Synen på bestraffning

Jag funderar mycket kring detta med hästhantering och hästkommunikation. När är det rätt att bestraffa? När kan man göra undantag? När ska man ta till vänskapen istället för ständig makt och ledarskap?

Jag tycker (som det är även med hundfostran) mycket mycket makt, man strävar ständigt efter att vara en ledare och ibland känns det som om människan faller i blindo, i ett mål, den där makten och ledarskapen.

- Detta är min bubbla och mitt område. Kommer du nära den får du en smäll!

Okej detta hör man av hundratals personer. Visst stämmer detta men NÄR och till vilken GRÄNS?
Om vi tar mina hästar tillexempel, vi kan börja med travaren. Det tar oerhört lång tid att vinna hans förtroende, han är osäker på människan och omgivningen vilket inte leder till en farlig eller oberäknelig häst utan det är svårt att ens komma honom nära, han tar då hellre beslutet att dra åt andra hållet än att stanna och lukta på den framsträckta handen. Den såkallade flyktinstinkten.

Efter mycket om och men börjar min häst att bli mer säker på människan. Han tränas mycket på självkänslan och självförtroendet. Min häst börjar bli modigare. Tillslut upptäcker han att:
- Shit, det här var inte så farligt, det var ganska så mysigt och roande att stå och prata med en människa.
Han går fram till en person, duttar lite med mulen i famnen och PANG!
Hästen drar järnet åt andra hållet av smällan han fick.
- Det här är min bubbla. Säger personen i fråga.
- Jag tog fel, människan är inte så mysig och roande ändå

Har man handlat rätt?

Jag tycker man ska tänka till lite extra innan man handlar, ta och LÄS djuret innan du bestraffar.

Det är samma med min Fifa som var totalt ointresserad av människan. Alla andra hästar kom fram medan hon stod i ett hörn. Detta tyckte jag var skit tråkigt, jag vill ha en social och nyfiken häst. Om jag då lär henne till att bli det med tiden så anser inte jag att det är bestraffning som gäller när hon lägger mulen på min axel, jag anser att det var mitt mål. Att då klappa till henne pga nyfikenhet och kärlek till att umgås är totalt fel. Blir det en obehaglig känsla kan man då enkelt mana bort hästen eller gå därifrån, "våld" tar man inte till om det inte behövs. LÄS vad hästen vill och vad den är ute efter.

Man ska inte handla om man inte kan läsa en häst.

Beter sig en häst hotfullt mot mig blir det absolut självförsvar. Men man måste vara snabb att läsa hästen innan det är för sent. Men vad är och inte är hotfullt?

Människan söker ständigt efter makt och ledarskap, man ska göra si och så. Valpar som man ska trycka ner i deras urin bara för att de som bebisar inte kan hålla sig. Man skrika en extra gång åt hunden om denne inte gjorde tricket människan bad om, ska inte tricks vara roligt? Hunden skall göra exakt som matte eller husse säger annars blir det nackryck!

Jag kan inflikna att jag har ALDRIG någonsin tagit tag i Elmo eller gjort honom illa som bestraffning, det behövs inte. Visst har jag skällt på honom och varnat men där också min gräns, jag går aldrig över den.

Vi måste finna gränserna. När är det ok att bestraffa? Hur ska bestraffningen vara? Hur hård ska den vara? Vad kan min bestraffning leda till? Gav min bestraffning lyckad resultat? Vad vill man uppnå med sitt djur/intresse?


Linda





Kommentarer
Sanna

Jag ska försöka hinna återkomma och svara på det här, som som vanligt är väldigt intressant och tänkvärt. Nu orkar och hinner jag dock inte...

2011-09-11 @ 23:32:14
URL: http://sannasant.blogg.se/



Mikaela

Riktigt bra inlägg. Håller med är viktigt att läsa av hästarna (och andra djur)! Personligen tycker jag att man känner av det om någon bara är bufflig eller om den söker vänskap. Dock är jag alltid lite försiktigare när det är andras hästar, just för att man inte känner dem!



2011-09-12 @ 21:58:44
URL: http://svippostina.blogg.se/



Lizette

Hej! MKT. bra inlägg!!! Håller med dig om att det gäller att läsa av hästen snabbt, vilket man kanske inte lyckas med alla gånger.Det är lätt att brusa upp och bli arg, innan man hunnit tänkt till. Jag försöker att vara lugn och konsekvent i min hantering av våra hästar och jag tycker att de är fantastiskt snälla och välhanterade, MEN de är verkligen olika personligheter!

Faktiskt så är det inte så olikt hur man fostrar barn. Barn behöver fast regler, rutiner och mycket kärlek, för att känna sig trygga och bli trygga individer själva! Det samma gäller ju för våra hästar!

Kram

2011-09-13 @ 09:39:21
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



Jenny

Bra skrivet! Jag tycker hela begreppet horsemanship missbrukas så in i det grövsta med en massa viftande och ryckande hit och dit, folk verkar inte kunna tänka efter ordentligt när det kommer till hur man ska handla i olika situationer och inte heller klarar de av att vara konsekventa, vilket, som du skriver, gör hästar förvirrade.

2011-09-13 @ 18:30:52
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



Ellen Sjögren

Jag tycker att du har alldeles rätt i det du säger att man ska läsa hästen innan man bestraffar. Om hästen medvetet nafsar efter en, eller, som "min" häst brukar göra, kommer springande i full karriär och visar upp en hotfull bild ska man givetvis schasa undan, ryta till eller på något annat sätt visa att nej, jag bestämmer, du gör inte sådär emot mig. Om hästen däremot är snäll, men ändå gör någonting som den inte borde räcker det med att milt fösa bort den och kanske gosa på ett annat sätt istället. Man måste läsa hästen, helt enkelt se om den vill vara snäll eller helt enkelt är ouppfostrad eller aggresiv. Hur man sedan bestraffar är sedan en sak i sig själv. Personligen anser jag att det är bättre att bestraffa genom arbete än genom slag. Brukar jobba en del NH, och om hästen gör något som den inte ska brukar jag välja att låta den gå något varv på en volt runt mig innan den åter är välkommen och så prövar vi det som inte gick igen :)

2011-09-25 @ 10:42:11
URL: http://lnsjogren.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?