Beröm din häst!

Beröm är väldigt viktigt. Utan beröm brukar både läran och viljan försvinna. Vi människor söker ständigt beröm även om det ibland är omedvetet, ett beröm behöver inte vara ord från en person:
- Vad duktig du är!
Beröm kan vara något bekvämt, ett lyckande, en vinst o.s.v Beröm är något som man tycker om personligen.  Ett beröm för mig är att ha jobbat en lång dag och sedan få komma hem och upp på hästryggen. Det är samma för hästarna. Dom kan ha ett speciellt kliställe, en speciell godbit, lek ja vad som helst. Hästarna strävar alltid efter berömet, eftergiften.

MEN (i början av en mening) Så tycker jag att eftergift och beröm är två olika saker samtidigt som de har samma syfte och värde. En eftergift kommer efter ett korrekt svar och utförande från hästen, ett beröm kommer efter en längre sträcka/tids arbete. Fifas beröm är då att få skritta på helt utsläppta tyglar med nosen i backen, hon får en liten break emellan arbetssträckorna. Hon hinner finna lugn och frid i kroppen och känna sig belåten. Att utesluta beröm är lite grymt, jag skulle nog inte känna mig nöjd om Fifa aldrig fick det där berömet som hon verkligen söker. Så fort jag släpper på tyglarna dyker nosen rätt ner i backen och hon frustar i stort behag. Det är skönt för henne att få sträcka ut och slappna av, hon vet precis vad det är hon jobbar för. Vet hon att beröm kommer efter arbete blir hon villigare till att arbeta. 

En häst måste få ta en break ibland, att sitta och traggla på hela tiden (även med eftergift) kan funka, men för mig känns det lite orättvist i längden. När skall hästen hinna slappna av och sträcka ut alla muskler? När ska de få sin lilla stund i ritten? Känner du att din häst kanske är lite spänd, trippig, het, borta? Prova släpp tyglarna ibland, för man fastnar lätt där uppe, det kan vara väldigt tröttsamt att hela tiden känna ryttarens kontroll. En smart sak är att faktiskt lära hästen att söka sig så lång ner till backen som det bara går, så långt att nosen nuddar marken. Hästarna lär sig faktiskt att just den stunden så får de slappna av och ta en paus, andas ut och skaka av sig arbetet en stund. Fifa lärde sig efter en dag, hon blir en helt annan häst när hon får gå "med nosen i backen" emellanåt, det är så jag börjar och avslutar en ritt samt mellan arbetsvarven.

Sedan får man ju känna själv hur pass mycker beröm hästen ska få och när. Det är ju inte så att jag låter Fifa gå där nere i flera minuter varje gång, ibland kan det handla om bara ett par sekunder, det beror helt på hur kravet och arbetssträckan har sett ut. Så beröm din häst, låt den slappna av for god´s sake!

        Se till att inte ha för korta tyglar så du lätt kan låta hästen söka sig neråt, här har jag nog snäppet för korta.



                                                                           Linda






Kommentarer
cia

Sv; men du har ingen smak linda ;) lovar att den är så mycket snyggare IRL som allt annat bruka va ;)



Jo de ha jag! Ska se om jag kan få kontakt med dem en dag så ska vi se vad vi kan luska fram :)

2012-05-13 @ 18:37:18
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



Frida

Beröm är verkligen viktigt, min ridlärare sa att man skulle tänka som en blomma, mitten är den trygga platsen, det man kan, och sedan viker man ut som blomblad och tränar på saker, men går alltid tillbaka till mitten :)



Svar: Det går säkert, fast nu finns det inte så bra ställen att köra på så tror nog inte det blir av just nu.



Verkligen, men ska bli så skönt att kunna köpa någon onödig sak som bara är fin ibland igen, var länge sen jag gjorde det :)

2012-05-13 @ 19:23:07
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Paulina

Sv: Kandar har man på storhäst på högre dressytävlingar, då är det tvång. Ett kandar består av två bett, ett bridongbett (tunt tvådelat) och ett stångbett. Därav har man även två tyglar. Stångbettet har skänklar, som islandsstång fast utformat på annat sätt och kindkedja likt islandsstång :)



Hihih, blir lyrisk över att prata om det jag känner mig mer hemma på :D Förstår du skillnaden? :)

2012-05-13 @ 19:27:51
URL: http://fotopaulina.blogg.se/



Erika

Beröm är jätte viktigt. :)

Jag berömmer Raski massor kanske överdrivet ibland, men hellre de än att aldrig berömma.



Berömmer med ord, med klappar, med godis m.m.



SV:

Kanske är de så att jag inte är den som visar utåt att kom inte hit o dryga för då får du tillbaka. ;)

så är de i riktiga livet i alla fall.

jag är inte så kaxig, men när de väl gäller så kan jag svara upp.



Kanske syns de i min text oxå.

Men jag pallade inte o ha paus för jag saknar o skriva.

Men jag kommer att lugna ner mig och inte skriva flera inlägg om dagen utan de kan bli allt från en gång om dagen till 3 inlägg i veckan, mer eller mindre. :)



Bloggar när jag känner för de.

När jag har ett ridpass jag vill dela med mig ut av, dåligt som bra ridpass.



Men inte varje dag ridpass osv. :)

2012-05-13 @ 19:36:13
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Alexandra

Sv; Haha precis.. Nu förstår jag exakt vad alla menade! :) Aldrig mer henne! xD

2012-05-13 @ 20:49:39
URL: http://alexaka.blogg.se/



Jenny

Bra skrivet, jag håller absolut med om att beröm är jätteviktigt även för hästar!



SV: Tack snälla du! Vad glad jag blir :) Jag vet inte om jag kommer börjar rida Rósa redan i sommar, det beror helt på henne och lillkillen, jag tar det när de verkar redo :) Helst vill jag ju inte ha med honom utan lämna honom i hagen så som jag gjorde med Ganti när jag höll på med Eyja, för dem funkade det ju bra men det är inte säkert att Rósa och hennes föl är likadana på den fronten så vi får se :) Jag ser fram emot att börja rida hur som helst, när det nu blir!



Haha, jag dörmde jättemycket földrömmar innan, det var ju något som tog upp jättemycket av min vakna tid, så det var liksom naturligt att jag drömde om föl också. Ska bli så kul när du betäcker Fifa sedan och se vad det blir! Har du planer för att betäcka henne de närmaste åren?

2012-05-13 @ 21:11:31
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Sessan

Men vilken bra idé. får jaga efter lite passande tyger så får vi se om man har kunskapen kvar att sy gosedjur ;)



Känns som att de 2-3 senaste dagarna har folk kommenterat ganska bra, annars är det lite trögt med kommentarerna tyvärr :/



Ibland sitter jag lite för mk vid datorn då jag gör en massa annat så fliker in med att svara på kommentarer då & då.



Men jag har för mk fritid då jag inte har någon att egentligen umgås med :(

2012-05-13 @ 21:20:25
URL: http://impalaa.blogg.se/



cia

Sv; men herregud.. hur tankspridd får man bli? haha borde ha fattat att det va de du mena :P Får skylla på att man är från näsåker, då har man inte alla indianer hemma ;)



Ja kavajen är från hööks :)

De ska jag göra! Så får vi se om nån känner igen namnet.

2012-05-13 @ 21:38:33
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



Elina

Beröm är jätteviktigt! Jag är väldigt noggrann med beröm, det kan vara allt från en klapp på halsen till att få skritta på långa tyglar med mulen i backen. När jag har jobbat riktigt hårt med mina hästar brukar jag även hoppa av och leda dem de sista 10-15 minuterna, samt spänna upp sadelgjord så de får pusta ut ordentligt.



SV: Han är en riktig töltklocka just nu, och det är så himla kul! Han har ju varit en grisepassare förut, och hamnar ibland i en grisepass-period så det är verkligen kul att grisepassen är borta nu!



Film på tölten, hmm.. Hade ett fyra år gammalt klipp, precis då han lärt sig tölta! Det ser inte fint ut och var ganska passtaktigt, men ett nyare klipp kommer! Här är det gamla klippet: http://youtu.be/1PgLHk3zq4w



Precis! De kan hjälpa mig med skritt, trav och galoppen samt med min sits och inverkan! :)

2012-05-13 @ 21:53:59
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



Alexandra

Sv; Haha ja, tur att jag precis börjat jobba på hästbutik. Sadelprovaren där ska hjälpa mig istället. :) Det roliga är att man vet ju inte om hon kan något eller inte för hon kollar inte ens hur sadeln ligger.. xD haha

2012-05-13 @ 21:55:46
URL: http://alexaka.blogg.se/



cia

Sv; Förhoppningsvis blir det de men nu först och främst satsar vi att kvala in till lag-sm :)



Man kan ju söka upp olika gårdar på island och mejla dem och fråga, de har funkat för mig då de bruka ha bra koll på vilka alla är :) bara att testa sig fram, tillslut får man napp :)

2012-05-13 @ 22:07:19
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



Elina

SV: Hehe, imorgon ska han få en vilodag! ;) Men förhoppningsvis får jag nån som filmar på torsdag! :)



Hehe jaså, nä den var passtaktig. Och traven var fyrtaktig. :p Han är absolut en töltis, men eftersom han bara gick i grisepass när jag köpte honom och var såpass spänd/förstörd så finns det fortfarande kvar i honom.



Det är verkligen roligt när dem har så lätt för tölten, såna hästar är kul att jobba med! :)

2012-05-13 @ 22:13:45
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



Julia

Håller verkligen med dig!



Sv: Ja, detta är ju inget direkt som jag skriver om på bloggen för risken finns att låta som en "tyck-synd-om-mig" hypokondriker :p Men jag har en del jobbiga saker med hälsan. Kan lika väl rabbla upp alla, även om vissa inte förhindrar mitt hästliv så att säga. Jag har ju kronisk astma, sån jävla hemsk migrän (ursäkta svordom), för lite vita blodkroppar; så mitt immunförsvar är kasst, jag har nyligen varit sjukskriven för utmattningsdepression, har en nackskada, IBS, järnbrist (det har blivit bättre!) och på senare börjar jag svimma mer och mer.. Det kommer plötsligt, jag blir helt genomsvett, får hjärtklappning, skakar och blir som i en annan värld.. Faktiskt ganska läskigt :s Ja.. Du kanske förstår varför jag inte skriver så om det, vill liksom bara ha ett normalt och friskt liv!

2012-05-13 @ 22:24:26
URL: http://ohjuliet.blogg.se/



cia

Sv; Självklart kan jag göra de! Jag själv visste inte så mycket om tävlingar innan så har varit i samma sits som du :)



Jadu, jag bruka söka runt på google men annars kan du ju alltid mejla Gummi Einarsson om tips :D

2012-05-13 @ 22:27:10
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



gullan86

beröm/för att återfå viljan kan också vara en kortare vila.



sv:

jag menade inte 1månads vila eller liknande utan 1-2dagar eller kanske en vecka här och där ifall man känner att hästen tappat motivationen/kanske har ont någonstans så får hästen chansen att läka om man rider ofta och lite hårdare kan de behöva det.



nu ska mina få 1 veckas vila då jag ska resa bort kommer komma hem till glada peppade hästar.

annars vilar de bara max 2 dagar i sträck mellan träningarna och på hösten får de gå utan skor 1 period 1-2månader beroende på ålder osv.



På island är de mkt noga med vilorna och även kända isländska tränare är noga med detta, de tränar och tävlar hårt på vår sommar och höst sen på vintern få hästarna läka ut och vila de håller bättre på så vis.

2012-05-14 @ 00:08:34
URL: http://gullan86.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?