den som hästen tränades av.

Men jag förstår likaväl de som inte kan tänka sig att lämna bort sin häst på träning. Som känner att den vill göra allt själv. Klarar man det, så behöver man ju heller inte lämna bort sin häst.

Men vi är ju alla lite olika, vi har olika mål och vi har olika talang. Jag tycker att allt är rätt, bara det passar ekipaget.

Själv skulle jag kunna tänka mig att lämna bort en häst på inridning. Men endast till någon jag antingen känner eller någon som är välrenommerad. Kanske även för träning om jag kände att jag och hästen behövde det. Men det är svårt att veta hur man skulle vilja göra, när man inte befinner sig i den situationen.

2012-09-14 @ 11:21:16
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Frida

Jag håller med dig, men samtidigt tror jag också att det kan vara bra i vissa situationer för hästen att skicka den på träning. Om ryttaren inser att den inte kan, tex med att töltsätta en häst, tror jag det är bättre att skicka i väg den. Men då ska man samtidigt vara medveten om att hästen kommer inte tölta som en gud bara för att den har lärt sig, ryttaren måste också ta sitt allvar och lära sig samma saker. Jag skulle heller aldrig skicka iväg Guffi, men det är mest för att han är den han är, en enmanshäst.

2012-09-14 @ 16:37:56
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?