Förebygga/behandla eksem

Jag är livrädd att Fifa skall få eksem, hitills har hon inte kliat sig alls, detta är hennes tredje sommar i Sverige. Man brukar ju säga att den andra/tredje sommaren är risken störst att eksemen utbryter hos importerade islandshästar.

Det viktigaste av ALLT  och nummer ett är en korrekt uträknad foderstat, det handlar om invändiga processer och när eksem bryts ut handlar det om försämrat immunförsvar. Bakteriefloran är inte desamma i Sverige som det är på Island (sägs det) det finns mycket mer mineraler såsom kisel och svavel i både mark och vatten. När då Islandshästen kommer till Sverige så störs bakteriefloran i mag- och tarmsystemet och därmed blir hästens immunförsvar sämre och reagerar mycket mer på svidknotten. Svidknott finns inte på Island. Det finns mycket spekulationer kring hur eksem uppstår o.s.v men jag tror vi alla är ense om att Sverige och Island har definitivt inte samma klimat eller marker.  

                                        

Nummer ett/två är eksemtäcke, heltäckande huva med hals samt maglapp. Boett brukar vara ett väldigt tacksamt täcke, men vill hästen ta sönder det så slits även boett-täckena i trasor. Jag har alltid kört på hööks täcken och det funkar kanon bra. Börja i tid, knotten kommer vid vårkanten och försvinner senare på hösten. Har de en gång bitit så får man vara beredd på att klådan kommer snabbt och håller i sig mer eller mindre hela eksemperioden.

                    

Nummer tre smörj och duscha hästen med diverse "eksem-medel" det är bara att välja och vraka, mycket finns. Prob-produkterna kör många på vilket verkar ha gett bra resultat på många hästar, sedan finns ju Ökozon och mycket mycket mer, man får testa sig fram och se vad som funkar bäst på sin häst.

                     

Nummer fyra duscha av hästen vid varje svettigt tillfälle, knotten drar sig till svett.

                     

Nummer fem, undvik knottiga/insektsområden, fuktiga marker, och gärna lite skog lockar knott. Öppna marker där vinden drar är bland de bästa alternativet, skåne är väl inte så hejdumt såna gånger även om det förekommer eksem där nere också. Efter regn kommer solsken, nej då kommer knotten, att ta av eksemtäcket för regnets skull kan ju vara smart till en viss del så att självaste täcket inte skall bli blött och klia för hästen, men så fort regnet upphört kommer knotten med ilfart och tar chansen. På mornar och kvällar är knott som mest aktiva, det kan vara skönt för hästen att komma in till stallet för att söka skydd och andas ut lite.

                                               

Nummer sex det kan vara rätt smart att låta hästen gå i en hage utan några träd, har den en gång kliat sig så blir det inte bättre, o andra sidan är hästarna väldigt smarta och finner snabbt ett kliställe.

Tibra som jag tog hand om för flera år sedan hade grav eksem, det var verkligen synd om henne, hon led om sommrarna men vi fick lite bukt på det allt. Såhär såg hon ut när jag kom dit och då gick hon utan täcke mitt i knottigaste hagen på högsommaren.

          

          

          

                                         

Såhär såg hon ut sommaren efter. Då hade hon haft täcke, stod i stallet många nätter, smordes in och fick äppelcidervinäger.

                           

                     

Fifa har inte eksem, men jag tvättar alltid av henne efter en svettig ritt, vid knottiga kvällar åker täcket på både med huva och magplatta. Duschar jag henne använder jag prob schampo. Jag sprayar henne regelbundet med myggspray och är noga med vad hon får i sig.

                                                                               Linda






Kommentarer
Erika

Inte kul om hon skulle få eksem. :/

Hoppas de inte bryter ut, men de är ju super bra att du lägger ner tid att duscha av henne osv för o slippa att de bryter ut. :)



Mina kan få klåda förra sommaren både Raski & Grim.

Främst i svansen.

Grim fick även i manen, då behandlade ja med promb o de hjälpte. :)



Nu i års duschas de om de är svettiga.

Inte Grim så mycket eftersom han inte blir svettig, sprayas med flugmedel, har huvor på sig för ögonen skull mest.

har även haft i lite nylanders hästkräm eller vad de heter utspädd i svansen o manen när de varit som mest odjur i luften eftersom deras hage inte är den bästa..

peppar, peppar ta i trä så har inget brutit ut på dom ännu. :)

2012-06-14 @ 18:34:34
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Frida

Nu såg jag verkligen likheten du påpekade för ett tag sedan melan Tibra och Guffi, gisses! Han hade också väldigt mycket eksem när jag började, men det blir bara bättre och bättre för varje år, men det gäller som sagt att man tar hand om det :)

2012-06-14 @ 19:07:33
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



AgNetha

Bra och sakligt inlägg!! Eksem är jättelurigt och det förekommer på Island också... Och det kan dyka upp efter många, många år i Sverige också. Jag tror väldigt starkt på mag/tarm teorin och obalans kan det ju bli vid andra tillfällen också- betessläpp tex...

Knott är ju ett jävla (ursäkta) gissel men de rackarna går inte in under tak...! Ligghall= kanon, för hästarna lär sig det ganska snabbt..

2012-06-14 @ 19:23:26
URL: http://Http://Kvarnlycka.blogg.se



Mikaela

Fast det är skillnad på boetts täcken och övriga märken. Tyget är helt annorlunda och det ingår alltid reservdelar och tar dom slut är det bara att höra av sig till dom. Har hittills inte hittat huvor med bättre passform än deras sitter som smäck.



Fast på de hästar som inte har eksem så duger absolut dom andra märkena men jag märker faktiskt skillnad på den av våra som har eksem hur mkt problem han får.

2012-06-14 @ 20:24:10
URL: http://svippostina.blogg.se/



Frida

Svar: Jo, jag har ju tagit hand om ganska många eksemhästar, så jag är ju van. Men man lär sig alltid något nytt, och jag tycker man ska prova sig fram tills det fungerar för ens själv och hästen :) Så tips och annat är jag mottaglig till.



Jag brukar duscha av honom, men nu har vi ingen bra vattenslang och dessutom har de egen brun så de vill inte använda för mycket vatten på sommaren om det tar slut, så det har blivit avsvampning i nya stallet iställe, men det tycker jag funkar lika bra, man få vräka på lite :)



Jag har tänkt att jag ska prova Leovets Tea-tree schampoo som också ska vara bra mot eksem, jag använder ju redan deras bio-skin så är smidigt om man kan hålla sig till samma märke. Myggmedel dränker jag honom alltid i, jag brukar spraya huvan innan jag sätter på den för man kan ju inte spraya dom i ansiktet :)

2012-06-14 @ 20:30:56
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Jenny

Fast det är ju inte ett dåligt immunförsvar som orsakar eksem, utan snarare tvärt om; att immunförsvaret är för bra och attackerar sådant som det egentligen inte borde, likadant med allergier hos människor.



Bra inlägg i övrigt, jag håller med dig på många punkter!

2012-06-14 @ 21:30:32
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Sessan

Hoppas hon klarar sig utan eksemen.

2012-06-15 @ 07:58:08
URL: http://impalaa.blogg.se/



Nina Liljedahl

Jättebra inlägg!

Som tur är så har inte våra isisar eksem, men de går med täcke i förebyggande syfte. Vi försöker hinna ta av täckena när det är varmt och soligt och knottfritt. Men så fort det blir lite fuktig luft kommer knotten fram och då får de ha täcken.

2012-06-15 @ 10:38:21
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Sophie

Man kan duscha hästen med yes också, knott gillar inte lukten och låter den i stort sätt vara i alla fall nån dag efteråt. Och hästen blir väldigt blank! :D

2012-06-15 @ 11:03:35
URL: http://gnistaiogat.blogg.se/



Clara

Superbra inlägg, jag har ju inte en exemhäst och har därfor inte riktigt någon erfarenhet (mer än när jag hjälpt till med hästarna på Kulla som har exem) så det var ett toppenbra inlägg, super att ha som en "checklista" om man inte har stenkoll på hur man behandlar exem :)

2012-06-17 @ 10:47:17
URL: http://tvistirni.webblogg.se/



Maria

Det där med tredje sommaren är förlegat. Det kan bryta ut när som. Förändringar som dräktighet, flytt m.m. kan utlösa.

2012-10-29 @ 04:48:08




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?