Hjorthals / Underhals

Underhals: Det syns oftast tydligt om hästen har fått hjorthals eller underhals. Ska det vara korrekt i det jag menar så heter det underhals. Då har hästen använt sin undre hals muskler istället för de övre. Hästen får då en tjockare hals underifrån och brukar därför kallas underhals. Hästen är alltså felriden. Det är nacken som skall vara musklad medan halsen skall vara mjuk och rörlig.

Oftast får hästarna denna underhals vid höjt huvud i ridningen, DÄRFÖR brukar det kunna vara vanligt hos just islandshästen MEN även hos andra raser helt klart. Men med tanke på att islandshästens huvudposition är hög vid tölten, bara för det skall den inte få underhals. En god samlad och välriden tölt ska inte få den där "hjorthalsen" som många vill kalla den.

Dock blir det en del missuppfattningar kring tölten, dra upp huvudet och smacka på framåt, går hästen såhär länge tränar den halsens undre muskler och det säger väl bara vad den då INTE tränar. Ibland behöver inte "hjorthalsen" underhalsen vara supertydlig, känn på din hästs undre del av halsen, är den "slapp" mjuk? Eller är den närmre hård?

Hjorthals är EGENTLIGEN något de föds med och är alltså inte samma som underhals. Så det jag talar om heter underhals men kan ibland kallas för hjorthals.




Linda






Kommentarer
Frida

Svar: Haha, det lät roligt. Vi har dock ingen sådan i Bergeforsen.



Guffi går så där i tölten om han får bestämma men det jobbar vi på för han ska banne mig inte titta på stjärnorna!

2011-08-03 @ 19:10:08
URL: http://guffiframidfelli.blogg.se/



josefine

SV: Ja jag hatar oxå dom vanliga wintec-sadlarna, otroligt obekväma :P hua..



Ja, har funderat på Albion tidigare.. Men känns ovärt med sadlar som inte har utbytbar/omvärmningsbar bomvidd :( De är de som är problemet :/

2011-08-03 @ 20:44:21
URL: http://minfux.blogg.se/



josefine

SV: har ingen aning om vad det är för bom på dom faktist :o går nog att googla fort annars, men de tror jag att de är?



Ja det är synd när man måste sälja sin go-sadel. Jag älskade verkligen min Isabell werth, men den var inte helt 100. Men jag tror den kan bli bra nu då hon ändrat sig så pass i kroppen och vi hade en för stor sadel då, det kan även påverka passformen. Bästa jag suttit i! Verkligen sjukt mjuk och enorma stöd. Precis som min hoppsadel, Bates Momentum. Vore en dröm att ha två såna otroligt extremt sköna sadlar :D



Vad gillar du för sadlar då? Mjuka/hårda/flata,djupa,mkt stöd, lite stöd?

2011-08-03 @ 21:00:27
URL: http://minfux.blogg.se/



Josefine

SV: Herkules är något helt extra! Han är en av de få hästar om kanske inte den enda som fångat mitt hjärta så otroligt! Han är både klok, smart och otroligt vacker att titta på. Det skadar inte att han har flotta gångarter och är en dröm att rida såklart! ;)



Nu om du flyttar närmre tycker jag absolut vi ska träffas och rida når din lilla snutta blivit bra! :)



Läskigt med att det var så mörkt! Tur du hade sällskap! Det var mitt på ljusa dagen idag och jag var enda lite smårädd, tänk om en björn kommit, en arg älg eller någon mysko typ haha! ;o

2011-08-03 @ 21:16:46
URL: http://Isbitarna.se



Lizette Padellaro

hej!! Hoppas allt är bra med dig!?

Sv: ja, det har varit en jätte trevlig dag och en till blir det i morgon! Vi rider 10.30 och 13.45, om du inte har ngt annat för dig! :) Det är en islänning med också!

Kram

2011-08-03 @ 21:28:36
URL: http://www.cgswhataman.dinstudio.se



Alexandra

Rák gick rätt mycket och kikade på stjärnorna i tölten i början då hon inte ens kunde skritta. Men nu går hon mycket bättre. I skritt är formen fin men i de andra gångarterna behöver det tränas!



Sv: Jag hoppas verkligen att din lilla Fífa blir bra snart så du också kan få tölta fram!

Dock kan ju det ta tid ibland, men det är ett bra tillfälle att träna på kommunikationen :)

2011-08-03 @ 21:40:35
URL: http://barefootangel.blogg.se/



Josefine

SV: Det är klart vi ska ses! :D



Jag brukar också sjunga högt för mig själv! haha! :D



Hmm.. näe men ska absolut komma ihåg det och försöka kolla upp vart hon finns! :D

2011-08-03 @ 21:51:53
URL: http://Isbitarna.se



josefine m. ridtravaren Bellie

SV: Ja, som mig då ungefär fast jag gillar gigantiska stöd! Som Tekna och IW. Men man kan ju alltid byta på dom. :-) Och Tekna är inte mjuk och härlig, tyvärr. Haha.



Jag känner ingen skillnad syntet- eller lädermässigt, allt beror på sadeln liksom. Som t.ex min Bates och Isabell Werth känns precis likadana, som jag minns IW. Medans Teknan är hård och inte alls så mjuk och trevlig som IW. Och t.ex Prestige är HEMSK att rida i.. hualigen.

2011-08-03 @ 21:56:08
URL: http://minfux.blogg.se/



Josefine

SV: Fifa får vänja sig, oavsett om hon vill eller inte! ;)



JAHA kovland där står ju jag också! Du vet inte vad familjen hette? :)

2011-08-03 @ 21:56:47
URL: http://Isbitarna.se



Elina

Filipus har en ganska rejäl underhals som vi arbetar på att få bort, den är efter han blev felriden på turridningen där han var förut och sen har han även varit "stjärnkikare" i tölten, men vi börjar hitta formen nu i tölten så det är mycket bättre nu =)



SV: Det är verkligen kul att han är så bra, behandlingen har verkligen gjort resultat! :)

2011-08-03 @ 22:41:26
URL: http://icelandic.bloggplatsen.se



tanja deimo

Haha jaa hon gjorde det helt själv. Efter det så försökte jag att kräva riktig spanskskritt och vips så gör hon det. Helt fantastiskt. Jag är så förvånad att det lyckades. Ska träna lite mer i morgon. Ska filma också om jag har någon som kan hjälpa mig:D

2011-08-03 @ 23:20:18
URL: http://fillstastallet.blogg.se/



Jenny

SV: Nix, inget sommarjobb, därav att jag behöver sälja lite prylar för att kunna köpa nytt. Behöver en kapson, nämligen :)



Haha, inte? Jag trodde de tog med sig en lång, lång vattenslang och tvättade av alla hästar där ute ;)



Jo, hon är rätt tjock, men det syns inte lika bra i profil som snett framifrån, då syns verkligen kalaskulan! Fifa har i alla fall en ursäkt för att vara knubbig ;)



Rósa är runt 135 cm ungefär. Hur hög är Fifa?

2011-08-04 @ 09:40:58
URL: http://islandstokan.bloggplatsen.se



e

ÄLSKAR headern!! :D

2011-08-04 @ 10:13:25
URL: http://ryyttare.blogg.se/




Kommentera inlägget här:

Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Kom ihåg mig?