Lätt är det inte

Jag längtar åh gud vad jag längtar till att få en riktig sån där frän töltbild igen, nu när tölten är bättre än någonsin och då har jag inte ridit med vikter på två månader och hon går lika bra i tölten idag som hon gjorde i somras med vikterna! Åh gud vad jag längtar tills den dagen då fegaste Linda tar sig ut på tävlingsbanan för första gången och Fifa går sådär riktigt fint. Jag beundrar er som faktiskt tar er ut på tävling, jag må vara största mesen, men en vintertölt funderar jag på att ställa upp på. Man sitter ju verkligen och fantiserar.
 
Fast, med Fifa vet man aldrig. Jag har nog aldrig stött på en häst som är så fram och tillbaka i ridningen som Fifa är, och jag har aldrig stött på en häst som är så sjukt känslig att varje cell i min kropp skall fokusera på henne och inget annat. Ska man rida Fifa bra ska man rida med så mycket känsla att världen runt om inte finns, för när det går så jädra bra då kopplar jag verkligen bort omvärlden. Det går inte att planera eller förbereda exakt när de där superduper bra stunderna faller in i passen, de bara kommer, plopp helt oväntat och jag gör inte så mycket annorlunda i min ridning utan det är helt upp till vad Fifa känner för stunden.
 
När det går sådär wiiiiieee och woooow då känner jag verkligen hur min lilla häst skrattar sig fram, det går nog inte riktigt att beskriva, det är så mycket känsla när man rider, oavsett om det är ett bra eller dåligt pass. Ridningen den går som bäst vid uteritter, Fifa blir så pepp och pigg på vägarna och man får olika hjälp av olika underlags lutningar och slingervägar, man får en helt annan känsla själv i kroppen av att rida ute i det vackra landskapet och bara ta in allt underbart, så visst det påverkar såklart, säääkerligen min lilla Fifas egna känsla.
 
Det jag menar är att hur fasen ska jag kunna rida min häst såhär på en tävlingsbana? Ja menar där blir det ju till att planera, den sträckan ska Fifa verkligen gå bra och jag måste göra mitt bästa för att få fram det samtidigt som man är sjukt nervös och kan inte riktigt koppla bort omvärden. Samma med fotografering, där är ju också en planerad sträcka där Fifa ska gå bra, och hur sjutton ska både hon och jag kunna koppla bort omvärlden när det står en fotograf på sidan och vi rider fram och tillbaka på en planerad sträcka? Hur sjutton ska jag kunna koppla bort omvärlden och bara helt naturligt få fram det? Hon som är så känslig och går bra lite av slumpen.
 
En oplanerad tölt vid nedtagning av galopp
 
 
En planerad tölt
 
 
Även om hon faktiskt gör bra ifrån sig på båda ridpassen så är det ju ändå en stor skillnad och det mesta beror nog på mig, hur jag planerar, känner och tänker, nog för att hon på nedersta bilden hade en låsning på höger länd innan vi for till kiropraktorn och hon gick hyfsat för det, men det är samtidigt inte en kanontölt jämfört med vad hon egentligen kan.
 
Klart min ridning påverkar henne, absolut, jag menar inget annat men det krävs så mycket mer än mina hjälper och korrigeringar, allt runtom och känslan inom oss båda. Jag rider med så sjuuukt mycket känsla när de är gulddagar, jag kan nog inte riktigt beskriva men det känns.. wow. Vissa dagar försvinner inte bara Fifas framåtanda och känsla, utan det gör även min, då kan jag sitta och rida utan någon känsla som helst, jag känner ingenting det är som ett block i vägen och hur mycket jag än försöker komma förbi det så är det helt tomt på känsla och exakt så blir det när någon fotograferar mig eller ska titta på, känslan är borta. Ridning är inte lätt, inte alls och Fifa är ju verkligen.. en utmaning, säkert inte alls annorlunda från andra känsliga ston hästar men så har hon ju en kanske något känslig ryttare på ryggen också?
 
Ja alltså jag vet inte, det jag vet är att Bitter var sitt vanliga jag vid varje ridpass och även så de andra hästar jag haft, det var ju inte så att ena dagen var det woooow och andra dagen var det rena skiten, utan det var sådär mittemellan varenda gång, jag behövde aldrig fundera på vilket humör de var på utan jag visste ju vad jag hade att se fram emot. Med Fifa vet man inte alls. Hon kan tölta stort ena dagen, paddla på med långa kliv med stor glädje- hon känns större och fränare där man känner woOw är det min häst? Från att till andra dagen inte alls vilja tölta utan det blir en passtölt med opeppa mesiga steg och världens slöaste känsla, nästan som en sönderriden liten skolponny. Sådan stor kontrast har jag aldrig haft på en häst förut och det kan komma bara sådär.. 
 
Hur fasen gör man då vid tävling och annan planerad aktivitet?





Kommentarer
Agnetha -

Jag har sagt det förut och säger det igen: S.T.O ...! ;) Never mess with instincts. ;-) Det där händer ju alla. Jag har bekanta som håller på med trav och de har ett sto som är hur jävla bra som helst, när hon har lust. ;-) (för ett tag sedan skrev hästens matte på Facebook att hon (hästen) skrittat (!!) över mållinjen! ;D

Ni kanske totalfloppar första gången ni tävlar, eller också går det jättebra, också floppar ni fjärde gången. Eller aldrig. Eller också är det inget roligt. Eller skitkul.

Jag tycker att det är läskigt att tävla, för jag vill typ vara bäst och få första pris direkt. ;) Jag är jättebarnslig så. Ska man tävla ska man nog mäta sig mot sig själv ...

Jag tycker absolut att du och Fifa ska tävla.

2012-12-29 @ 13:41:59
URL: http://agnetha.blogg.se



malin

klart du ska tävla linda!

2012-12-29 @ 14:32:24
URL: http://malinsjolander.com



ekka

Håller med ut å tävla. Nervös kommer man nog aöötid vara. Jag är lika nervös nu som första gången jag tävla lydnaf. Jag slakar fysiskt men de släpper så fort jag börjar. Sist jag tävla hade jag inställning att bara ha kul. De gick inge vidare för oss men jag hade verkligeb kul å var inte missnöjd alls! Tävla nu och gå in för att ha kul ocj skiiit i hur det går. :) för i slutänden är de att ha kuö och få vara med din häst som betyder nåt.

2012-12-29 @ 16:09:44



Sienna

God tröst(och sant): en känd tysk toppdressyrryttare brukade alltid säga så här: "idag gick hästen skit - kan knappt vänta till i morgon - för då går den superbra!"

Svar: Hahaha ja det stämmer ju på topp!
mittangsull.blogg.se

2012-12-29 @ 16:21:57



Victoria

Hoppas ni en dag ställer upp i tävlingar :)

2012-12-29 @ 16:28:01
URL: http://impalaa.blogg.se



Paulina - paulinas.se

Sådär var Saga också, perfekt ibland och ibland gick det rent av åt skogen. Träning är det bästa, att åka ut på många tävlingar eller bara träna på en ovalbanan. Så att hästen känner sig trygg och att det där hemskt dåliga passen inte blir fullt så dåliga. Att sämstanivån höjs :)

Gardenia är tvärtemot. Hon är varken så mycket sämre eller bättre överlag. Visst är det skönt, men en häst som Saga och Fifa är bra mycket roligare trots att det är en bergodalbana. För när det går bra så går det så sjukt jäkla bra ;)

2012-12-29 @ 16:45:42
URL: http://paulinas.se



Julia

Melroose är precis sån hon också!

2012-12-29 @ 17:37:00
URL: http://ohjuliet.blogg.se



Ekka

Ja, det tycker jag vi ska göra någon dag. Ja, mitt mål är att hon ska bli en avslappnad häst oavsett sällskap eller inte! Tycker det har gått väldigt mycket framåt nu på slutet, då jag fokuserat mera på grunden med hjäper osv.. Ska träna mer på de där du visa mig idag! :)

2012-12-29 @ 18:48:43



Erika

Klart du ska testa o tävla. :)
Du kommer säkert klara de bättre än du själv tror, utmana dig själv och ställ upp i någon lätt tävling.

Fifa & du är ju jätte duktiga och har gjort enorma fra m steg. :D

2012-12-29 @ 19:16:07
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Erika

SV
Mer bilder kommer komma nästa vecka. ;D
Lägger upp lite då o då så det inte blir så många bilder åt gången.

Fick inte upp mer igår p.g.a mitt tråkiga, sega internet.
Men snart, snart ska mer komma. ;)

2012-12-29 @ 19:44:40
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



malin

SV: hehem tack vad gullig du är!

jag älskar min lilla fux! Nja, det är nog inte så roligt då han har varit så himla mycket skadad det här året och har inte utvecklas så mycket som jag hoppats på... tyvärr. :(

Nepp det är Gabie Holgerman som ridit in honom men jag köpte honom när han var nyss fyllda 5.

2012-12-29 @ 20:28:26
URL: http://malinsjolander.com



Anonym

jag håller på att lägga ut bilder och filmer på hans utveckling tills skadorna kom... :)

2012-12-29 @ 21:47:06




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?