Nosgrimmans funktion

Tanja hade en liten föreläsning för mig ang nosgrimmans funktion och var den sitter som bäst. Lite intressant tycker jag att bolla med varandra, jag har själv inte riktigt funderat så starkt på det ämnet så det var ju intressant att höra.
 
Tittar man på denna bild ser man tydligt var skelletet blir som ömtåligast. Här sitter nosgrimman/tränset bra, sätter du den längre ner blir skaderisken större. Det här är en Rambo Mickelm Multi nosgrimma, eller träns rättare sagt, ser verkligen ovanlig ut men tydligen skall denna fördela trycket väldigt skonsamt utan att klämma på känsliga nervbanor.  
Man skall räkna en till två fingrar mellan hästens kindben och nosgrimman. Nosgrimman får inte ligga och skava mot kindbenet men får heller inte sitta för långt ner vid den ömtåligaste nosgryggen.
 
Här sitter nosgrimman perfekt från den ömtåligaste delen av nosryggen och precis nedanför kindbenet, den får absolut inte sitta längre upp.
 
 
 Något jag funderat lite på är kring hackamoret, där kan det ju bli lite tajt med tanke på att skänklarna ligger som ovanför självaste nosremmen och skall du då få upp hackamoret på rätt plats så far även skänkelns övre del upp mot kindbenet, det beror lite från häst till häst men en häst med litet huvud så kan det kanske bli lite tajt? Jag hade hackamoret alldeles för långt ner ett tag men det var ju medveten om pga det träns där det inte gick att höja mer.
 
 
Hur blir det då med remontnosgrimman? Tanja klurade lite på det och faktiskt så har hon ju en poäng i det hela. Remonten sitter ju väldigt långt ner. Hmm ja det tåls att fundera på lite saker, härligt Tanja att du fick igång min hjärna, har jag lite mer att snurra och fundera om :)
 
Linda





Kommentarer
tanja deimo

hej hopp!! Jo du, jag vill så gärna vara med på uteritten. Dock så är jag inte säker på att jag har råd att transportera båda mig och häst till dig. Blev arbetslös för 2 veckor sedan nu och har räkningar upp över öronen :(. Hoppas dock på att det räcker till en mini resa till dig:)!!

2012-06-29 @ 15:00:13
URL: http://fillstastallet.blogg.se



Erika

De tränset har jag hört mycket bra saker om :)

2012-06-29 @ 20:01:07
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Frida

Svar: Det är ju svårt att se på bara en bild också, speciellt en dålig mobilbild, och det är ju olika från häst till häst var det tunnare börjar. Jag provade att höja ett hål till, och då hamnar det så det inte är ihåligt under eller hur man ska säga. Men jag tänkte inte på om skänklarna kom åt kindbenen faktiskt, men annars gick det bra :)

2012-06-29 @ 21:11:18
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Jenny

Nosgrimmor är nästan en lika stor djungel som den ökända sadeldjungeln ;)

2012-06-29 @ 23:07:19
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Nina

Jag har aldrig gillat remontnosgrimmor och jag tar alltid bort "snorkeln" (som man säger här om remmen som går ner under bettet) på engelska nosgrimmor. Jag tycker att det ser obekvämt och inklämt ut för hästen.

2012-06-30 @ 00:23:50
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Julia

Remontnosgrimman trivs M väldigt bra på, den är ju "bäst" för tänderna. Det är en väldigt snäll nosgrimma, MEN det är många som spänner den för hårt då är den inte snäll..

2012-06-30 @ 13:58:41
URL: http://ohjuliet.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?