Veckans tips!

Jag tänkte börja med någon som heter veckans tips :) Så det börjar jag med idag.

Två bra träningstips när man vill bygga upp balansen på hästen, westerninspirerat:

1. Ställ/böj hästen samtidigt som du gör en 90 graders sväng där hästen skall korsa fram i den riktningen som hästen är böjd åt. Släpp sedan ut hästen rak på på rakt spår och böj sedan in den igen och gör samma sak. Var noga med att du böjer/ställer INNAN svängen, så du inte böjer precis då du skall svänga. 

Kan vara lite knivigt från början, ibland kan det vara bra att ställa ut konor som man skall svänga runt. Konorna kan man ställa sick sack rätt över plan. Alltså det blir en 90 graders sväng runt varje kona och sedan rider man rakt rätt fram till nästa kona som man skall svänga 90 grader runtom.



2. En annan bra balansövning som jag höjer till skyarna är också mycket 90 graders ridning. Denna övning har jag nämnt flera gånger förut och kan också vara lite knivig i början. Den här övningen har jag tränat mina hästar mest i trav, både häst och ryttare får en otroligt bra balans! Samma här, trava rätt fram, sväng 90 grader (dock skall hästen i denna övning vara rakställd) var noga med att hästen korsar fram så det inte blir någon u-sväng. 90 graders övningen betyder 90 grader!! Efter varje sväng rider du rätt fram några steg sedan tar du en till sväng. Försök att hålla hästen rak hela tiden så den inte bara faller iväg.

Vissa hästar kan från början bli piggare av detta och sprattla omkring, det kan bli studsigt och tokigt, detta brukar vara för att hästen varken har styrka eller balans - sedan är det något nytt såklart. Ju mer man tränar på detta desto säkrare blir du och hästen, hästen kommer få bättre balans och mer styrka, det man då kommer känna efter resultat är att hästen gör övningen i ett mindre tempo, 90 graders svängarna kan nästan kännas som slowmotion, lite som en halvhalt däremellen, det är bra, då använder hästen rumpan! Men var noga med att det inte är en lathetsgrej, att hästen stannar och svänger, för vi vill fortfarande ha igång traven men skillnaden är att hästen sätter sig ner i svängen och precis där (i en kort stund) känns det som om hästen stannar upp. En bra balans och styrke övning!! Detta är dessutom en bra övning för heta hästar som verkligen måste börja fundera, balansera upp sig och använda rumpis. Min heta travare blev betydligt lugnare och starkare efter denna övning! Jag rider aldrig lätt utan sitter alltid ner på mina hästar.

Linda





Kommentarer
Lina Jonsson

SV: Varsågod, allt br a :D ?

2011-10-05 @ 20:53:03
URL: http://ryttareochhast.blogg.se/



Frida

Låter dom bra övningar, ska försöka prova dom någon dag :)



Svar: Det går bra och vi trivs, förutom att hästarna bråkar mycket så dom ska dela på flocken. DOm har fått 4 ridskolehästar skadade och det blir svårt att ha ridskola utan hästar. Men det blir nog bra det med. Müsli trivs som fisken i vatten, hon älskar den stora balkongen och skriker varje morgon för att hon vill gå ut dit :)

2011-10-05 @ 21:07:30
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Frida

Svar: Jag tycker inte ett löv är westerninspirerat :p Men det var det enda fina med den sadeln.

2011-10-05 @ 21:08:28
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Alexandra

Här härmas vill allt! ;) Hehe

2011-10-05 @ 21:55:14
URL: http://barefootangel.blogg.se/



Jennifer

Här har du en sadel i härnösand =)



http://www.blocket.se/vasternorrland/Sadlar__Allround_och_Bomfri__36417847.htm?ca=4&w=204

2011-10-05 @ 22:15:59



Karin

Kul med lite övningar! Jag tycker det är ganska mycket dressyr i islandsövningar över lag, alltså det är inte så mycket övningar som är just för islandshästar... man tar från dressyren liksom. Om man tänker klassisk dressyr och klassisk islandsridning. Men sedan är det ju superbra att snappa upp övningar från ALLA ridgrenar, det hela går ju ut på att hitta en ridstil som passar sig själv och hästen (kanske sin egen stil?) och sedan ta övningar och tankar från olika discipliner och personer som man tycker är bra. :) Därför är det jättekul om du lägger upp lite övningar, även om de är westerninspirerade kan man alltid göra dem så de passar sig själv o sina rid-tankar. :P Lite luddigt skrivet men hoppas du hänger med på mina tanke-banor. ;)

SV: Tyvärr har jag inte ridit i de sadlarna men har hört gott om båda. Särskilt sensation har jag hört många tycker är bra. Ganska mycket stöd för sätet men inte så mycket för skänklarna...

2011-10-06 @ 20:24:52
URL: http://nupur.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?