Varför vintertäcke nu?

Okej är det bara jag som inte har vintertäcke på mina hästar nu? Det verkar vara många som stoppar om sina hästar i tjocka vintertäcken även om de har päls, varför? Så kallt är det ju knappast. Tänk när dagen kommer då det är - 30, måste kännas ganska konstigt ändå att ha samma täcke vid - 2 och - 30 grader.

Fifa hon är rakad men går utan täcke ner till -5 grader iaf, hon fryser då inte och trivs betydligt bättre utan täcke, då går hon inte på fritillgång på hösilage heller. Börjar det bli lite kallare tar jag på henne fleecetäcke och regntäcke ovanpå, vintertäcke nu tycker jag verkar vara alldeles för varmt, börjar det gå ner mot - 15 grader kan jag nog släpa fram det, men som det ser ut nu får hon hellre vara naken eller ha ett lagomt skydd. 

Samt, om vi bortser från islandshästens päls, varför skulle den klara kylan bättre än en annan ras? Dessutom är jag brydd på islandshästens självaste päls, är den annorlunda än någon annans ras förutom att många blir riktiga ulltussar? Alltså finns det något annat med pälsen som håller hästarna så pass varm än mängden med päls?

                                                                      Fifa i sitt fleece och regntäcke



                        Här börjar det se kallt ut och hade hon varit rakad här skulle vintertäcket på direkt!



                                                                                     Linda





Kommentarer
jossan

Fast faktum är att ska man någon gång ha täcke så är det mellan -5 och +5 grader, för det är då som det är jobbigast för hästen att hålla värmen (fuktig och tjock luft). Inte när det är -25 (torr och tunn luft). :-P

2011-12-20 @ 20:35:19
URL: http://minfux.blogg.se/



Emelie

Nämen så söt! =D

2011-12-20 @ 20:37:35
URL: http://emellay.blogg.se/



Cia

"Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt

- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem."

Läs mer ang. täcken här : http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm

2011-12-20 @ 20:40:58
URL: http://ciajonasson.bloggplatsen.se/



Adina & islandshästen Funi

Jag håller med dig! Sedan är det nu som det är som kallast när luften är fuktig och tjock luft.. Jag har haft täcke ett tag på Funi pga den blöta luften. Men nu har han vant sig och fryser inte längre. Nu när de går på fri tillgång över julen är det dessutom inga problem :)

2011-12-20 @ 20:57:46
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Evelina

Bra fråga. Min teori är att islandshästen är framavlad att klara kyla bra. Visst, är den rakad är det en annan femma. Och det är också individuellt från häst till häst.

Min 20 åriga isis klarar sig bra nu utan täcke. Regnar det mycket eller om han är svett så slänger jag på ett regntäcke. Medan fullblodet i stallet fryser så hon skakar vid typ 10+C :-P

2011-12-20 @ 21:03:14
URL: http://saintinhell.blogg.se/



Alexandra

Håller med om det där!! Min går naken än så länge. :)



Sv; Tack så mycket, kul att höra! :') Jag gör ett inlägg om det, jag hade så dålig fantasi idag iallafall. :D

2011-12-20 @ 21:06:52
URL: http://alexaka.blogg.se/



Bonnie

Musse går just nu med ett vintertäcke och Royal med övergångstäcke. Musse är ju helklippt och är extremt frussen när det ligger runt 0:an. Fick täcka honom även förra året när det var runt nollan trots rejäl päls som han sen kunde gå i -20 med utan att frysa men fukten gör att han fryser. Plus att det konstant blåser här...

2011-12-20 @ 21:12:48
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Jenny

Vi täckar våra med regntäcket som har tunt foder.. Ha ju snöat de senaste dagarna så då blir dom så blöta å kalla.. Skulle bli kallt i veckan (ca -10) så då åker vintertäcket på :)Syrrans halvblod är frusen av sig, å har inte spec mkt vinterpäls.. Ebbe är rakad, annars hade han fått gått utan.

MEn vi har dom utan emellan åt för att "lufta" pälsen mellan varven :)



Sv: De går finfint med huset :) Dock en massa tavlor å sånt som ska upp.. Men jul ska de firas här hemma! :)



2011-12-20 @ 21:15:02
URL: http://jen81.blogg.se/



Elin Stjernstedt

Q Har bara ett fodrat regn täcke på sig just nu, dom dagarna det snöar/blåser kraftigt eller är väldigt kallt. Hade jag haft en rakad häst hade nog ett tunnare vinter täcke åkt på :)



2011-12-20 @ 21:22:37
URL: http://northernshowhorses.blogg.se/



Kerstin

Har nog aldrig täckat så mkt som jag gör nu. Men det beror på blötan och att vissa går ute på natten. Och eftersom jag inte vet om de går in, eller kan samsas i vindskyddet så tycker jag det är bäst med täcken. Inte för kylan, utan vätan. Fullblodet är dock lite frysen av sig, men där finns ju nada underull, så det är ju inte så konstigt.

Sv: Japp, nu har snön kommit och man halkar inte så farligt nu. Så efter jul ska de igång. De har alltid inplanerad vila veckan före jul, helt omöjligt att hinna ngt då för mig. :P

Ähh, vadå, fux + lila = FINT! ha ha!!

2011-12-20 @ 21:22:39
URL: http://stallrosen.bloggplatsen.se



Bonnie

sv: Jupp ren pappis:) Väldigt trevligt reseformat på henne och är inte så där bjäppig som som många småhundar kan vara. Tycker din är i alldeles lagom storlek, är ingen småhundsmänniska egentligen, det bara blev så;)

2011-12-20 @ 21:32:19
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/



Anna

För han är ett fröset fullblod:P min gammla häst som var halvblod gick på lösdrift och hade väldigt sällan vintertäcke på sig och hade världens mammut päls hon hade mer än islandshästen i samma stall

2011-12-20 @ 21:37:18
URL: http://annashastliv.blogg.se/



Ida

Jag har aldrig täckat mina så mycket som i höst nu när det är -1 -+5 och regn eller snö varje dag i stort sett.



Jag hade absolut täckat Fifa iom att hon har ryggproblem med, det blir lätt att dom står och spänner sig om rygg och rumpa när det blåser, regnar, osv.

2011-12-20 @ 21:45:46



Erika

Raski äger inte ens ett vintertäcke. :P

Hon har övergångstäcken, fodrat regntäcke.

Max i övergångs täckena är det 100g.



Hon har bra grund päls o klarar sig riktigt bra. :)

När de blir kallare ute slänger vi även ut lite halm med gräs i .. så dom har lite att gå o pyssla med o inte bara stå stilla.



Men många slänger på hur tjocka täcken som helst nu.

Hum de är ju inte ens -5 här liksom. :S

2011-12-20 @ 21:46:13
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Noomie

För det första, älskar din header!

Och nu till inlägget, jag har absolut inte vintertäcke på min häst. Det får han på sig när det kanske blir -10 ute, just nu har han ett helt ofodrat regntäcke på sig när det är nederbörd ute och annars står han ute. Han är halvblod/arab om det har någon betydelse. Jag känner liksom att jag helst vill få en härdad häst (har haft honom sen han var 2,5 år) istället för att behöva börja nojja och lägga på ett tjockt fodrat täcke redan när tempen är under 5+ liksom. Så tänker jag iaf!(:

2011-12-20 @ 22:13:50
URL: http://lexx.blogg.se/



Adina & islandshästen Funi

Han har visserligen blivit lite rund, men det är för att varken jag eller kristin har haft tid att rida nu innan jul. Men samtidigt har han lätt för att tappa formen så vi håller honom gärna lite mullig. Normalt när han går på fri tillgång när det är riktigt kallt (som det brukar vara nu) så håller han hullet väldigt bra. Många islandshästar blir dock tjocka. De normala, lättfödda sådana.

2011-12-20 @ 22:36:49
URL: http://fyrbentaspringare.blogg.se/



Alexandra

Sv; Usch vad tråkigt :( Hoppas att du kan få lägga pengarna på något roligare snart.



Nej, halv. :)

2011-12-20 @ 22:43:19
URL: http://alexaka.blogg.se/



Erika

SV:

Nej verkligen inte. :P

Vet hästar hos oss som går med fodrat regntäcke när det är -20.



Mest för att hållas torra om de snöar.

För de är ju inte så kul o komma o hästen är dyng sur o iskall när man ska rida om de är dåligt väder.



Men något vintertäcke kommer nog bara en hos oss ha.

Han är hel rakad.

Så de förstår jag ju, men folk över täcker hästarna.

2011-12-20 @ 22:50:19
URL: http://eriikapettersson.blogg.se/



Jenny

Men somligt folk är ju inte kloka som täckar mitt i sommaren, t.ex. :S Mina är ju bara klippta på framdelen eller mindre så de har aldrig täcke, men skulle de vara helklippta skulle jag ändå bara täcka dem med så många gram det behövs vid så många minusgrader, täcka gör man ju inte bara för att. Vi har väl ungefär -2 just nu och skulle mina vara helklippta skulle jag ändå inte ha täcke på dem i det här vädret, det säger ju sig självt :p



SV: Bra att jag inte är ensam om att tycka så, Comic Sans hör hemma på pappret till en tredjeklassares husdjursföredrag, ingen annanstans ;)

2011-12-20 @ 22:54:49
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



tessan

Vi har bara täcke på om det regnar och snöar o blåser mycket! Annars klarar dom sig ju mycket bra :) Helrakad skulle jag nog också redan täcka, för att slippa spänningar och sånt!



Sv: Tusan också, det är för att den ligger på min facebook :( Sök på Therese Flodin!

Ja, han är någorlunda lätt o hålla i hull faktist :) Så länge han går på b e g r ä n s a t foder ;)

Fifa är så himla söt! Hoppas du kan få börja rida henne snart :)

2011-12-20 @ 23:02:10
URL: http://thereseflodin.blogg.se/



Lina

sv: Mjo, fast jag känner ägaren väl sedan tidigare och litar på henne till hundra procent. Skulle aldrig ta en häst på foder vars ägare jag inte vet någonting om.. Man kan ju bli anklagad för det ena och det andra som man inte orsakat :/

2011-12-20 @ 23:07:08
URL: http://supertravarna.blogg.se/



Sessan

Det kommer en dag då du inte behöver visa leg ;)

Jag är arbetslös för tillfället, har varit ganska mk nu på sistonde med plugg & sommarjobb & annat men vi får se vart det leder till. Dudå?

2011-12-21 @ 07:11:19
URL: http://impalaa.blogg.se/



Lizette

Vi har vintertäcken på alla våra hästar. Dels för att det varit så blött (regn, snö), men även för att de inte ska bli kalla och stela i musklerna. Alla våra hästar tränar ganska mkt. Nej, vi har inte klippt dem.... Sune (halvblod) har mindre päls än varmblodena och ponnyn har mkt päls. Han har vi bara klippt lite framtill, för att han svettas så mkt., han är dessutom 23 år, så då tycker jag att man ska hålla de varma!

2011-12-21 @ 08:24:17
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



Ingela

Täckar helst så lite som möjligt, men ser hagen ut som ett turkiskt gyttjebad och hästen älskar att rulla sig så får han faktiskt gå med täcke + helhals. Att sen leran bränner gör ju inte saken bättre när man ska försöka borsta bort den från Sonics ponnypäls =( Det är inte alls roligt att stå och knacka bort lera med hovkrats, så jag har så mycket täckt som möjligt. Just nu går han med 200 g och ofodrad hals. Han hade kunnat ha tunnare om det inte vore för att det blåser jämt och ständigt och regnar från sidan varenda dag. Ponnydamen går med 250 g + 200g helhals för hon står och skakar så mycket annars att hon nästan studsar på stället och vi vill inte att hon ska bli sjuk igen, för det var dyrt! Just nu har vi ca 3-5 plusgrader om dagarna men köldeffekten i vinden gör att det blir några minusgrader och så väta på det. Mer foder kan vi inte ge heller för då kommer min häst rulla fram. Jinny slutar dessutom äta efter ett tag. Hennes päls är tunn, hon kan få mycket päls men inte så mycket underhår som håller värmen. Sonic däremot ser ut som en bisonoxe på vintern, han sätter så jädra mycket underhår! I "armhålorna" kan han lätt ha decimeterlång päls. En mardröm att borsta rent från leran så ofta klipper jag honom av den anledningen. I år har jag varit väldigt sparsam med klippningen eftersom han har gått lugnt. Först när det ligger tjockt med snö och är minusgrader (ca-10) lägger jag på ett 300g eftersom luften här är så fuktig. Det är sällan vi går under 10-15 minus, någon gång har vi haft 25 minus men det var verkligen extremfall =)

2011-12-21 @ 08:29:16
URL: http://semperfidelisesto.blogg.se/



malin

din header är suuuuuuuuper snygg!

2011-12-21 @ 13:38:38
URL: http://malinsjolander.blogspot.com



Agnetha

Gud så söt hon är. Man bara dör. ;) Kan du inte klona henne? Jag skulle lätt ha en Fifa bara för att titta på. ;)



Angående pälsen.. Dels så har ju islänningarna (och andra "natur-raser" ett extra späck-lager under huden vintertid. Sen har de ju ull + täckhår, också är de ju vattentäta. :-)

Jag brukar bli GALEN på folk som har täcken på hästar "i onödan". Men i vintras tänkte jag att vad vet väl egentligen jag om deras och deras hästars behov..?



SV: Jag vet precis hur jobbigt det är att vänta. :-s Men det är värt det, jag löööver! ;) Utan hästar?? S K I T jobbigt är det. Jag är så hästsjuks å jag nästan dör. Men nu ska jag prova rida i mellandagarna i alla fall. :-)

MEN! Det är också väldigt skönt att inte ha dem. Ekonomin blir ansträngd,det kommer man inte ifrån när man helt plötsligt får halva lönen. Dessutom tar det ju mycket tid att äga en häst (eller två.) SÅ det är skönt också.

2011-12-21 @ 14:43:05
URL: http://kvarnlycka.blogg.se/



Evelina

Jag funderar på vad de gör med alla hästar som går på island, där lär det ju vara lagom kallt och blåsigt nu? De lär inte ha täcken till alla de hästarna... o andra sidan kanske det inte är så fuktigt där i luften... :P

2011-12-21 @ 21:34:41
URL: http://saintinhell.blogg.se/



Evelina

Ja, jag tror vi är nojiga också. Jag bor i södra Sverige, skåne och här är det blött, ska gudarna veta!

2011-12-22 @ 16:44:11
URL: http://saintinhell.blogg.se/



Frida

Guffi går alltid naken förutom om han blivit svettig efter ridning och det är kallt ute. Och på sommaren :p

2011-12-22 @ 17:10:42
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



Evelina

Nja... fast jag bor bara 1 mil från Blekinge, knappt det. 2 mil till småland. Så det är inte så mycket slätter här, skönt är det. Mest skog överallt... Är inte riktigt så regnigt här som längre ner i skåne, där det bara blåser och regnar förjämnt. Tycker det är lagom här :-)

2011-12-22 @ 19:41:58
URL: http://saintinhell.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?