Har ni några tips?

Tips? Jag behöver nog så mycket tips jag kan få nu. Jag skall försöka ge mig in på tömkörning och all arberte från marken, rida kommer jag att göra också dock kanske jag arbetar från marken lite mer om det går bra vill säga :)

Tömköra vill jag dock inte göra hela tiden, Fifa kommer att tröttna jag känner den damen, så lite mer variation från marken, har ni några tips? Ni kanske kan länka en textsida eller kanske något klipp?

Hitills har hon stått på sin sten hela dagarna i hagen, hon står där och filosoferar, skulle tro att hon står där nu också, hmm vänta jag skall springa ut och kika .......


Jo då här ska ni få se




Nu har Bitter börjat klättra lite på sten också :O Fifa manipulrerar honom och tar han till henne sida!!





                                                                                      Linda





Kommentarer
Elin- Northern Showhorses

SV: Jo det skulle det kunna vara, är iaf det vi har tänkt när chappis fått det.



Tömköra är ganska roligt, dock är jag ingen höjdare på det. Men det var det endå jag kunde göra med min häst sista månaderna. Men vi hade ingen paddock så vi töm körde längst vägen osv. Så det är ju nått du skulle kunnag öra för att variera om du tömkör =)

2012-01-12 @ 12:07:04
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/



Hanna o Goliath

Morr, mitt inlägg bara försvann!



Nu är det hög tid att lära sig arbeta Fifa från marken a la akademisk ridkonst. Bättre träning för ryggen får du inte!



Läs Skola din häst av Katrin Wallberg och kolla Youtube och sök på PaardenBegrijpen, Straightnesstraining och Bent Branderup. Finns HUR många bra klipp som helst om hur du tränar din häst från marken och det är inte det minsta svårt faktiskt.



Allt måste testas åtminstone en gång vet du ;)

2012-01-12 @ 12:34:40
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



Bonnie

Ut och tömkör och promenera över stock och sten, jobba fån marken med long reins och liknande:)



sv: Tack! Tycker faktsikt att det röda skär sig lite på honom men hela min tävlingsoutfit är ju röd efter två mörkbruna pållar så han får ha det röda iaf även om han egentligen är snyggare i sitt blåa träns;)

Har ett svart träns med röd paddning i pannband och nosgrimma också, är det ett sånt du ska skaffa?:)



Travarsinne och travarsinne, travarfolket som träffar på honom brukar mest muttra om att "det där är ingen travare..." och han själv är fullkomligt övertygad om att han är lika mycket arab som de andra mupparna, med svansen i vädret och allt... Majsan var väldigt mycket mer travtravare och väldigt mycket mer väluppfostrad...Royal är ganska ouppfostrad med tanke på hur länge han trots allt gick i proffsträning.

2012-01-12 @ 12:43:25
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Jennifer

Du får göra mycket varierande saker med tömkörningen. Ut i skogen, träna på volt, över bommar och dyligt.



Sedan finns det väldigt mycket mark & positionsövningar inom det akademiska som dom stärker hästarna med innan dom får börja från ryggen. Dock har jag bara provat det en gång, väldigt roligt att se när det funkar men ganska svårt. Men kan du få tag på någon som kan lära och visa dig så har du otroligt bra träning i det. Då ska hästarna gå öppner och sluter och dyligt bara av att du vrider din överkropp åt olika håll. Det sträker ju oerhört och hästen tränar upp sig utan vikt på ryggen =)

Kommer inte ihåg vad det igentligen heter, men jag gick nån sån kurs på Ringtjärn för några årsedan =)

2012-01-12 @ 12:56:23
URL: http://jennifher.cybersite.nu/



Sessan

Vilka vackra bilder.



För en som inte vet så mk om hästar, vad är tömkörning?

2012-01-12 @ 13:18:38
URL: http://impalaa.blogg.se/



Sessan

Jag hade gärna haft kvar julen lite till, vet faktiskt inte varför jag tog bort den nu. Nu längtar jag lite efter påsk :)



Okok då vet jag vad det är.

2012-01-12 @ 14:10:38
URL: http://impalaa.blogg.se/



Hanna o Goliath

Hur hittar man dig på Fejjan?? Vore kul :)

2012-01-12 @ 14:24:12
URL: http://irmelin.bloggagratis.se



Q med ridtravare i fokus!

Börja med att se Anders Eriksson film om tömkörning.Sen finns ju Tuben och en del filmer även där.Sen träna träna träna.Och tömkörning går att variera väldigt mycket bara man får kläm på det någorlunda.

För att göra det lätt för dig så skulle jag skaffa lite mer ordentlig tömkörningsutrustning och då framförallt en gjord med stående ringar som är rejäl och ligger stadigt. När det gäller töm är läder allra bäst men dyrt .Töm i rep eller där första delen närmast hästen är i rep kommer på andra plats.anledningen till detta är för att sådan töm löper bättre i ringarna på gjorden än vanlig vävbandstöm.Jag har vävbandstöm och den är kass om jag får säga det själv men har inte kommit till skott med att skaffa andra ännu.

Krångla inte till det i början utan håll det basic och lärd dig hästens kroppspråk och takt.



Sen har jag ett tips till .Om det går så prova att ha Fifa som handhäst om du rider Bitter .Det är ett ypperligt sätt att motionera häst utan belastning över ryggen.



Sen får folk säga vad som vill .Men jag tycker INTE du ska börja plocka från olika läror i dagsläget och det säger jag inte för att jag menar något illa mot någon.Men man måste vara väldigt långt gången i sin egna ridning/hästutbildning för att göra detta för att öht kunna läsa in och förstå vad som egentligen menas.Det är dessutom inget man kan läsa sig till och det är inte meningen att en skadad eller klen häst ska vara någon form av försökskanin om man verkligen inte vet vad man håller på med.

Så håll dig till den ridningen du känner att du klarar av att genomföra på ett bra sätt.och överlämna eller ta hjälp av kunnigt fackfolk när nya bitar i träningen ska till om du själv känner dig osäker.

mvh/Q

2012-01-12 @ 14:24:25
URL: http://qodrofenia.bloggplatsen.se/



Alexandra

Ta promenader ut i skogen, över stock och sten samt klättra i skogen både upp och ner. Bra träning både för dig och Fífa ;)

Fina bilder, vilket fint vinterlandskap ni har! Så söt hon är där på sin sten.

2012-01-12 @ 15:33:22
URL: http://barefootangel.blogg.se/



josefine m. ridtravaren Bellie

SV: Absolut! Bellie är väldigt samarbetsvillig och de underlättar för mig tusen ggr än om hon varit helt grön själv.



Har provat tömköra några få ggr förut, men det har verkligen inte funkat för fem öre. Har sålt föregående tömkörningssaker för att det inte var någon idé att ens försöka tömköra. För de gick så dåligt. Så, fick köpa mig en ny uppsättning men de gick lika pissigt de. Provade dock den nu igen efter flytten och hon är superduktig och lättsam att jobba med.

2012-01-12 @ 16:08:51
URL: http://minfux.blogg.se/



Erika

SV:

Jag vill tömköra en gång i veckan, eller i alla fall varannan vecka.

Gärna över lite bommar, så hon får arbeta med ryggen.



Men tyvärr har ju tömkörningen gått så jäkla dåligt.

Och mycket bråk, så la de på hyllan en tid.

Nu tagit upp de igen, och kommer i fortsättningen tömköra henne själv.

För sist gick de kanon bra. :)

Så målet är o tömköra 2 gånger i månaden minst, eftersom jag rider mesta dels så blir de ju ridningen nummer 1.



Men ska kanske försöka med en gång i veckan oxå.

handlar ju mest om min vilja o inställning till tömkörningen. ;)

2012-01-12 @ 16:12:12
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Daniela

Åhh, vilka mysiga bilder! :D

2012-01-12 @ 16:12:42
URL: http://powerpony.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Sånt här kan vara trevligt att prova på : http://equiss.blogg.se/category/ar-skolan.html

Lättare grunder i AR som kanske kan bli till användning sedan när du kan börja rida på riktigt igen :)



Även att jobba mycket NH, leka följa john, flytta från backen osv kan vara användbart. Ska be Evelina filma när jag jobbar Funi från backen nästa gång :)

2012-01-12 @ 16:31:45
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Daniela

SV Det är ju så tråkigt att läsa bloggar som aldrig uppdaterar :(

2012-01-12 @ 16:53:59
URL: http://powerpony.blogg.se/



Agnetha

Stina Helmerssons böcker om islandshäste, hon har skrivit någon tillsammans med Magnus Skulasson... åh, vad heter den? Islandshästar kanske kort och gott?? Där finns det i alla fall massor av tips på "alternativa" arbetsformer.



SV: ja, det är synd att vi inte bor närmare. jag hade glatt hjälpt dig och Fifa. jag älskar att arbeta hästar från marken. Egentligen är det lättare- för du SER hästen hela tiden.

Säger vetten att du ska köra på med bett så gör det - du ser ju på Fifa vad hon säger.

tycker inte du ska fokusear på att du är "sämst" på tömkörning. vad jag har sett hittils av dina bilder är du en helt ok ryttare och egentligen är de tallt som krävs. Testa dig fram. Det är inte så svårt. Tror på dig jag! <3

2012-01-12 @ 17:11:13
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Frida

Efter lite sökande på internet, hittade jag det här: http://www.hastkatalogen.se/showhorse.php?id=108387 det är han på bilden så det borde ju vara rätt person iaf. Då är han från Bispgården :)

2012-01-12 @ 17:16:47
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Josefine

Sv: Ja det är ju svårare att se än att känna det kan jag hålla med om. Men vad jag läst är det viktigaste är att hästen går på. För om den går i form och går bra framåt så jobbar den naturligt med bakbenen och ryggen. Det är vad jag läst. Sen att få den iform beror ju på lite grann på hästen. Men när jag tömkörde min gamla häst (lite smått, kan inte så mycket mer än vad Kraflar(hästen) "lärde" mig) så smackade jag på honom så att han gick på mer och sen gav och tog jag i ena tygeln och då gick han ner i form. Så på honom var det inte mycket anorlunda än att sitta på driva lite bakifrån och fånga upp det fram. Och framför allt alltid ha honom lite stäld så att han alltid kollar lite inåt. Det funkade bra för mig :)



Nja.. Inte så mycket som man borde.. :/ men som sagt så gjorde jag det då och då med Kraflar. Var även på väg att köra in grannens häst men det blev inte av men lite mer töm körning blev det den sommaren! Sen hade jag aldrig klarar att köra in honom själv.. Så det var lika bra det att det inte blev nått!

2012-01-12 @ 17:25:54
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Elin- Northern Showhorses

SV: Ja han blev mycket bättre efter att vi hade töm kört en hel del. Nä, då är det kanske inte så bra att du är längst vägarna men du kanske kan lägga till bommar och konor när du tömkör i mellan åt om hon lessnar fort ? =)



Annars kan du ju alltid ut och gå i skogen med henne =)

2012-01-12 @ 17:42:08
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/



Janina

Tack! vad gullig du är.



Då vet du att du ska åka till Borlänge i sommar! SM får man inte missa. Årets höjdpunkt :D



Ang. tömkörningen så lärde jag mig mkt själv. Ju mer du tränar desto bättre går det. Du hittar ditt sätt att hålla reda på alla linor och spön och sen är det bara att testa dig fram. Se linorna som en förlängning av dina tyglar och spöt, eller din kropp, använder du som dina skänklar.



Basic info. är hur du fäster linorna och framåtdrivande position samt förhållande position.



Lycka till!

2012-01-12 @ 18:16:27
URL: http://jannefix.blogspot.com



Mikaela

Tömkörningen kan du ju variera in i det oändliga.

Börja på inhängnat område. Där kan man dubbellongera i alla gångarter, dressyrövningar, bommar, skutthinder.

Sen är det bara på med bra skor och ut i skog och mark. Man tränar sin egen kondis på ett kul sätt:)

Backar, puls i snö, ut i skogen...



När det blir barmark kan man börja cykla med hästarna det är toppen bra alternativ till handhäst.



Oddis rygg har jag stärkt väldigt mycket genom att köra 50% markträning 50% ridning. När det var som värst tömkörde jag enbart i tre veckor och det löste upp den akuta smärtan.

2012-01-12 @ 18:45:49
URL: http://svippostina.blogg.se/



Mikaela

Boken som agnetha menar är "Islandshästen vägen till framgång med hästen som partner, skulason-metoden". Den brukar finnas på biblioteket:)

2012-01-12 @ 18:49:16
URL: http://svippostina.blogg.se/



Sofie

Löshoppning! Det är såååå roligt :D

2012-01-12 @ 23:41:34
URL: http://toltaren.blogg.se/



Hanna

Nu blev jag faktiskt lite uppretad ändå. Även om Q inte vill rikta sig till någon speciell så skulle det ju t.ex. kunna vara arbete från marken inom AR som åsyftas.



Vad jag förstod det som Linda så var du inte särskilt hemma inom området tömkörning heller och ville ha tips på både detta och annat arbete som stärker Fifas rygg. Om du inte är utbildad inom tömkörningen blir ju det också ett experimenterande.



Självklart är det alltid bäst att ha någon som kan visa en hur man praktiskt gör, och det finns en hel del folk uppåt landet som håller på med akademisk ridkonst, både tränare och elever till dessa tränare som säkert kan ge dig en bra start.

2012-01-13 @ 14:14:21
URL: http://irmelin.bloggagratis.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?