Sanningen om Fifa

Ja det är väl dags att skriva lite kring Fifa och hennes skador då de kom på frågan att hon kanske inte är lämplig att avla på. 
 
Det började med att Fifa blev ovillig i ridningen och väldigt hård och stum i munnen, ingenting funkade och det kändes väldigt konstigt, det kändes som att hela hästen sjönk till backen. Jag blev orolig och tog henne till en veterinär för det var något som inte stämde. Väl hos veterinären upptäcke man hältor på flera ben och man började behandla.
 
Såhär är det, jag, min nya veterinär, min tränare och vänner är väldigt säker på att Fifa aldrig vait skadad. Japp. Saken är att det handlar förmodligen om att man inte kunde se skillnad på hälta och fyrtaktig trav. Fifas "hälta" knyck, försvann aldrig efter alla behandlingar, man behandlade från topp till tå. Jag hade tidigare övertygat mig om att hackandet var en fyrtakt, men under den tiden var jag inte så kunnig på gångarter och deras hockus pockus, och när en veterinär med allvarlig blick bekräftar att hennes hackande var en skada och hon hade verkligen ont, samt en ovanlig skada i ryggen, ja då blir man övertygad själv, men jag kände hela tiden att något inte stämde allteftersom tiden gick. Fifa skulle dessutom ha en ovanligt skadad rygg, något som sällan sågs i fallen, men tog man bild? Nej man behandlade månadsvis med kiropraktik. Vi höll på över ett halvår var tredje/fjärde vecka hos samma veterinär med sprutor i ben, höfter o.s.v och knäckande och nålande i rygg, men det blev liksom ingen skillnad, hacket försvann inte och nu började man få slut på ställen att behandla och ideer på vad det kunde vara. Man tar fortfarande ingen bild på ryggen trots att det är en ovanlig skada. Det kom till och med något försiktigt sådär att man kanske måste ta bort hästen?
 
Jag kände att jag måste gå vidare, kan inte dom hitta felet på min häst kanske en annan kan. Så jag for till en väldigt omtalad och omtyckt veterinär som helst inte tar emot nya kunder. Men jag var nog övertygande och desperat i telefonen så jag fick en tid! Här kom ett slag i magen, min nya veterinär skakade på huvudet att höra min historia om Fifa och hennes behandlingar. Han tog en bild på ryggen direkt och det var enbart ett skönhetsfel som man inte kunde göra något åt och som inte var påverkande för ridningen. "Hältan" hacket handlade inte om smärta, det handlade om att hon var lite lat och obalanserad, tyckte det var jobbigt och  "släpade" efter, en svag sida helt enkelt och enligt min tränare - fyrtaktig trav, och JA det såg jäkligt hackigt ut, det gick inte att ta miste på men det handlade inte om någon skada.
 
Så vi struntade i alla behandlingar (förutom lite shockwave som hjälp på traven) och började träna Fifa istället, träna träna, hon behövde bli stark och smidig. Ja, den ända "behandlingen" som gav resultat, det var alltså inget fel på min häst och det har aldrig varit mer än några vassa tänder och det var TÄNDERNA som var svaret på den ovilliga Fifan redan från början, det där tunga och konstiga som jag kände och som gjorde att jag tog henne till en veterinär det berodde på vassa tänder, dock fokuserade man på lite fel saker, men tänderna fixades hos den nya veterinären och sen var det bara att köra på. Hon har utvecklats med stormsteg i ridningen och "hältan" är som bortblåst ;)
 
 
 
 
Tusentals pengar på onödiga behandlingar, höjd försäkring och många resor. Det känns suget, men jag har lärt mig oerhört mycket på den resan, både om Fifa och hennes rörelsemönster o.s.v samt erfarenhet kring veterinärer mm. 
 
Jag är oerhört tacksam över alla som hjälpt till, både veterinär, vänner och familj, ni har varit helt otroliga utan er hade det aldrig gått!
 
 





Kommentarer
Erika

Det gäller att verkligen vara på sin vakt.
Men självklart ska man kunna lita på den veterinär man får.

2012-10-29 @ 19:53:30
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Maria

Det är ju kalas att hon aldrig var skadad men jag ställer mig ändå frågande till att avla på henne. Hon är verkligen ursöt, men man måste ändå inte avla på alla ston. Vill man ha ett föl eller en unghäst så kan man köpa exakt det man vill ha istället för att hoppas på att det blir något bra, framförallt när man inte har ett sto utöver det vanliga.
Såvitt jag kan se har hon till exempel ingen stam att räkna med.

2012-10-30 @ 00:28:20



Agnetha

Jag är så nyfiken visst har Fifa en avkomma sen förut? Vad vet du om den?


Tänk att så fort man börjar surra om att man ska betäcka sitt sto så ska det börja näbbas om att alla ston inte platsar i aveln ...
Jag tycker du ska skita i olyckskorparna som gnäller om att du inte borde betäcka. Jag kan på SITT SÄTT hålla med - det blir förmodligen inte någon ny superstjärna på Islandshästhimmelen men det blir alldeles säkert en jättefin och trevlig ridhäst. Jag tycker att Fifa verkar vara ett utomordentligt bra sto att avla på. När folk däremot avlar på ston som faktiskt har stora exteriöra avvikelser, svårigheter i gångarterna eller värst av allt: Sjukdomar eller Extremt dåligt lynne - då är det problem.

Jag blir lite irriterad på det här "elitistiska" tänket som en del Islandshästmänniskor har. Att man bara ska avla på de så kallade "bra" hästarna. Men VAD är en bra häst? Det behövs "helt vanliga" hästar också, och "bedömnings-fin-BLUP-avel" genererar ju i såna hästar också. Samtidigt ser inte jag det som något hot att man avlar på "obedömda ston", i synnerhet inte med så fina kvalitéer som Fifa faktiskt har. Nä, hon kanske inte passerar nålsögat men det är heller inget fel på henne -tvärtom verkar hon vara en utomordentligt trevlig och bra häst.
och visst är hon från en "slakt-gård"? Tänk vad obedömda hästar kan lämna... ;)

Följ ditt hjärta!

2012-10-30 @ 08:56:33
URL: http://agnethasfundror.blogg.se



Alexandra

Minns det där.. Helt sjukt att en veterinär kan ha SÅ fel..

2012-10-30 @ 12:59:17
URL: http://alexaka.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?