Pedagogiska tränare - var finns dom?

Jag tycker det är SUPERVIKTIGT att man är en bra pedagogisk tränare som ser till varje individ både häst och människa.

Jag läser som sagt på mittuniversitetet som förskolelärare, min andra termin nu. Vi läser väldigt mycket pedagogik och hur viktigt det är att arbeta individuellt. Varje barn har sina olika erfarenheter kring omvärlden och lär sig på olika sätt. Det är viktigt att man som pedagog är bred i sitt lärande. Alla barn lär sig inte på samma sätt och alla barn har inte lätt för samma saker. Man måste hela tiden arbeta efter varje barns egna erfarenheter och upplevelser samt försöka kunna se i ett barnperspektiv. Väldigt intressant. Dock tycker jag lärarna motsäger sig väldigt mycket då de själva inte arbetar efter detta sätt med oss elever.

Hur är det då i hästvärlden? Är alla tränare så pedagogisk att man ser till varje individ och då menar jag absolut inte BARA hästen utan även ryttaren? För mig är det superviktigt hur tränaren lär ut. Jag vet vad jag själv behöver för att både trivas OCH lära mig på bästa sätt. Eftersom jag då har sådana höga krav på mig själv samtidigt som jag även kan ha dåligt självförtroende kring hästarna måste jag ha en tränare som först förstår sig på mig. 

Tränaren skall ställa frågor till sig själv som: Vad vill ryttaren lära sig? Hur skall jag lära denne på bästa sätt? Vad har hon svårast samt lättast för? Hur skall jag fånga intresset? Hur är samspelet mellan henne och hästen? Har hon bra eller dåligt självförtroende? Behöver jag lyfta eller ta ner henne? Är hon stressad eller lugn? O.s.v Jag tycker många tränare som jag tränat för verkar glömma ryttaren och enbart försöka läsa av hästen. Man är två i arbetet och jag tycker att en tränare skall kunna både hästar och människor.

Visst en tränare säger och pekar på vad ryttaren skall göra för att hästen skall kunna göra det vi vill. Men det är inte BARA att säga och peka utan det är så mycket mer. Fånga ryttaren! Finn en personlig kontakt med den och försök förstå vad hon behöver jobba på och hur man skall lyckas med det. Alla lär sig inte på samma sätt, det är så himla individuellt och vissa behöver få mer pusch medans andra behöver få se mer av pekfingret. Här gäller det ju då att tränaren har lyckats läsa av ryttaren i fråga och försöka komma fram till vad denne behöver för typ av träning.

Nu är det så att alla tränare och ryttare går inte ihop. Det skall ju klicka, men ju bredare man är i sitt sätt att lära ut som tränare ju bättre är man, man blir en bra pedagog helt enkelt! Man jobbar ju med både hästar och människor och det skall finnas ett samspel emellan dem, därför behöver en tränare även erfarenhet av människan.

Dåliga tränare får en att känna sig illa till mods, dålig och får en större press över sig. Jag kan känna mig väldigt blockerad i mitt tänkande och i min ridning med vissa tränare. Ibland har jag nästan kännt mig lite kränkt. Jag blir hindrad att våga visa vad jag kan, att våga tala klarspråk och förklara hur dagssituationen ser ut och vad jag är ute efter. Sådana tränare är INTE bra för mig. Jag är en väldigt glad och öppen person med många åsikter och tankar, har lätt för att prata både med nära och främmande. En tränare som då får mig att bli tillbakadragen stryker jag på listan direkt.

En bra tränare behöver inte vara att denne är väldigt kunnig i ridsporten och allt kring hästarna, en bra tränare skall kunna förstå och få kontakt med ryttaren OCH ha kunnighet i ridning och hantering av häst. Den som finner en sådan tränare- håll hårt i den!



                                                                                     Linda





Kommentarer
paulina - hon med skäcken!

Sv: Det är ju bara för snyggt med höga vita strumpor :D

2012-03-07 @ 20:10:06
URL: http://fotopaulina.blogg.se/



Agnetha

Tråkigt nog så verkar många tränare mest intresserade av att höra sin egen röst och inte elevens.

Poängen är liksom att själv synas och höras- och Gud förbjude om eleven skulle utvecklas- den kan ju bli bättre än tränaren och vad ska då tränaren göra?? ;-))

Jag jobbar också med pedagogik och jag älskar artar

Människor växa och utvecklas. Inom hästvärlden är det dock

Inte alltid det som är det viktigaste: tråkigt nog.



Vad tråkigt att du får höra en massa om

Förra veterinären men det verkar bli vanligare och vanligare att veterinärer inte löser problem utan att "hitta på nya" eller hur jag ska säga. På sitt sätt är det väl bra att du får höra om

Det också eftersom det ju betyder att du gjorde helt rätt

Som gick vidare.



Kram!

2012-03-07 @ 20:17:16
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Sanna

Tack, är själv nöjd med header nu! =P

Men det ändrar sig ju från vecka till vecka vad jag är nöjd med, haha!



Ja, att ha en pedagogisk tränare som ser till helheten är verkligen viktigt, som ser en som ett ekipage och som ska få en att funka ihop som ett team, inte var för sig! =)



Jag har verkligen en SUPER tränare, hon har utvecklat mig som ryttare enormt, vilket lett till att jag kunnat rida Odinn så mycket bättre, vilket lett till att vi som ett ekipage tillsammans har växt ihop och utvecklas tillsammans, precis som det ska vara !=D



ursh, har ni så där isigt och tråkigt nu?

De hade vi ju här med för några veckor sedan men nu har de varit snöfritt i flera veckor, men nu ikväll är det snöstorm här ute, blåser å snöar, fy fan!!

Men till helgen ska det bli +10 så snart är våren här....igen! ;)



Kramen!

2012-03-07 @ 20:21:01
URL: http://alfakrulls.blogg.se/



tanja

Den bästa tränaren heter Hans Fuchs och han ska du också få rida för:D

2012-03-07 @ 20:49:52
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Melissa - Livet i ett Fängelse!

Svar:

Ja hon är en dobermann :)



Tror väldigt få tränare/ridlärare är utbildad i den pedagogiska biten. Oftast så är de ju hästkunskap som är grunden och sen kurs i ridning med häst men nog väldigt sällan i personen som ryttaren är

2012-03-07 @ 20:50:56
URL: http://lavali.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

Jag har en sådan tränare som är stormförtjust i.Vi för alltid en dialog och hon pekar inte bara utan förklarar även sin tanke och varför hon vill se en viss effekt i mig och hästen och vad vi kommer få ut av det.Så satans pedagogisk är hon att till och med gubben som ofta står och tittar på begriper vad som menas och kan se på både mig och hästen vad som händer och sker och varför.



Hon ser oss som ett team där vi just då ingår tre stycken. Hästen ,jag och tränaren och hon ger mig verktyg som jag sedan kan ta med mig hem för att använda och komma till bättre ridning.Och hästen står alltid i centrum före allt annat.



Jag är otroligt tacksam över detta för det går helt i samklang med min syn på hästar och träning.

mvh/Q

2012-03-07 @ 20:53:29
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Jenny

Sigrid är pedagogisk tycker jag! Lugn och förklarar jättebra! Så henne vill jag träna för fler gånger, grejen är den att jag jobbar ju alltid då det är träninga (tisdagar). Ingen lust att ta semester varje gång heller.. :/ Men i sommar lär jag kunna va med igen :)



Sen tycker jag Janet är duktig på att förklara och förstå sig på ekipagen hon tränar.



Ang. bettet: Jo det är ett jaktkandar, kimberwickbett. Skarpt, jag vet.. Ska nog testa mig på ett tredelat nästa gång vi rider så får vi se hur det går.. :)

2012-03-07 @ 20:55:41
URL: http://jen81.blogg.se/



Jenny

En annan bra sak som jag tycker en tränare ska göra, är att rida hästen ngn gång, för att få en större förståelse HUR man ska arbeta hästen.

Janet brukar sitta upp på Ebbe emellanåt, allra helst om jag "kört fast" me något. Roligt som sagt at se nån annan jobba hästen sin :)

2012-03-07 @ 21:00:40
URL: http://jen81.blogg.se/



Sessan

Tack så mycket :) Jag kallar det kollage. Ja det är verkligen lustigt, det jag fotat minst :P

Jag använder mig utav 2 program, grunden är i Camera RAW eftersom jag fotar i RAW-format. Sen om jag redigerar mer är det i Photoshop CS4.

2012-03-07 @ 21:14:04
URL: http://impalaa.blogg.se/



Josefine

Testa rid för Haffi (Haflidi Gíslason tror jag han igentligen heter) någon gång! Herregud vilken positiv människa! Han fick mig verkligen att känna mig stolt över mig själv efter passen. Han sätt att tänka funkade dock inte på min då varande häst men grannens häst som jag hade med mig andra dagen funkade det as bra med :)

Gummi (som jag ser att du också ridit för) gillar jag skarpt också!

Peter är också jätte bra och hans tänk passar mig och Atli perfeckt men han har inte riktigt samma roliga personlighet som Gummi. :)



Sv: Ja jag antar att du kan lägga in ett youtube klipp eftersom du gjort det tidigare.. :P Sen är det bara att ändra height="35" width="560" i HTML-läget ;)

2012-03-07 @ 21:49:20
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Elina

Jag har inte hittat en tränare som det riktigt klickat med och som har varit pedagogisk.



SV: Ja, jag rider alltid (nästan alltid iaf) på bettlöst. Varierar mellan sidepull, ponnyhack och hackamore med långa skaklar (eller vad det heter) samt repgrimma.



Brukar variera mellan bett och bettlöst på min svarta dam, men på Filipus är det alltid bettlöst.

2012-03-07 @ 22:34:31
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



Janet

En bra tränare för mig läser av häst & ryttare & bildar sig en uppfattning, men kan ha den insikten att ibland måste man ändra träningsupplägget.

Vilka förutsättningar har denna häst & ryttare (tänker då på hur hästen ser ut exteriört), hur utrustningen är anpassad mm mm.

Då jag är instruktör så det första jag frågar eleven är: Vad vill du ha hjälp med? Vilka tycker du är din/hästens starka respektive svaga sidor? Hur har du gjort för att försöka lösa era "problem" hittills? mm mm mm



Sen anser jag att det oxå är upp till eleven att VILJA lära sig, ha näsan framme & va ödmjukt kritisk. Fråga tränaren om man inte förstår, som tränare e man ju inte tankeläsare ;)



Tycker inte att man "kastar" en tränare i soporna efter 1 gång utan rider flera ggr , för man kanske som elev inte riktigt förstår vad tränaren menar.



Man ska som elev kunna säga: det här känns inte bra, vad menar du? Hur ska jag göra? Kan du förklara på ett annat sätt?



Vet inte vilken tränare du vill träna för, men jag vet några bra, både inom "Islandsridning" & klassika. Hojta till bara om du vill ha några namnförslag :)

Mvh Janet



2012-03-07 @ 23:12:18



Q med ridtravare i fokus!

sv:jag svarar på mailet i morgon =)

mvh/Q

2012-03-07 @ 23:31:24
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Julia - tävling på bloggen i samarbete med CF hästshop

Håller helt och hållet med!!

2012-03-08 @ 00:38:37
URL: http://ohjuliet.blogg.se/



Titti

Kan känna att jag vill bli taggad när jag åker hem efter träning :) Det ska vara kul!

2012-03-08 @ 09:18:06
URL: http://livetpavischan.bloggg.se



Frida

Jag har nästan alltid ridit för en och samma person och det har alltid fungerat bra, tills jag red för en annan och det äntligen fungerade att tölta med Guffi. Det är nog bra att variera sig lite också, för de kan säga samma sak, fast man fattar det inte förän den andra säger det på ett annat sätt :)



Svar: Ja, han vägrade ju gå in när vi flyttade ner hit. Bråkade i 2 timmar, vägrade gå in och var bara jävligt tjurig.

2012-03-08 @ 09:51:06
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Lizette

Maria Berg i Ånge är väldigt pedagogisk och är en jätte bra tränare. Hon är väldigt noga med grunderna, som man aldrig kan fuska med. har tränat för henne i snart 8 år!! Sigrig bergårkra är också jätte bra, också väldigt pedagogisk. Jag har Maria som veckotränare och Sigrid som komplement.

Kram

2012-03-09 @ 08:34:27
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



elinor

otroligt bra skrivet!



Usch det är verkligen svårt det här med tränare :( önskar jag kunde hitta en som storhästtränaren jag hade hon var verkligen pedagogisk och uppmuntrade en.

2012-03-11 @ 22:38:22
URL: http://engelstoft.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?