Mina och veterinärens ord!

Jahapp då ska vi se om jag kan göra er lite klokare, en annan hade så mycket i huvudet så det veterinären sa blev en hel klump med ord.

I vissa kommentarer kommer oro över att det är ett nytt ställe Fifa har ont i och att höften skall vara något allvarligt: Enligt veterinären så är det bara bra att det är ett nytt ställe, det är liksom en positiv sak, skulle Fifa ha ont i något av de förra ställena som hon redan varit skadad i skulle man oroa sig lite mera: varför är skadan tillbaka efter regelbundna behandlingar? Fifa hade inte ont i varken frambenen, eller has o knän på bakbenen vilket hon hade i sommras. Höften är nog inte mer allvarligt än något av de andra ställena hon haft ont i, dock är det lite vårare att behandla.

Både jag och andra undrar varför hon helt plötsligt har ont i höften: Veterinären kan inte svara på detta, det kan man aldrig veta, utan vi är här och nu och får göra det bästa utav det. Dock menar hon på att det inte är så ovanligt att smärtan kan gå runt i kroppen och att hästen får komma tillbaka till klinik igen. Något som man kan spekulera om är att rätt som det är hade Fifa ont i höfterna redan i somras, att det är utgångs-skadan men att smärtan var som mest i haser och knän och därför syntes inte höftskadan för tillfället. En annan sak veterinären nämnde var kronisk skada men det pratade vi inte så mycket om, vi ska se framåt och hoppas på det bästa. Rätt som det är har hon gjort sig illa igen, ingen kan veta. Skadan kan dessutom ha kommit till vädigt väldigt långt tillbaka men syns redan nu. Dock fick jag inget tydligt svar varför Fifa gick så sjukt bra ett tag om nu skadan redan då satt i höften. Men det kan ju vara så att när den största smärtan försvann i haser, knän och kotor blev det en rejäl lättnad för hästen. Som sagt man kan aldrig veta utan hoppas på det bästa.

Folk tipsar om röntgen, kolla tänder, blodprov mm: Jag skall vara glad att spattröntgen gick på försärkingen, det är nämligen veterinärerna som avgör hur pass dålig hästen är för att göra vissa undersökningar, anser inte veterinären att det är nödvändigt får du själv stå för kostnaderna. En röntgen gör man sällan i första besöket, man kan inte röntga så fort hästen har ont någonstans om det nu inte är akut MEN ger inte behandlignarna resultat DÅ tar man nästa steg.

En annan sak som kan vara värt att ta upp: När Fifa behandlades av förra kiropraktorn så blev hon aldrig bättre, jag tyckte nästan hon blev sämre och sämre, om detta beror på behandlingen eller ej går såklart inte att svara på MEN en häst som är skadad skall INTE behandlas av en ET eller kiropraktor, då kan man göra "björnen en tjänst" som min veterinär sa, man kan alltså förvärra smärtan och skadan. Kanske var det detta som hände?

Jag själv känner en viss lättnad, det var ju ändå ett fel på min häst precis som jag trott, om vi nu inte hittat något fel? Vad har det då varit? Ja menar hästen känns fruktansvärd i ridningen, jag vet hur hon ska kännas och jag vet vad hon kan och gillar. Hon kändes helt ok efter två-tre veckors vila om ni minns? Efter att Lina var här och tipsade om att bara busa, men då var väl inte höfterna riktigt överansträngda och hade fått en vila, efter 2-3 dagars ridning började det gå utför sedan och jag var inte alls säker längre på om hästen faktiskt var bra ändå. Det är klart att jag är orolig över min häst och det är ju fruktansvärt tråkigt, men jag ser det ändå som- tänk vad jädra bra hon kommer gå sedan när hon faktiskt redan nu travar och töltar "så pass bra" med denna smärta. Man måste försöka se lite ljus i det här. Jag satt ju till och med på hästryggen och grina o var förbannad över mig själv då jag hade ju tankar om att det kanske var JAG som inte kunde rida längre, jag kanske hade tappat all ridkänsla över huvudtaget. Dock kommer jag väl bli väldigt nojig, jag kommer nog under Fifas kommande år vara rädd att en skada kan dyka upp när som helst.. 

Sist men inte minst var det en som undrade om vi inte körde olagligt :P Med min timmerförare och detta ekipage så är det cool-lugnt!



Vagn hyrd från stan

Linda






Kommentarer
elinor

det såg så tungt ut, men du kanske har BE kort eller så har du en vän som får dra ekipaget :)



Jag ska på BE körlektion idag och kör upp den 7.e så jag har lite kolla på vikter och sånt iaf :)

2011-11-22 @ 13:42:45
URL: http://engelstoft.se



Paulina

SV: Jo, transport behövs ju. Men träna samma taktik när din häst blir rädd för saker, så kopplar den det vid lastningen också. :)

2011-11-22 @ 14:13:01
URL: http://fotopaulina.blogg.se/



Erika

Hoppas nu på de bästa med Fifa, så att hon blir helt bra och du slipper åka med henne till kliniken i fram tiden.



Kliniken jag förr alltid åkte till var jätte pigga på rönken.

Men som tur gick de alltid på försäkringen, när jag var.

Dom skulle rönka för minsta lilla.



Nu när jag åkte till den här andra med Raski, var dom inte alls så pigga på rönken.

Som du skrivit, de tar man andra besöket ev om de inte blivit någon förbättring.



Men ska hålla tummarna sten hårt för att de ska gå bra nu. :)

De är ju en nackdel att smärtan kan sitta någon helt annan stannas.



Så blir de överbelastning så syns smärta mesta dels där.

Och sen tror man de är bra, sen kommer den "gamla" smärtan/skadan tillbaka.

2011-11-22 @ 14:24:08
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Sanna

Min veterinär sa att sövning är nödvändigt eftersom det är en stor sak som ska plåtas, mycket som är ivägen ( muskler, fett, hud osv) och det finns ju ingen chans att komma åt med röntgen plattan för å röntga höften. knä, has, ben osv är ju lätta ställen eftersom man kan ställa plattan bakom....Men inte på en höft!



Ja, jag hoppas vi ska slippa detta i alla fall!!

//Sanna



2011-11-22 @ 14:26:10
URL: http://alfakrulls.blogg.se/



Ingela

Skönt att det inte var samma ställen, håller med veterinären där. Hoppas på det bästa nu för dig och fifa. Kan mycket väl vara så att det visades i benen för att hon kompenserade eller så är det tvärtom, det kom i höften för att kompensera för benen. Tråkigt med kiropraktorn, man vill ju det bästa för sin häst men ibland blir det fel. Kan ju hoppas på att det löser sig och att fifa kommer att bli helt återställd! Det verkar som om hon inte haft problemen så länge?



Min familj har haft en sådan skaderesa på över två år med vår ponny. Hon hade dock haft problem i flera år innan vi köpte henne, men det visste inte vi förrän senare. Det blir för långt att skriva här, men om du vill och orkar så kika gärna på det här inlägget om henne:



http://semperfidelisesto.blogg.se/category/sturevallens-jinny.html

2011-11-22 @ 14:37:56
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



Kerstin

Så svårt med diffusa hältor.. Min fd kunde tex aldrig galopper, jag var ju med henne från det att hennes mamma betäcktes tills dess att hon tog sitt sista andetag och under den tiden tog hon aldrig ett enda rent galoppsprång. Att hon hade problem i korset var den slutgiltiga "diagnosen". Och ang vårt sadelproblem så varierade jag mellan dem bomlösa barock sadeln och barbacka. Barbacka trivdes hon helt klart bäst.

2011-11-22 @ 14:45:15
URL: http://stallrosen.bloggplatsen.se



Malin

Sv: Jag är inte riktigt säker, men kan tänka mig att det är nått sånt. och så har de säkert fixat med skuggorna och så. men jag är inte så bra på sånt så jag är inte säker ;)

2011-11-22 @ 16:19:54
URL: http://tennisryttarna.blogg.se/



Josefine Freéd

Jag är lite inne på ditt spår att det nog satt i höfterna från första början varför hon fått resten av problemen. Hade ju vart värre som du säger om ni behandlade och de bara kom tillbaka på samma ställe..

2011-11-22 @ 16:25:07
URL: http://minfux.blogg.se/



Mikaela

Jag håller tummarna för att det blir bra!

Gammelgubben som jag tävlar på har haft problem med höften och veterinärer/kiropraktorer sa att han aldrig skulle bli helt bra. Nu är han faktiskt helt bra men det tog flera år med behandlingar och mycket träning.

2011-11-22 @ 18:03:36
URL: http://svippostina.blogg.se/



Agnetha

Men fy, det där ser ju rysligt olagligt ut. ;)



Tycker det låter klokt att det kan bli "följd-problem" av större skador som vet. verkar vara inne på.

MEN det här med tänderna. Jag tänker på att du skriver att hon drar åt ett visst håll. Klassiskt vid tandproblem, har lite svårt att förstå vad det ska ha med höften att göra?

Å andra sidan: gör det ont så kanske man beter sig lite underligt?



Hoppas hon blir helt kry och rask nu och att ni kan börja ha roligt tillsammans. :-)



Tycker du verkar väldigt mån och omtänksam om dina pållar. <3

2011-11-22 @ 19:06:05
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Elise

Jag tycker ändå det låter ganska positivt. Skadan hon haft är ju inte uppriven och som sagt denna kan hon ju ha haft redan tidigare! Tycker istället du ska ta det som att du känner dina hästar väldigt väl och är uppmärksam :)

Håller tummarna för er!

2011-11-22 @ 22:20:13
URL: http://elisejosefine.devote.se



gullan86

superfin header:) kär.



Tack för svaret på frågan.

skriv gärna vad du tror/anser om mitt senaste inlägg eftersom "du är lite inne i detta nu".



Hoppas hon blir bättre, det där angående att låta en et osv kolla hästen INNAn veterinären håller jag fullständigt med om och har alltid tyckt.



kram

2011-11-27 @ 00:42:09
URL: http://gullan86.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?