Frågan om töltformen

En sak har jag nog aldrig riktigt förstått och det är den här grejen med att dra upp hästens huvud för att få in tölt, varför? Varför ens börja så? Jag tycker mig se det lite överallt. Det handlar både om gröna hästar och hästar som är lite mer töltsatta, man väntar på formen, ja formen kommer väl av sig självt men varför börja rida hästen som en banan? Snacka om att tappa överlinjen, skapar spänningar och hjorthals.
 
Det är en sak att låta hästen tölta fritt för att finna takt och balans och kanske som en friare start av passet, men att självmant korta tyglarna och dra upp huvudet? Sedan tycker jag att en häst som faktiskt har åldern inne och som kan tölta bör väl åtminstånde börja finna formen? Det finns inga ursäkter tycker jag. Visst finns det olika sätt att nå "sina mål" men alla mål har väl en hyfsat lik grund? Det finns väl andra sätt att gå tillväga än att dra upp huvudet? Handlar det inte alltid om att få en avslappnad häst som länger sig, gärna söker sig ner och fram med välvd överlinje? Var börjar man där? Inte att dra upp huvudet antar jag? Formen skall ju resa sig från lång och låg till högre form.
 
Jag kan inte ens få in tölt på Fifa om jag skulle göra så, jag måste få en rund överlinje, med avslappnad hals och nacke, minsta lilla spänning i nacken (i kroppen över huvudtaget) och hon blir genast lite passtaktig. Jag har alltid börjat med att få en rund och fin överlinje, jag har aldrig krävt en superform från den gröna starten men heller aldrig lärt henne att gå och spänna emot en gångart, det skall vara bekvämt och det skall vara avslappnande och trevligt, en god början. Spänd kropp gör hennes tölt passtaktig, för lite driv kan det komma in travtakt, det skall vara avslappnande med bra överlinje och framåt med driv. Nej ska jag vara ärlig så ser jag även hjorthalsar och nosen i hejsan svejsan på tävlingsbanor också, vad vet jag kanske har de en dålig dag men.. jag kan inte sluta fundera. En sak är det väl om man verkligen försöker träna fram en god och avslappnad överlinje än att strunta i det och lulla på alldeles för länge med den otroligt fula höga "formen" för mig är det inte en form, inte ens ridning. 
 
Man börjar ju ridningen lång och låg, både i skritt, trav, galopp och tölt. Nog för att jag inte haft en tanke på att man faktiskt kan tölta vääääldigt lång och låg, nästan nosen ner mot backen, det är inte ofta man ser detta. Själklart är det väl inte det första man gör när man skall töltsätta en häst - att sträva med nosen i backen, men att ha nosen bland molnen är heller inget man skall sträva efter - tycker jag. 
 
Jag får en liten känsla utav att folk inbillar sig att tölten är annorlunda kring detta jämfört med de andra gångarterna, men jag håller inte med, en tölt kräver "samling" och en avslappnad kropp för att få fram en god tölt. Självklart måste man finna takt och balans men det kan man göra utan att dra upp hästen mot guds lilla rumpa. Jag kanske skapar en skrikig debatt här men såhär tycker jag och jag kan inte sluta skaka på huvudet när jag ser en ryttare som drar upp hästens huvud i det blå, det känns så.. fel..folk gör väl som dom vill, eller? Hmmmm...
 
Fann en intressant artikel kring just form och tölt, hur ställer ni er till den? LÄS HÄR
 
Den här fina hästen ser väl ut att vara mogen för att gå i form? Här är överlinjen bruten och tappar manken helt trots långt underkliv och aktion.





Kommentarer
Frida

Guffi har ju alltid haft det problemet att han själv kör upp huvudet och tittar på stjärnorna i tölten, men jag skulle aldrig dra upp honom dit eller rida som på bilden. Vi har kämpat i två-tre år med att få honom att sänka sig och nu går det litelite grann i väldigt korta stunder, men det är långt kvar och det går inte att fuska. Dessutom kämpade vi först med att ens få till tölten och det är nu han har styrka till att forma sig.

2012-08-26 @ 20:50:47
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se



Tove

Samma med Raudur, i början ville han själv dra upp huvudet för att han inte riktigt orkade jobba med tölten bakifrån genom kroppen. Han tog helt enkelt upp huvudet, flaxade med frambenen och släpade bakbenen efter sig.
Vi har jobbat enormt mycket med formen och det är först nu som han har blivit stabil i arbetstempot och jag har börjat jobba på samma sätt i det ökade tempot (där han fortfarande gärna slänger upp huvudet för att bara komma iväg så fort som möjligt utan att jobba med ryggen).

Däremot så har även jag sett (och träffat) som töltsätter och tränar tölten genom att dra upp huvudet på hästen, antagligen för att skynda på processen. Visst att man kanske vill skapa en liten spänning i fyrgångare med starkt diagonalt mönster för att de ska hitta tölten, men att dra upp huvudet på dem är helt fel tycker jag!

Men som sagt, vissa hästar tar upp huvudet självmant för att slippa undan jobbet. Jag har träffat på en hel del med det problemet.

2012-08-26 @ 23:52:46
URL: http://raudur.blogg.se



cia

Rák har problem med de där men nu söker hon sig själv ner i form och jag slipper sitta där och korrigera överdrivet mycket. Gríma som precis är lite smått töltsatt igen slänger gärna upp huvudet innan hon tar tölten och kan ha lite svårt att hitta formen vilket inte är så konstigt i nuläget men formen kommer. Att slänga upp huvudet annars på välridna hästar har jag aldrig begripit mig på..

2012-08-27 @ 07:55:48
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se



Agnetha

Äh, är inte det där en fråga om okunskap tror du? Vad gäller hästen på bilden så tycker jag att det ser situationsbundet ut, den kanske just snubblat till och kommit ur balans, ryttaren driver eller också försöker den komma undan (genom att köra upp huvudet).

Men jag tror på ren och skär okunskap. Titta bara på SM bilder från tidigt -90, då sitter "stjärnorna" och rider med tårna uppe vid hästens öron och händerna uppe vid hakan... ;)

Länge fanns det ingen "klassisk" skola inom ridning på Island, det kom först på andra sidan av 1900-talet och eftersom man inte visste bättre så gjorde man ju som man gjorde i ursprungslandet. ;)


Svar: Hmm går inte att gå in på din blogg, svarar här istället. Klart det handlar om okunskap vad skulle det annars vara? Hästen på bilden kan absolut vara en ögonblicksbild nu försökte jag bara finna en passande bild till inlägget, sedan vet jag att det har diskuterats hårt om just den bilden också men det hör inte hit.
Jag tycker folk bör veta bättre än att dra upp huvudet, jag tycker man har missuppfattat ridningen och speciellt tölten, jag tror inte många tänker sig tölt lång och låg eftersom målet är att få de så höga med stor aktion, man tänker lite bakvänt tror jag.

Hur är det med dig annars med lill jänta och gubbe :)?
mittangsull.blogg.se

2012-08-27 @ 08:12:25



Erika

Jag är ingen islandshäst ryttare, men om jag hade fått sätta igång Grim ordentligt hade jag lätt tagit hjälp av en tränare för de är verkligen inte lätt o veta alltid vart just den hästen rätta form är.

Men verkar inte som Grim kommer bli någon träningshäst.
Benen på honom vill inte de. :/ snyft.

2012-08-27 @ 09:31:36
URL: http://eriikapettersson.blogg.se



Elinor

du har delvis rätt men är delvis ute och cyklar. Hög form med underhals är verkligen inget man ska eftersträva. Men inte heller låg form heller, en häst i tölt i låg form blir markbunden och låst i sina bogar och det är verkligen inte naturligt för hästen att gå så utan att man pressar ner den. Låg form funkar i trav men inte i tölt. Töltoch trav är olika och kräver olika form. När jag rider unga hästar låter jag dem gå i fri form utan krav på att de ska ha nacken på något speciellt sätt, framåtbjudning och takten är prio nr 1, tycka det är kul och att orka, när jag känner att de inte orkar får de gå över i trav ellr en pustpaus i skritt. En fri form innebär inte underhals eller hög form, går de för högt tar jag en förhållning och visar vägen såklart, men de får mycket eftergifter för att visa att de gör rätt. När de börjar bli starka i kroppen och kan gå i en bra form i de andra gångarterna och förstår sig på vad samling betyder så börjar jag med tölten, lite stöd på yttertygeln ochforma lite inåt, rida i volter och flytta rumpa så kommer överlinjen i tölten också, men det är så grymt mkt svårare att få hästen en bra form i tölt än i trav och det kräver såå mkt mer styrka hos hästen. Jag vet inte ens varför jag orkar bry mig eller säga nåt, men jag ville väl bara säga hur jag tänker. Jag brukar oftast bara börja med att leka och ha kul och jobba fram viljan och strunta i att mickla och pickla med form, formen kommer sen när hästen är redo för det och korrekt töltform blir inte detsamma som en bra travform, längd, välvd överlinje med nosen längre ner javisst, men för att få nosen i lodplan i tölt så som dressyrhästar går, ja då får man pressa den och den blir låst, inte ens hästarna på NM gick så i kort tölt. Självklart vill man inte att hästen har nosen bland träden, men heller inte låg form. Det fanns en tid då jag red Valtyr i dressyrform i tölten, fy jag skäms idag.

2012-08-27 @ 16:02:28
URL: http://engelstoft.se



Tove

Sv. Jo, jag håller helt med dig. Jag har tyvärr sett skräckexemplar där man töltsätter genom att dra upp huvudet på hästen, istället för att sätta in mer energi. Jag förstår verkligen inte varför, visst hästen kanske lär sig tälta snabbare men det bidrar ju bara till att hästen får hjorthals och det är ju svårare att lära om än att lära rätt från början. Dessutom så är det ju inte speciellt hälsosamt för hästen att gå så.
Man tycker ju ändå att de som rider in hästar borde veta vad de sysslar med, men tydligen inte :/ inte konstigt att många storhästryttare har fördomar om islandshästar och inte tror att de kan jobba med ryggen.

2012-08-28 @ 18:24:09
URL: http://raudur.blogg.se




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?