Att hoppa i bomlöst

Någon påminde mig om att det är skadligt för hästen att hoppa i bomlöst och att man inte ska hoppa i bömlöst. Ja det har väl de flesta hört, att det ska vara skadligt både för häst och sadel. Jag har alltid tänkt att hoppar man med måtta så ska det väl inte vara mer skadligt än att man hoppar och studsar barbacka nu och då, dock blev jag ändå mer nyfiken kring detta då jag vet att sensation sadlarna faktiskt har hoppsadlar också, alltså bomlösa sadlar. Så jag kollade upp det frågade varför det faktiskt fanns bomlösa hoppsadlar när man i själva verket bör "som de sägs" undvika att hoppa i bomlöst.
 
Bild lånad från softsaddles
 
 
 
 Svaret på min fråga blev:
 

Det beror på hur sadeln är konstruerad. Du kan hoppa med din Sensation Ride sadel av hjärtans lust, det finns ju en Sensation Ride Jump, testad till 1.10 cm. Sensation sadlarna har unik stigremslösning, stigremmarna är förankrade i både ryggplattan men också i spännet i kåpan, och riggingen i själva sadeln igenom kåpan mynnar ut i spännet.

 

 Varför finns det då bomlösa hoppsadlar? Som förut sagt – det beror på hur sadeln är konstruerad. Sensation sadlarna är av den mjuka sorten, sen har du Innova sadlar som är bomlösa, uppbyggda på läder- och memoryfoam. Dessa sadlar är rejält stabila, ryttaren kan inte känna någon skillnad från en lyxig bomsadel – men hästen gör det för sadeln är mycket mer elastisk.

 

Om du tänker dig t.ex. Barefoot sadel där du bara har en fjuttig ryggplatta som hela ryttarens tyngd i stigbyglarna vilar i – om man är en lätt ryttare och sitter still (inte studsar som en jo-jo) så är det ingen fara – men när du hoppar ett hinder på 50 cm så landar hästen på ett framben och ryttarens vikt i landningsögonblicken hamnar rakt på ryggplattan. Visst bör man ha ett mycket bra tryckfördelande under sadeln men om man hoppar för mycket i “soffkudde-sadlarna” så riskerar man att hästen får ett tryckpunkt under ryggplattan.

 

Stigremsystemet. sensation stigremmar fördelar ryttarens vikt jämnt över sadeln och upp till 5 gånger bättre än på Barefoot, Hööks, Börjes och andra Torsion kopior. I tillägg har sensation sadlar dubbla inlagda paneler inuti; 1 par foam paneler i mycket hög densitet (mot ryttaren) och ett par formpressade tjocka ullpaneler (mot hästen). Därför vill vi aldrig uppleva någon tävlar högre än LC i en bomlös sadel av den mjuka sorten. En sadelbom fördelar ryttarens vikt i landningsögonblicken bäst, därom inget tvekan.

 

 

 I och med att det inte är ett enda tryckpunkt i sensation sadlarna som ryttaren belastar vid ridningen. NB: dock under förutsättning av att ryttaren rider med sensation stigremslösning. Det finns dom som har byter ut sensation stigremmar med T-webbers men då gäller ingen garanti på sadeln och ryttaren kan riskera att hästen får ett ömt punkt under ryggplattan

Men sen måste man också ta i beaktning vad för sorts tryckfördelande sadelunderlag man använder, t.ex. distansryttare som rider 12 och 16 mil har 3,5 cm tjocka Skito inlägg i sina vojlockar. Så sadelunderlaget spelar enormt stor roll när det gäller mjuka sadlar så som sensation.

 

 
 





Kommentarer
Agnetha

Äh, några småskutt då och då är väl skit samma. Dessutom är du en liten nätt ryttare. Skulle jag börja hoppa på en islänning i bomlöst skulle det nog inte vara bra för varken häst eller sadel! *haha* ;D

2012-11-05 @ 08:18:04
URL: http://agnethasfundror.se



Erika

Intressant läsning. :-)
Har oxå funderat på de ett par gånger.

Sv
Ingen fara. ;-)
Bara bra med tips o råd.

2012-11-05 @ 08:56:30
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



camilla

Har aldrig hört det ens faktiskt, men har bara ridit i bomlöst på islänningar och det är ju inga hästar som jag håller på med till vardags... Men var intressant att läsa..


SV: Ja jag tycker oxå det är kul att läsa om andra som håller på med NH och jobbar sina hästar från marken. Dels tips och dels att folk läggen den energin på sina djur..

Ja det vore snyggt, ville lära min tjej det men hennes framknä är skadat så vill inte belasta det mer än nödvändigt

2012-11-05 @ 11:02:32
URL: http://bbqridtravare.blogg.se



Karin

Intressant!
Sen tvivlar jag med på att det skadar att göra några små skutt då och då även om den inte hade varit konstruerad så bra. En häst som är så bra musklad och ordentligt genomtränad som Fifa skadas ju inte ens av att man småskuttar barbacka.
Det är ju värre med alla små ponnyer som har små ryttare som gärna hoppar nästan varje dag, både högt och lågt. Sitter i billigaste sadeln de kunde hitta som ligger framför manken... Ja men det är ju en annan diskussion. :P

SV: Ja visst ser det otäckt ut, men som du säger är det ju ändå ett "bättre" sår. Det kommer säkerligen läka fint och hon verkar inte ha så himla ont av det. Även när jag tvättar och smörjer så är hon sitt glada positiva jag. =)
Men jag blir så förbannad på Beris som beter sig så, för tillfället får de gå i olika hagar och jag ser att Freyja inte alls gillar det. Hon vill ha hela sin flock samlad... Men vi får ta det lite i taget. Mammas sto är ju också borta på träning, så får vänta tills hon kommer hem innan vi börjar projektet "få ihop flocken igen".

2012-11-05 @ 11:20:23
URL: http://lilldamberg.wordpress.com



Nina Liljedahl

Det här var verklicen intressant läsning. Iofs visste jag inte att man inte bör hoppa i bomlöst, men det är ju alltid bra att lära sig något nytt :)

Hade jag ekonomi till det, så skulle jag gärna köpa en sensation sadel. Det känns som om det måste vara det bästa för hästens rygg.

2012-11-05 @ 11:50:27
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Victoria

Haha de vette fasen XD Jag avskydde potatis när jag var liten & det åt vi mk.

2012-11-05 @ 12:28:43
URL: http://impalaa.blogg.se



DIANA ÖSTERBERG

va fin header =)

2012-11-05 @ 13:05:06
URL: http://dianaosterberg.blogg.se



Telle

Åh gud vilken mysig blogg du har! Jag brukar titta in här lite då och då bara för att det är så skön stämning :)

2012-11-05 @ 13:20:07
URL: http://telles.se



Clara

Alltid lika intressanta inlägg hos dig! det här har jag också funderat en hel del på, så tackar och bockar för läsningen! :)

2012-11-06 @ 19:19:42
URL: http://tvistirni.webblogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?