As bra ju!

Det blev tömkörning idag med snuttan. Alltså.. det gick över förväntan, det gick väldigt väldigt bra faktiskt. Jag är sämst på att tömköra, eller? Hmmm.. ja jag lyckades ju ganska bra idag iaf, annars är jag uuurdålig på att ha kontroll med tömmar, spön och hit och dit, det brukar alltid sluta med kaos. Det brukar inte gå bra med andra ord. Idag gick det jävligt bra renare sagt.
 
Hon travade hur fint som helst, sökte sig neråt, längde steget och vinklade in haserna jättebra! Skummade i munnen, var lös och mjuk. I båda varven! Galoppen var också jättebra, vänster var hur lätt som helst att jobba rund och fin.. hmm den som brukar vara as svår att få in på volt vid ridning, rätt fram inga problem men på böjt spår är det en ganska så stor utmaning. Så då blir väl tömkörning ett ypperligt bra redskap för just galoppen. Det här ska vi träna mer på, tjohoooo! Jag red henne sedan ner, gud vad mjuk och fin hon var! Skritten var ovanligt ren och fin, hon var mjuk och rörlig, hur fin som helst!
 
Hur spännde jag då tömmarna? På yttersidan hade jag tömmen genom högsta ringen i jorden, på insidan hade jag endast tömmen genom bettringen, på så vis fick hon det lättare att söka sig ner och fram, det blev liksom ett ledande hjälp. Att spänna genom högsta ringen eller mellanringarna på jorden på båda sidorna funkar inte bra. Hon krullar ihop sig och mer drivning hjälper inte, då spänner hon sig och antingen tappar takten i traven, kortar steget eller drar in passtakt eller tölt. Jag testade faktiskt att spänna så efter ett tag och det blev en rejäl skillnad, till det sämre! Nej det får bli stöd på ytter och mer ledande på inner - eller hur jag ska förklara.
 
Tömkörning förra vintern, denna inspänning funkar förtillfället inte.
 
 
 





Kommentarer
Emelie

Härlig bild :) tömköra är ju så bra! Bygger mycket muskler kring ryggen har jag hört :)

2012-10-13 @ 13:57:42
URL: http://www.lillaemmpa.blogg.se



Elin

Men lilla vän, vad har då hänt?? Kommer ner till Ånge i slutet av nästa vecka.
Kram!

2012-10-13 @ 17:11:00
URL: http://www.storsvart.blogspot.com



Emma G

Kan du inte ta en bild och visa hur du spänner tömmarna? :)

2012-10-13 @ 20:14:16
URL: http://freyfaxi.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?