Mata rätt!

Jag har funderat lite kring detta med att stödfodra och kring hästens hull och överlinje. En överlinje skall vara rund och jämn, den skall inte vara bruten eller kantig. Man skall se en mjuk och fin linje från hästens nacke ner mot rumpan.
 
- Min häst är tjock och skall absolut inte ha mer foder, speciellt inte kraftfoder!
 
Är det verkligen sant alla gånger? Är hästen verkligen tjock? Har den en bra överlinje? Finns det något att bygga muskler av? Jag kan tänka mig att många och speciellt under hösten får en häst med en bukig mage med en tunnare överlinje istället för en tjock mage. Blir hästen bukig, "uppsvälld" mage brukar det oftast bero på näringsbrist i fodret (eller för lite foder).
 
En hage med mycket gräs behöver inte vara tillräckligt för en häst, det är inte mängden gräs som är poängen utan det är närningen, logiskt sätt så minskar närningen i gräset mer och mer ju längre in mot hösten vi kommer och ju längre grässtrået dessto är desto mindre blir näringen, största näringen av gräs är det som precis kommit fram, det kortaste, det är därför hästarna väljer de nerbetade ställena än det höga gräset.
 
Vi i norrland har väldigt lite protein i våra beten men mer energi. Protein är viktigt för att hästarna ens skall kunna bygga muskler. Bland det vanligaste som kan uppstå kring hösten är proteinbrist hos hästarna. Då blir dom oftast bukiga med stora magar, man skulle nästan vilja se dom som tjock. Här är det viktigt att se skillnad på proteinbrist eller "fettma" en fet/tjock häst är vanligast rund kring hela kroppen och inte bara magen.
 
Olika hästar behöver olika slags foder men ändå en korrekt mängd av närning som just den individen behöver. Olika hästar ser olika ut i kroppen, man får inte glömma att raserna har olika typer av kroppsbyggnad. Om man skall ta islandshästen tillexempel så brukar de ha ett mer sluttande kors, speciellt femgångshästarna som har passen, fyrgångshästarna brukar kunna ha ett rundare kors. Ponnyraserna brukar kunna vara lite rundare i sina former medans de större hästarna kan se kantigare ut med den höga manken och de högre korset, dock måste man ändå se skillnad på en tunn överlinje eller bara just den typformen av hästen.
 
En häst som arbetar behöver mer näring än en häst som bara står. Ju mer hästen arbetar desto mer närning behöver den få i sig för att kroppen skall orka och att producera muskler. En häst som börjar kännas orkeslös/slö, man kommer inte framåt och det händer inte särskilt mycket kan ha brist på näring. Det spelar ingen roll om hästen arbetar lite, mycket eller inte alls, den skall alltid ha den näring den behöver för just det tillståndet, en häst som som bara står kan också behöver stödfoder/kraftfoder för att hålla hullet och överlinjen korrekt, man får inte se sig blind på att kraftfoder är enbart till för ridhästar, det är viktigt för även unghästar som fortfarande växer och för pensionärer. En unghäst behöver fodret för att kunna växa korrekt, en äldre häst behöver fodret för att hålla hull och muskler utan att falla ur vaskeligt. 
 
En häst med proteinbrist behöver självklart mycket protein, det bästa att fodra med då är självfallet ett hö med höga proteinvärde, ett hö med bra värden så att säga, om höet eller gräset däremot inte har de värdena och speciellt proteinvärdet är sojamjöl ett väldigt proteinrikt råfoder, samt lusern! Många ger sina hästar kraftfoder enbart efter ett arbetspass, men jag anser att hästen behöver fodret varje dag för att det skall cykla runt och få en bra balans, hästarna behöver näringen varje dag och man får inte glömma att det är under vilodagar som muskler bygger och tar igen sig.
 
Jag skulle kunna babbla på mera, jag är ingen foderexpert, absolut inte, det är verkligen en djungel med foder men jag tycker det är viktigt att man faktiskt läser på lite och sätter sig in i det, många verkar rycka på axlarna men det är ju hästens välbefinnande vi pratar om. Ett bra foder är A och O! Det spelar ingen roll vad du gör med hästen eller hur mycket/lite, de behöver fortfarande rätt mängd näring och det behöver dom inte få av de gräs de äter eller det höet utan en analys.
 
Ett tips, vad uppmärksam när hösten träder fram, många gånger räcker inte det bete som är kvar.
 
Fifa förra hösten med proteinbrist
 





Kommentarer
Erika

SV
Jag har lärt mig att titta längre bak nu står de stilla i hjärnan.
men sjunker de in så får de ju för lite o är inte i bra hull.

Raski är något rund om magen nu o de är verkligen så.
Veterinären har sagt de oxå när hon var ute för ett tag sedan.

Men fokuserar inte jätte mycket på de just nu.
Snart kommer hösten och vintern o då kommer de förändras sakta, men säkert. :)

Ja, de var tur att jag beslöt mig för sjukhus besök åter igen trotts min sjukhus skräck som är i princip botad efter dessa farande fram o tillbaka.

2012-08-25 @ 11:31:04
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Clara

Sv: Jag har bara använt vanligt nagellack, och sen ett genomskinligt spraylack över (målarfärgsgrej... kostar typ 50kr!) för att det ska hålla :D

2012-08-25 @ 11:34:18
URL: http://tvistirni.webblogg.se/



Victoria

Ja verkligen, det var när han gick bort som jag insåg hur mk ett djur kan betyda & att jag nu förstår att folk kan lägga så mk pengar på sitt djur. Han fick jag gratis + att han inte gillade den dyra maten utan ville ha billig mat & helst inga klätterträd etc.

Finspång heter det, ligger utanför Norrköping. Nej det tror jag inte, vart var det du bodde? Ååå jag vill också till Ullared, har aldrig varit där.

2012-08-25 @ 11:42:25
URL: http://impalaa.blogg.se



Frida

Svar: Nu har hon hållt sig inne, efter att de dragit om all tråd i hagen och fixat så elen verkligen fungerar :)

Nej, han är inte så gammal. Men det märks ändå att han inte är jätteung för det är lite stelt och knakigt här och var, så det är ju bara bra att försöka göra något åt :)

2012-08-25 @ 18:31:28
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



svea-karin

bra skrivet!

2012-08-25 @ 20:29:44
URL: http://karinmattson.blogg.se



Nina Liljedahl

Amen!!

2012-08-25 @ 22:10:45
URL: http://stallskogalund.blogg.se



Tove

Vilken bra text!
Vi har precis börjat fodra med hö trots att hästarna går på gräs fortfarande. Vi märkte helt enkelt att de inte blev mätta och drog slutsatsen att det inte finns tillräckligt med näring i gräset nu.
Utöver det så fodrar vi med proteinrikt kraftfoder :)

2012-08-26 @ 14:56:47
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?