Tema: Föl - bildbomb

Jag köpte ett sto då tanken var att jag ville ta lite föl, i alla fall ett, annars hade det nog blivit en valack haha. Fifa har som sagt redan haft ett föl som hon fick 2009.08.27. Jodis från Sörbygården. Dock ingen jag avlat fram. När jag skall betäcka Fifa vet jag inte, det är så svårt att planera nu när hon är under behandling också. Dock finns det väl någon hingst här och där man är nyfiken på vid betäckning, vi får se hur det blir :)

En tanke jag kan ha när det gäller föl: Skall man inte ha kvar fölet borde kanske en intressant stamtavla finnas. Idag är det tufft ute på säljmarknaden så det gäller att man har något intressant att sälja. Låter väl kanske lite grymt men risken finns att man står där bra länge med sitt/sina föl och hästar särskilt om inget speciellt lockar. Varje häst har sitt speciella jag men det funkar ju inte riktigt så på försäljningsmarknaden. Skulle jag ta föl efter Fifa och bestäma mig för att behålla denna spelar kanske ingen roll vilken typ av hingst jag väljer, det är ändå för min egen skull. Skulle jag dock ha tankar att kanske inte ha kvar fölet skulle jag förmodligen tänka i andra banor och kanske välja en liten finare hingst att betäcka med. O andra sidan: ju finare hingst desto dyrare. Visst, ett föl utan någon vidare stamtavla kan bli rejält fin med potential också, men det vet man ju inte fören stoet har fölat. Det är samma om föl MED en bra stamtavla, allt är en chansning, en bra stamtavla behöver inte betyda en bra häst men du höjer ju såklart "säkerheten och chansen" till att få något bra.  Så tänker jag lite i dagsläget.

Hur är det med er? Har era hästar haft föl en gång i tiden? Har ni tänkt ta några för i framtiden? Har ni smaskiga hingstplaner? Hur förbereder ni inför fölningen och föltiden? Vad är era tankar och planer för att skaffa föl?

Nu kommer en liten bildbomb på lilla Jodis som jag snott av Ulrica Norlanders pixbox, jag tycker även ni skall besöka hennes pixbox sida, en otrolig fotograf alltså! Besök gärna hennes blogg också. Här kommer gamla bilder men ack vilken söt liten boll!

    

      

      

      

      

      

      

      

      

      

      

     
    
                                                                                   Linda






Kommentarer
Sofie

Åh, vilken going på andra bilden!



Sv: Pannbandet är köpt på tradera :) Tillverkaren hittar du här: http://silverlineofsweden.se/?page_id=174 det är inte det klassiska med Swarovski-kristallet utan bara glittrigt :) Skönt att inte behöva oroa sig för att de dyra stenarna ska trilla av + lätt att tvätta :)

2012-01-04 @ 17:48:11
URL: http://toltaren.blogg.se/



Sofie

Sv (igen): Kostade 100 + frakt :)

2012-01-04 @ 17:54:59
URL: http://toltaren.blogg.se/



Ulrica

Haha, men vad du berömmer mig, blir ju alldeles rörd! Så duktig är jag faktiskt inte! ;)



Kram på dig, finaste du! <3

2012-01-04 @ 18:19:31
URL: http://unicorn.blogg.se/



Elin

sv: Jaa det var ju tråkigt! Vet inte när jag ska ner nästa gång, beror lite på hur det ser ut med jobb och allt och när Patrik kan följa med och sånt... Annars får väl du ta och pallra dig norrut! ;) Bor ju trots allt nästan 20 mil närmare nu

2012-01-04 @ 19:04:03
URL: http://storsvart.blogspot.com



agnetha

Å så söt. :-) fölungar är ljuvligt!

jag tycker man ska vara lite aktsam med att betäcka "vanliga" ston med de "finaste" hingstarna. Det är så få hästar som blir riktiga "gaedingar" ändå. Vill man ha en sån ska man nog ha ett sånt sto också - tror/tycker jag.

Sen får/ska man nog räkna med att bli "ståendes" med sin unghäst ett par år , om man inte säljer den till kraftigt underpris. Dvs. man ska nog aldrig räkna med att få pengarna tillbaka eller så ...



SV: Jaaa! det var jag .Ibland kommer inte namn och "nummer" med.. fattar inte varför?



jag är ingen expert på får, men man ska ju inte blanda hur som helst. Att korsa våra pytte-får med en jättestor köttras kan ju innebära att lammen blir för stora. så man får nog hålla sig till "allmoge/lantras"fåren om man har såna som vi. Vi tänkte ta typ en gästrike/hälsingebagge nästa sommar. :-)



Det absolut galnaste med att jag är så avis på min kompis som är gravid är att det är skitjobbigt att vara gravid. ;-) innan man är det så känner man så där: "å vad speciellt det ska bli" - sen när man står där och kräks och sover hela tiden (jag somnade på ett p-möte!!), när det gör ont och man nästan inte kan röra sig osv. då är det ju inget roligt. men ändå längtar jag???? helt galet. ;-) fast det är ju för att det bara är det fina jag tänker på - alla stunder som jag satt och klappade magen och pratade med bebis. och nu ligger hon i sin säng uppe och sover... wow... :-)



kram

2012-01-04 @ 19:25:07
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Det är inga problem alls för oss att låna de grejerna men man ska ha hästar som är fullt igång osv för att man ska kunna filma nått kul också vilket jag inte tycker att jag har i dagsläget därför har det inte blivit av än bara =)Det kommer bli av ..Men när det är svårt att säga.

mvh/Q

2012-01-04 @ 19:31:58
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Q med ridtravare i fokus!

sv:Jaha du tänkte så hahaha..Fy fasen just nu är jag trög.(sjuk med feber)Ska se vad jag kan göra.Men det blir nog längre fram ändå i så fall då jag vill filma en massa annat skoj också när vi ändå håller på =D

mvh/Q

2012-01-04 @ 19:45:11
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Lizette

Vi ska betäcka vårat varmblodssto, hon som är 10 år. Provade i fjol åxå, 2 ggr, men det tog inte.:( Nu ska vi nog byta hingst i år, så får vi se...

Jag tycker att mamman är minst lika viktig som hingsten (om inte viktigast). Att hon har bra psyke, stam, exteriör och gärna visat bra resultat.

Jag tror det är viktigt att vara "påläst" innan och att sedan ha ngn "backup", om det händer ngt.

Kram

2012-01-04 @ 20:06:17
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



Jenny

Tja, förvisso är det viktigt att se till att sto och hingst matchar varandra, men av egen erfarenhet kan jag säga att många inte bryr sig ett skit om stammen, de om är ute efter skogsmullar att bara ha kul med brukar inte bry sig så länge individen är trevlig. Däremot är alla föl svårsålda just nu, fin stam eller ej, betydligt enklare är det då att sälja en nyss inriden unghäst, sådana säljer lättare.



SV: Haha, jag vet inte om en ciderfylla skulle göra saken bättre, men det kanske är värt att testa :p

2012-01-04 @ 20:13:58
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Jenny

Himla söt fölis, förresten :)

2012-01-04 @ 20:14:36
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Erika

SV:

Kanske är något nojig av mig, och så.

men jag märker ju och ser att hon gått upp igen, och märker i ridningen att hon inte alls är samma pigga o glada framåt som hon var för några veckor sedan.



Ska snart kolla upp henne av massör, ET eller så igen.

Sen efter de måste jag ta tag mer i ridning o allt.

Mera motion, om inte fler dagar men utöka ridturerna.

I stället för 30 min, kanske en 60 min.

För i hennes takt blir det inte alls långa sträckor.



Hon får torrt hö nu.

Om man blött lägger höet 30-60 minuter, eller mer dras stärkelsen/socker ut ur höet.

Och de är de som Raski inte riktig tål eftersom hon är fånghäst.

Men under dessa år har hon klarat av vårat hö vi har jätte bra.



Nu har vi en toppen hö, vilket tydligen inte är bra för Raski för hon blir alldeles för rund då.



2012-01-04 @ 20:27:02
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Nina Liljedahl

Vi har en liten uppfödning av New Forestponnyer. Vi har tagit två föl om året, men i vår ska vi bara ha ett föl. Våra äldsta föl blir fyra år i vår/sommar. Vi har inte försökt att sälja några ännu. Det är svårt att sälja unghästar, så det är bättre att rida in dem och sälja dem sedan. Dock är våra blivande tvååringar sålda, i alla fall. Men de bor kvar hos oss som inackoederingar. Deras matte har stuteri nere i skåne och har inte plats för dem i nuläget. Och vi är bara glada över att få ha dem kvar här så länge som möjligt.



Vi har uteslutande använt oss av hopp-prestationsblod. Det är i stort sett ingen prisskillnad på en bra och en mindre bra hingst inom NF-aveln. Det verkar skilja mycket mer inom islanaveln.



Sv: Det lilla stofölet finns på Gibraltars turridning. Såå söööt!! Som Fifa ungefär ;)



Du har så rätt i det där med färger, att det inte ska betyda så mycket. Men jag kan inte rå för att jag tycker att det är viktigt. Jag älskar mångfald. Raser med många och roliga färger är så mycket roligare än raser där alla ser "likadana" ut.



Ja, jag vet vem Ganti är. Jag har läst islandstokans blogg flera gånger (men inte kommenterat ännu). Han är helt underbar, såå sööt han också. Men eftersom vi har lite avel, så vill jag hellre ha ett sto utifall att... ;)

2012-01-04 @ 20:31:50
URL: http://stallskogalund.blogg.se/



Elina

Vilket fantastiskt fint föl! Jag hade lätt betäckt mitt ridponnysto nu om det inte hade varit för hennes temperament och ålder. Jag har dock redan valt ut ett antal hingstar till min unghäst, om jag behåller henne och hon är lämpligt avelsmaterial.



SV: Haha, tack! Det är jättekul att träna, man får verkligen en kick av det!



Min mamma tyckte att Muninn hade en lite läskig blick ibland, men han såg verkligen skeptisk och söt ut..



Ja, får hoppas att det vänder detta året!

2012-01-04 @ 20:52:51
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



Filippa

svar: Nej, du får 70 kronor för varje person som blir medlem på sidan genom att ha klickat på din länk.



Och ja, vi tjänar nu förhoppningsvis pengar på bloggen, hur mycket det blir får vi ju se varje månad :)

2012-01-04 @ 21:03:45
URL: http://tennisryttarna.blogg.se/



Jossan

sv:

Haha, ja hon för allt för att retas skulle jag gissa på ibland ;)



Ja, det är jätteäckligt, har regnat i 4 dagar konstant nu :( Bor i Skene (ligger mellan Borås och Göteborg). Varsågod :D

2012-01-04 @ 21:15:37
URL: http://www.dressyrnissen.se



Nelly

Sv; Sverige är tyvärr enda landet som man inte får tävla med ponnyer som är större än b-ponny. Men har du en Islandshäst som är under 130cm och har stam i tre led bakåt så är det bara att starta i ponnytrav. Tex i Norge kör de med islandshästar, fjordingar och massa olika ridhäst-raser men där får man ju köra med A - D-ponnyer.

Men det är sällan att det är någon "ridhästras" är snabbare än gotlandsrussen ;)

2012-01-04 @ 21:26:51
URL: http://njidon.blogg.se/



Bonnie

Jag hade ju planer på att betäcka Majsan med arabhingst men den planen gick ju åt skogen kan man ju säga och nu har jag ju bara valacker... Men jag har blivit lovad första tjing på Majsans föl när hon lämnar travet, blev 3 nu vid nyår.

2012-01-04 @ 21:53:09
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Sanna

Jag har ju en dräktig Fíafröken nu. Fía är betäckt med Kynnir frá Feti. Kynnir är ganska ung än så länge, och därför inte så himla välkänd, men han var med på SM i somras i alla fall. Kynnir är bedömd till 8,18 (har 8.28 exteriört och 8,12 för ridegenskaper). För proportioner har han en 9a.

Fíaskruttan har ju inte världens bästa exteriör, och därför kändes det bra att välja en hingst med lite bättre exteriör. Eller som någon sa om Fía, del för del är det inte jätteilla, men hon passar inte riktigt ihop (ryggen är lite för lång, eller snarare så är benen lite för korta, och halsen är lite för kort och tjock). Båda hästarna (Fía och Kynnir) är väldigt trevliga individer, och dessutom verkar de trivas väldigt bra tillsammans.

Jag hoppas på att det ska bli en ridhäst till mig i framtiden, en som har Fías vilja! Än vet vi dock inte vems häst det blir. Om det blir min eller mammas. Det beror ju lite på hur den blir i temperament och gångartskvalitet och så. Eller, först och främst ska vi se att allt går bra!!!

2012-01-04 @ 22:45:47
URL: http://sannasant.blogg.se/



Svea-Karin

det är ju det som är så himla roligt med avel, man vet aldrig vad det kommer bli :)



Jag har betäckt två av mina ston med min egna hingst.

Dessutom har min mamma betäckt några av sina ston med honom också. :)



När jag köpte hingst köpte jag en lättriden häst med mycket tölt. Han skulle även vara snäll i all hantering.

Dessa faktorer var de viktigaste då både mamma och jag har verksamhet. Vi vill få snälla och lättöltade hästar men även som kan ta sig en bit på tävlingsbanorna.

Det blir lättsålda hästar och även hästar vi kan ha i verksamheten. :)

2012-01-04 @ 22:58:55
URL: http://karinmattson.blogg.se/



Mikaela

Jag är av den åsikten att vi inte ska avla på "vad som helt", utan införa att typ bara bedömda ston får bli betäckta. Någon slags kvalitetssäkring och att visa att det lönar sig att avelsbedöma sina hästar.

2012-01-04 @ 23:23:01
URL: http://svippostina.blogg.se/



Frida

Hon verkar vara en bra mamma :) Min gamla medryttarhäst har fått två föl, ett tidigare och ett på Riiby. Men hon är nog världens sämsta mamma, världens bitch :p Och hennes dotter var ganska likadan, haha.

2012-01-05 @ 16:01:57
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Yrsa

Vilka sötisar!! :D

2012-01-06 @ 23:22:45
URL: http://yrsaarbelund.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?