Jobbigt sa Fifa ;)

Hej kära läsare, vilken underbar dag jag har haft, har ni? Man vaknar med sooolsken och blå himmel, jag blir på så gott humör vid sånt väder, ut till hästarna och på med tömkörningsselen på Fifis.

Idag tog vi och tränade ute (inte plan alltså) vi tog och tömkörde lite i djupsnön. Pust och stön! Jojo jobbigt sa Fifa. Hua men ryggen höjdes och hon fick lyfta rejält på benen. Min lilla häst drog sig ganska mycket utåt ibland, det här var verkligen styrketräning det här. Eftersom det var så jobbigt för fröken och första gången i djupsnön för i år så körde vi inte mer än tio minuter.

Fifa hade fart hem vill jag lova, hon nästan drar med mig, här gäller det att jag är konsekvent och låter henne inte famla iväg på egen hand i brådskande fart. Så vi tog och tränade lite halter, nu var det så att allt var nerför vilket gjorde arbetet lite jobbigare för fröken. Saken är att när jag ber om en halt och Fifa fortsätter framåt så ryggar jag henne några steg bakåt, sedan fram igen och gör signalen halt, stannar hon så ryggar vi inte, stannar hon inte - back back börja om. Detta funkar ypperligt och jag har alltid tränat mina hästar såhär från ryggen, de blir mer uppmärksama och halten blir bättre om de får tänka bakåt.

Skruvan tjurade, hon ville ju hem såklart! Matte tjurade också, nej nej tio minuters träning räcker inte, lite inslag av lydnad och kommunikation på hemvägen skall vi också ha. Fifa backa på varenda gång hon aldrig ville stanna, uppför, pust och stön. Jag var hela tiden noga med att hon backade rakt. Hennes rumpa blev verkligen hjärtformad vid ryggningarna, yummie ;)
Men tänk att efter ett tag började fröken fatta och ge med sig och på slutet blev det inte mycket ryggning, som vanligt funkar denna metod.
Hur gör ni när hästen inte lyssnar på halt?

Hemma blev det stretch, spansk skritt och massage. Jag kan vekligen se skillnad i stretchningen, både vig, stretch - och balansmässigt. Duktiga tjejen. Vi tog och tränade spansk skritt också, mest för att hon skall träna att lyfta fram för skadans skull. Jag försökte få henne att gå i spansk skritt också men Fifa ställde sig på bakbenen istället:
- Gör jag rätt nu matte? va va va?
- Ops, nej nej ner på marken, sånt skall vi inte lära dig..
Äh inget lyckande där idag heller men lyfta frambenet högt och hårt- det kan hon! Jag har även börjat med massage, så Fifa får hela kittet, nu ska hon ta och bli frisk!

                                 
                                                                            Linda





Kommentarer
Titti

2 stycken isisar har jag,Baldur som är 12 årig hingst,och Hraffe som är 4 år och valack :) Ja du lär hitta nån säkert att träna tömkörning för. Nån måste ju finnas i området? Finns en tjej på NRF som är duktig,Inger heter hon.Tänkte aldrig på henne sist,men det är ju ändå en bit mellan Ånge å Nolby...

2012-02-17 @ 18:38:37
URL: http://livetpavischan.blogg.se/



Erika

Våran snö som kom börjar redan sjunka undan då de varit 8 plus grader i solen idag. :P



Men vi har hunnit varit ute tre dagar nu i snön.

Så raski har tyckt de varit jobbigt, men nu så får hon vila :)



Super bra träning för dom.

2012-02-17 @ 19:18:08
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Frida

Jag skulle också vilja ha djupsnö att pulsa i! Nu är det 10 centimeter, mest på hela vintern, men det ger ju inte så mycket effekt.

Såg förresten idag att i tidningen Hästfocus fanns det en artikel om tömkörning :)

2012-02-17 @ 20:09:12
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Helena

Jag vill med ha snö att träna i!! Men vi får vattenträna i havet istället. Dock lite för kallt och isigt där nu för tillfället :(

Brukar också backa vid halter men Tyra blir ofta lite styv och får svårt att stå still då för att hon vet att hon får gå fram snart. Men får väl träna :)

Jag brukar vara väldigt snabb på eftergift i handen när ja tränar halt annars.

2012-02-17 @ 20:20:46
URL: http://islandstyra.blogg.se/



Jossan

Jag brukar lägga volter om hästen inte stannar.

Va bra att stretchingen ger resultat! :)



Sv:Haha! Var jag? :P

Ja jag hoppas det... :P



Sv:sv: Ja det är sant.

2012-02-17 @ 21:12:19
URL: http://semtegensis.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?