Att bli arg på sin häst

Jossan skrev ett bra inlägg ang att skylla på sin häst. Jag håller med henne absolut men kände att jag måste komma med en annan synvinkel kring detta, för det är inte så enkelt alla gånger.

Häst är häst och människa är människa, vi måste göra oss förstådda av varandra och skapa en balans. Hästar beter sig efter instinker och människan beter sig lite hur som. Vi är klokare och smartare än hästen, vi kan skapa ett bättre förstånd och finna bättre lösningar kring ett problem. Det blir då atomatiskt VI som får balansera upp denna kommunikation och försöka förstå oss på hästen. Vad säger den? Vad vill den? Vad är fel? Vad är bra?

Att blir arg på sin häst någon gång då och då är inte ovanligt, man tappar tålamodet, humöret och våra mänskliga känslor träder fram, det är mänskligt men hur mänskligt får det bli? Jag tycker lite som så att man kan inte klandra en människa för att någon gång vid en jobbigare sitaution bli frustrerad, arg eller ledsen, man kan inte alltid hålla allt inom sig- som sagt vi är mänskliga och LEVER på känslor, känslorna är våran största bov när vi är tillsammans med hästarna, djur överhuvudtaget. Vi känner för mycket och måste egentligen börja träna på att inte känna så mycket, men det är inte lätt, det är en stor utmaning för oss människor, samma utmaning för hästen att försöka förstå sig på en studsande, skrikande och arg matte. Vi hamnar i obalans, hur var det nu? Vem skulle ha den största delen att balansera upp kommunikationen?

Jag hör både det ena och det andra från folk
- Den hästen är dum i huvudet, korkad, idiot, fattar ingenting, hemsk, och den tycker jag inte om och den hatar jag och den är inte klok! o.s.v
Dessa ord gör egentligen personen i fråga ganska dum för den personen måste ha en väldigt smal och klen syn på hästar. Hästar fungerar olika så är det bara. Ta min Fifa tillexempel. Kom till Sverige, skygg, ointresserad, stod på bakbenen eller lade sig ner. Vem kan gilla en sådan häst liksom? Ja den som förstår sig på hästar kanske. Är det verkligen hästen man inte gillar ELLER beteendet? Oftast är det människan som skapar fram hästens "tråkiga" beteende, blir inte det här lite tokigt om man då bestämer sig för att ogilla individen? Vad har hästen för bakgrund? Har det hänt något i det tidigare åren? Vad är det för slags häst o.s.v Hur kommunicerar du med hästen för att den skall känna sig trygg och med på noterna? Visst man behöver inte gilla alla hästar, jag och Mille gick inte ihop, för det första klarade inte jag av att vara "ledaren"  jag klarade helt enkelt inte av honom och han körde över mig, för det andra så klickade det bara inte mellan oss, han var inte hästen för mig oavsett "det trista beteendet"

Skillnaden: Att höra orden: Hästjävel, korkad, dumma fan, kärring o.s.v är för mig inte alls jordens undergång, det beror på innebörden i ordet. Jag kallar Fifa för kärring ibland. Hon är en riktig kärring när tiden är knapert och hon vill inte gå på transporten, då kan det tillslut bubbla i mig och för stunden får hon heta kärring, samtidigt som jag ändå förstår att det är självaste kommunikationen mellan oss som inte stämmer, jag dömer inte hästen samtidigt som jag är arg på henne. De mänskliga känslorna träder fram. Om jag nu skulle kalla henne för hästjävel som inte fattar att hon ska gå in i transporten, att hon är så sjukt dum med noll IQ- då tycker jag att man som människa beter sig fel. Allt beror på vad du har för hästsyn. Det är ju samma med barn, barnet kanske inte vill sova och skriker hela natten. Du är en trött nybliven moder, känner dig stressad och lite oroligt över allt nytt, får en frustration över barnet- samtidigt som du vet att babyn skriker av en anledning och inte för att den är korkad eller dum. Men känslorna får inte gå över styr. Är du förbannad över din häst och är på allmänt dåligt humör kanske det är bättre att släppa tillbaka den i hagen igen.

Jag har ett jäkla humör och det får jag höra av min sambo titt som tätt. Det bara kokar i mig och ibland vill man bara kasta köksbordet genom fönstret, men det går ju inte, istället får jag kasta den där förbannade mackan i väggen istället och sedan är det bra igen. På djur funkar det inte riktigt så. Din ilska måste brytas ner på annat sätt och det är ju DÄR arbetet hos oss själva kommer in. Fifa blir en ganska så tuff match för mig, hon är envis och tjurig, det skall testas och ifrågasättas först, jag gillar det med henne, absolut men ibland är man inte alls på humör och då får man antingen räkna till tio eller ta ner henne till hagen. Att skapa konflikt är väl det dummaste man kan göra, ibland händer det men som sagt, man får försöka jobba på sig själv. Jag kan rakt av erkänna att jag och Fifa har haft våra stunder, jag har blivit vansinnig! Men det är något man jobbar på hela tiden, att stänga ut känslor. Det är ju tur ändå att hästarna förlåter oss, annars hade det aldrig gått. Sedan tycker jag att kan man erkänna sin okunskap, sina fel och brister- ja då kan man jobba på dom också.

        

         

                                                                         Linda





Kommentarer
Alexandra

Haha sista bilden <3



Sv; Fast :) Får hoppas att det är värt att stanna kvar på.

2012-02-11 @ 21:34:10
URL: http://alexaka.blogg.se/



Jossan

Sv: ja tölten kommer mer och mer men dock inte Idag.. Hehe!



Det är lite från gång till gång. Ibland bara visar han sitt missnöje med att lägga öronen bakåt och ibland så blir han riktigt arg och slänger sig efter dom andra hästarna och sparkar och bits! Lite lustig är han iaf.. :)

2012-02-11 @ 21:40:15
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Erika

sv:

Då ska jag lätt köpa såna från hööks. :)

2012-02-11 @ 22:02:17
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



tanja

ja jag tror inte heller det är någon fara. Jag rådfrågar alltid hasse x). haha!!

Eftersom hon hade lämnat höet så tog jag en ny höbal som är analyserat med bra värden så får vi se om hon äter de. Kan vara så att det är dåligt det höet hon fick och de är därför hon är snorig. Don´t know men hon är pigg och sig själv i övrigt.



Kom ihåg att hon hostade första vintern i Sverige. Precis när man satte igång henne sen gick det över de är väl ca 1 år sedan. Bara så lustigt, men bara det inte är dammallergi för då vet jag inte vad jag gör. Men nu så ska vi inte ta ut något i förskott.



Vilken söt bild!!:)

Haha jaa tragiskt nog så kostar det slantar. Bara råkade kicka hem ett par tyglar hihi. Kommer på måndag 500kr. Fattar inte riktigt varför jag köpte dom haha x)

2012-02-11 @ 22:14:49
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Alexandra

Sv; Normalt har jag storlek M 36/38 för jag är rätt lång. T-shirten beställde jag i Storlek M men den var verkligen mer som S så jag tänker till och med byta till XL.. Den röda luvtröjan beställde jag i storlek Xs, det står att det ska motsvara storlek L men den är verkligen mer som S/M. :D verkligen super skumma storlekar. :P

2012-02-11 @ 22:44:41
URL: http://alexaka.blogg.se/



Alexandra

Sv; 134-140 och sånt det är barnstorlekar. :)

Xs, S, Xl och såna storlekar är vuxenstorlekar. :)

2012-02-11 @ 23:20:52
URL: http://alexaka.blogg.se/



Julia

SV: Haha, tack. Jag tycker det är en så härlig färgblandning på dom nu :D

2012-02-11 @ 23:21:59
URL: http://semtegensis.blogg.se/



Frida

Jag håller verkligen med dig, det är aldrig hästens fel. Jag har ett himla tålamod med djur, men inte med människor eller mig själv. Jag vet inte varför, men det är ju rätt bra ändå. Jag började tänka på en gammal ridskolehäst från stallet, där kan man inte säga annat än att vi verkligen ogillade varandra. Det fungerade verkligen inte, han ville knappt ha in mig i spiltan fast han var supersnäll med alla andra småungar. Och så är det, alla passar inte ihop. Men hästarna kan precis som vi vara på dåligt humör vissa dagar och då måste man ju utgå från att det är så. Guffi är väldigt tydlig med vad han är på för humör, ena dagen kan han vara hur lugn som helst, då fungerar det mest, andra dagen kan han knappt stå still och regerar på allt och då får man anpassa sig till situationen. Han visar också tydligt om han inte vill ha en på ryggen och är man inte uppmärksam åker man av fortare än kvickt.



Svar: Jag ska försöka fixa det, men är lite svårt när jag inte känner så många här :)



Om man släpper honom lös i ridhuset springer han ett varv, stannar vid ingången och står och längtar ut till maten :p Men jag tror han vänjer sig också, men jag försöker låta honom äta färdigt först om jag inte har bråttom.

2012-02-11 @ 23:25:24
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Alexandra

Sv; Haha fan vad konstigt..

Är du osäker kan du skicka ett mail, dom svara imorgon då. :) Snabba.

2012-02-11 @ 23:27:47
URL: http://alexaka.blogg.se/



Titti

En häst utan ryttare är fortfarande en häst,en ryttare utan häst är bara en människa ;)

2012-02-12 @ 07:52:18
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



Sessan

Riktigt bra inlägg, känner att det du skriver om ska man tänka på oavsett om man har hand med djur, barn eller andra levande ting.



Du ska bara veta vilken syn jag fick när jag läste det där med att slänga mackan i väggen XD



Sv: Ja jag funderade ganska länge på vad man kunde fota som var tokigt & som jag hade i närheten så kom denna idé fram :)

2012-02-12 @ 11:15:44
URL: http://impalaa.blogg.se/



NIna L

Är det något jag verkligen avskyyr så är det när människor säger elaka saker om hästar, ja djur över huvudtaget. Som de exemplen du ger t ex. Ingen häst är 'precis dum i huv'et' eller gör saker för att djävlas. De människor som anser sånt, har en stor brist på kunnande och empati, tycker jag.



Nejmen har du hett temperament?? Det trodde jag inte, du ser så lugn och mild ut ;-)

2012-02-13 @ 16:42:54
URL: http://stallskogalund.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?